Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Första sagoskatten: Jul

Tipset 26.11.2020
Veckans boktips är en antologi som innehåller texter av flera olika författare. Det kan röra sig om hela bilderböcker eller delar av kapitelböcker som finns med i den här boken. Dessutom finns kända sånger som illustrerats. Gemensamt för dessa texter och sånger är som titeln säger; jul. De berättelser som ingår i den här antologin är:- Lilla Annas julklapp - Sagan om mössens julafton (i berättelsen ingår sången "När nätterna blir...

Bokhyllor

Halloween

Bokhylla
Det börjar närma sig Halloween! Här är en lista över böcker som handlar om Halloween. Böckerna lämpar sig för småbarn, barn som kan läsa själva och äldre barn/unga. Böckerna står i alfabetisk ordning.

"Man läser" böcker

Bokhylla
En ny läsekampanj som heter "Man läser" vill uppmuntra pojkar och unga män till att börja läsa. Intresset för läsning är lågt när det gäller pojkar. Kampanjen tar bland annat hjälp av kända män som är populära bland den yngre befolkningen.

Läslovstips om resor

Bokhylla
Läs en bok om olika kulturer eller att resa till för dig okända länder. Det är ett bra sätt att lära känna hur man gör på andra ställen i världen. Här har jag samlat en hel del olika böcker som handlar om att resa eller om kulturer i olika länder.

Om förskolor och skolor

Bokhylla
Skolorna har nyss börjat en ny termin och då passar det bra att läsa böcker om hur det är att börja i förskolan eller på första klass i skolan.

Bilderböcker om att få och ha syskon

Bokhylla
Att få småsyskon är något mycket speciellt för barnet som nu ska bli storasyster eller storebror. Många barn kan ha frågor om hur det kommer att bli när syskonet är här.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Höstlov är läslov

Aktuellt i Sidospår 6.10.2020
För andra året ordnar bokbranschen en kampanj som kallas Läslov. Det infaller under skolornas höstlov vecka 42, men de exakta datumen varierar beroende på vilken skola man går i. Under läslovet uppmanas familjerna att läsa tillsammans. Läslovets slogan är Läs till världens ände. Det är tryggt att...

SFV:s rit- och skrivtävling Snälla hjältar

Aktuellt i Sidospår 1.9.2020
Rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar arrangeras för första gången och gäller årskurserna 1–9 i den grundläggande utbildningen. Tävlingen riktar sig till de finlandssvenska skolorna.  Empati är tävlingens ledord. Syftet med tävlingen är att: 

Övrigt innehåll