Algot (Algoth) Untola (1868–1918)

Författare
1.9.2017

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Algot UntolaAlgot Untola är en av våra mest gåtfulla författare. Han publicerade inga verk under sitt eget namn, utan använde olika författarnamn. Mest känd är han som Maiju Lassila, men även som Ilmari Rantamala och J.I. Vatanen. Untolas identitet var länge ett mysterium även för förläggarna; manuskripten bara uppenbarade sig på deras bord.

Untola hette ursprungligen Tietäväinen i efternamn. Han studerade till lärare vid seminariet i Sordavala och ändrade sitt namn till Untola. Han jobbade som lärare i Brahestad, Kelviå och Viborg.

1900 flyttade Untola till Sankt Petersburg och bekantade sig där med stadens överklass men även med socialister som planerade revolution. 1903 gifte Untola sig med Therese Küstring. Äktenskapet fullbordades aldrig, men paret skilde sig först 1913. Untola återvände till Finland 1904, tydligen för att dölja sina kontakter med anarkisterna. Han började jobba som lärare i Lohjasaari och träffade där Olga Jasinski som var änka. De fick en dotter tillsammans, men hon dog redan som barn.

Untola flyttade till Kaustby i Österbotten och jobbade där som lärare och som valarbetare för Finska partiet. Olga följde Untola till Kaustby och svartsjuka fick henne att begå en desperat handling: hon kastade svavelsyra på Untola. Untola sköttes av läkare Hjalmar Nordling (författare Hjalmar Nortamo), som även var ordförande i tidiningen Satakuntas redaktionsutskott. Med Nordlings hjälp blev Untola så småningom tidningens chefredaktör.

1916 började Untola jobba för tidningen Kokkola, men blev snart osams med Finska partiet och flyttade till tidningen Työmies 1917. När inbördeskriget bröt ut, var Untola den ledande skribenten inom arbetarrörelsen. De sista numren av Työmies skrev han ensam medan de vita redan hade tagit makten i Helsingfors. Untola togs till fånga och dömdes till döden. På väg till avrättningsplatsen i Sveaborg försökte Untola rymma från båten, och blev ihjälskjuten när han var i vattnet. Enligt ett annat ögonvittne sköts Untola till döds när ett slagsmål utbröt på båten varefter kroppen kastades i havet.

Untola var en av de mest produktiva författarna i Finland. Under sin korta karriär skrev han ett fyrtiotal verk av vilka 27 har blivit publicerade. År 1921 gav Untola ut så många som nio verk. Det mest omtyckta av Untolas verk är Tulitikkuja lainaamassa (Låna tändstickor) som kom ut 1910 under författarnamnet Maiju Lassila. Untola avböjde statspriset i litteratur som han tilldelades för romanen.

Källor:
Levola, Kari: ”Kaukaa viisas, Maiju Lassila (Algot Untola) 1868–1918”, teoksen Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa, Liika viisas, (Gummerus, Jyväskylä 1991) esipuheessa.
Sihvo, Hannes: ”Untola, Algoth (1868–1918), kirjailija”, Suomen kansallisbiografia, osa 10.

 

Vasa stadsbibliotek, 2017.

 

Tillagd i Boksampo 1.9.2017 / Elina