Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Himlabrand

Tipset 24.2.2021
Veckans boktips handlar om samer och renskötsel. I Jokkmokk, i norra Sverige, bor Ánte, en ung kille vars liv handlar om skolan, kompisar och renarna som han sköter tillsammans med andra i byn, bland annat kompisen Erik. Ánte börjar få känslor utöver de kamratliga för Erik, som är ihop med Julia. Men det verkar inte riktigt fungera mellan Erik och Julia. Kanske passar de inte ihop. Ánte tittar på Erik och Erik tittar på Ánte. Men vad betyder...

Bokhyllor

Mauri Kunnas böcker

Bokhylla
Mauri Kunnas har ett stort utbud av böcker för barn. Många av dem handlar om historia och litterära karaktärer, t.ex. böckerna om vikingar, hundarnas historiebok, hundarnas Kaleva och De sju hundbröderna.

Boktips till Helmets lilla läsutmaning 2021

Bokhylla
Ni kanske har hört talas om läsutmaningen från Helmet, som har 50 punkter på sin lista. Det finns även en liten utmaning med 25 punkter. Det är samma punkter som på den med 50, bara färre. På Sidospår kan ni hitta den lilla läsutmaningen i sin helhet.

Luciaböcker

Bokhylla
Fira Luciadagen 13.12 genom att läsa böcker om Lucia som kommer med ljus i håret och lyser upp den mörka vinterkvällen.  Här finns böcker för små och stora barn, kapitelböcker och bilderböcker. Böckerna står i alfabetisk ordning.

Halloween

Bokhylla
Det börjar närma sig Halloween! Här är en lista över böcker som handlar om Halloween. Böckerna lämpar sig för småbarn, barn som kan läsa själva och äldre barn/unga. Böckerna står i alfabetisk ordning.

"Man läser" böcker

Bokhylla
En ny läsekampanj som heter "Man läser" vill uppmuntra pojkar och unga män till att börja läsa. Intresset för läsning är lågt när det gäller pojkar. Kampanjen tar bland annat hjälp av kända män som är populära bland den yngre befolkningen.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Sportlovskul på bibban

Aktuellt i Sidospår 19.2.2021
Snart är det dags för sportlov runt om i landet. Sportlovsdagarna varierar lite beroende på vilken skola det gäller. I Seinäjoki har Erte (Riksomfattande specialuppdrag gällande bibliotekstjänster som främjar barns och ungas läsande och läskunnighet) och Celia-biblioteket (som bl.a. har ljudböcker...

Runeberg Junior 2021 till Karin Erlandsson

Aktuellt i Sidospår 4.2.2021
Karin Erlandsson har vunnit årets Runeberg Junior pris för sin barnbok Nattexpressen. Det är andra gången i Runeberg Junior prisets korta historia som Karin Erlandsson vinner. Priset...

Övrigt innehåll