Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Nyårsvandraren

Tipset 11.1.2021
Årets första boktips handlar om en vandring på Stockholms gator under en kall nyårsnatt. Bokens huvudperson, Storm, vaknar upp på en fest, berusad. I stället för att ta tunnelbana eller buss hem bestämmer han sig för att gå. Då kommer han att piggna till och bli nyktrare. Hemma är det ingen som väntar på 16-åringen. Mamman befinner sig på Öland och pappan har flytt till Frankrike där han träffat en ny kvinna. Medan han promenerar i natten...

Bokhyllor

Boktips till Helmets lilla läsutmaning 2021

Bokhylla
Ni kanske har hört talas om läsutmaningen från Helmet, som har 50 punkter på sin lista. Det finns även en liten utmaning med 25 punkter. Det är samma punkter som på den med 50, bara färre. På Sidospår kan ni hitta den lilla läsutmaningen i sin helhet.

Luciaböcker

Bokhylla
Fira Luciadagen 13.12 genom att läsa böcker om Lucia som kommer med ljus i håret och lyser upp den mörka vinterkvällen.  Här finns böcker för små och stora barn, kapitelböcker och bilderböcker. Böckerna står i alfabetisk ordning.

Halloween

Bokhylla
Det börjar närma sig Halloween! Här är en lista över böcker som handlar om Halloween. Böckerna lämpar sig för småbarn, barn som kan läsa själva och äldre barn/unga. Böckerna står i alfabetisk ordning.

"Man läser" böcker

Bokhylla
En ny läsekampanj som heter "Man läser" vill uppmuntra pojkar och unga män till att börja läsa. Intresset för läsning är lågt när det gäller pojkar. Kampanjen tar bland annat hjälp av kända män som är populära bland den yngre befolkningen.

Läslovstips om resor

Bokhylla
Läs en bok om olika kulturer eller att resa till för dig okända länder. Det är ett bra sätt att lära känna hur man gör på andra ställen i världen. Här har jag samlat en hel del olika böcker som handlar om att resa eller om kulturer i olika länder.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Helmets lilla läsutmaning 2021

Aktuellt i Sidospår 4.1.2021
En läsutmaning hjälper dig att spana efter böcker via olika spännande, lekfulla och inspirerande tips.  I år får du till exempel leta efter böcker där man iakttar naturen eller äter godsaker.   Den lilla läsutmaningen är en del av Helmets läsutmaning.  Vi har valt ut sådana punkter som lätt ger...

SFV:s rit- och skrivtävling Snälla hjältar

Aktuellt i Sidospår 1.9.2020
Rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar arrangeras för första gången och gäller årskurserna 1–9 i den grundläggande utbildningen. Tävlingen riktar sig till de finlandssvenska skolorna.  Empati är tävlingens ledord. Syftet med tävlingen är att: 

Övrigt innehåll