Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sivupiiri (redirect)

Boktips och –hyllor

Far ända in i baljan

Tipset 13.7.2020
De flesta känner nog till Tjorven och Båtsman på Saltkråkan, liksom farbror Melker, Pelle och Stina och alla andra. Nu har det kommit en ny bilderbok om Saltkråkan, fint illustrerad av Maria Nilsson Thore. Texten är Astrid Lindgrens. Titeln, Far ända in i baljan, är ett uttryck som Stina försöker lära sin tama korp, Hoppiland-Kalle, att säga. Hon lyckas väl inte så bra med det. Korpar kan ju inte tala. Tjorven har sin stora hund Båtsman,...

Bokhyllor

Sjörövare och pirater

Bokhylla
Många barn älskar att höra berättelser om pirater och sjörövare och skattkistor fulla med guld och juveler. För att inte tala om att klä ut sig till en själv, med ögonlapp, låtsassvärd och kanske en mjukispapegoja under ena armen. 

Bilderböcker om att få och ha syskon

Bokhylla
Att få småsyskon är något mycket speciellt för barnet som nu ska bli storasyster eller storebror. Många barn kan ha frågor om hur det kommer att bli när syskonet är här.

Simning och att lära sig simma

Bokhylla
Här är en bokhylla med böcker för de allra minsta och lite äldre barn som vill lära sig simma. Här finns många böcker om simhallar och badstränder.  Bokhyllan är uppställd i alfabetisk ordning.

Nallebjörnar

Bokhylla
På senaste tiden har nallebjörnar dykt upp i fönstren i mångas hem! Gå ut på en promenad och räkna hur många nallar ni ser i fönstren! Sedan, när biblioteken öppnar igen, varför inte passa på att låna nalleböcker!

Astrid Lindgrens sagoskatt

Bokhylla
Astrid Lindgren (1907-2002) skrev sammanlagt 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker. Några av hennes mest kända karaktärer är Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, barnen på Saltkråkan och i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta, Madicken och Ronja Rövardotter.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Helmets lilla läsutmaning 2020

Aktuellt i Sidospår 7.2.2020
Helmets lilla läsutmaning 2020ConfigureHelmets lilla läsutmaning 2020 En bra läsare klarar sig. Då du läser lär du dig förstå olika sortens texter och du hittar ord till...

Bra tips på e-böcker för barn och ungdomar (del 4)

Aktuellt i Sidospår 15.6.2020
Här kommer del 4 av mina tips på e-böcker som kan läsas online. Dessa finns åtminstone vid e-biblioteket som används i Vasa och av Fredrikabiblioteken. Kolla om de finns även vid ditt e-bibliotek. Kom ihåg att lånekort med pinkod behövs och att e-biblioteken har en begränsning på hur många böcker...

Övrigt innehåll