Tipset

Sidospår: Aktuellt | Tipset

Fallet med den farliga dimman

Fallet med den farliga dimman

Veckans boktips handlar om Elsa och Kalle som driver Spökbyrån! Det här är deras tredje och senaste fall som de försöker lösa. En man behöver hjälp! Hans häst springer ut från hagen på nätterna. Någon öppnar grinden. Men det händer bara när det är dimmigt ute. Hästen springer alltid till ett vattenfall i närheten och där får mannen hämta tillbaka hästen. Han håller koll på grinden, men kan inte upptäcka vem det är som släpper ut hästen. Kanske kan Elsa och Kalle hjälpa till? Det blir ett svårt fall för barnen, som måste vara vakna på natten när det är dimma, och som vanligt får de hjälp av farfar som är en riktig spökexpert. Det finns många olika slags spöken och man måste alltid försöka lista ut vad det är spöket vill. Till sin hjälp har de också en stor tjock bok som handlar om spöken.  Spökbyrån är en serie för 6-9-åringar av Kristina Ohlsson. Den första boken i serien heter Fallet med den rysliga skuggan och den andra boken heter Fallet med det mystiska godismonstret. Böckerna handlar om Elsa och Kalle, men man behöver inte läsa dem i rätt ordning. Man kan börja med vilken som helst. Kristina Ohlsson har skrivit många böcker, både för barn och vuxna. Moa Wallin har illustrerat böckerna om Spökbyrån.  

Överlevarna

Överlevarna

Veckans boktips är en serie som heter Överlevarna. Just nu finns det fyra böcker på svenska. Alla böcker har olika författare men det de har gemensamt är fyra flickor som överlever olika historiska händelser. En liknande serie är Jag överlevde av Lauren Tarshis (den har jag tipsat om tidigare). Tara på Titanic (av Nikki Shannon Smith) handlar om Tara som ska åka med sina föräldrar till Amerika, i hopp om ett bättre liv där. Det är år 1912. Tara åker i andra klass. Hon blir vän med en flicka från tredje klass, Paulina. Tillsammans går de på upptäcktsfärd på det stora skeppet. Men de måste akta sig. Första klassens passagerare gillar inte att lägre klasser besöker deras utrymmen. Paulinas pappa jobbar ombord. Hon har ingen mamma. Tara ger Paulina en av hennes klänningar så att hon ska kunna komma till andra klassens matsal och äta. Där är det bättre än i tredje klass. Men Taras föräldrar blir arga när flickorna blir ertappade med vad de håller på med. Så en natt krockar Titanic med ett isberg. Tara och föräldrarna skyndar ut på däck, där det råder kaos. Barn och kvinnor ska räddas först med de livbåtar som finns. Men Tara vill inte lämna fartyget utan Paulina. Kommer hon att hitta Paulina innan det är för sent? Alice och attacken (av Mayumi Shimose Poe) handlar om japanernas attack mot Pearl Harbor i Hawaii under andra världskriget. Året är 1941. Alice ska gå och handla när bomber plötsligt faller från himlen. Hon blir livrädd och springer längs gatorna. Hon får se en blodig kvinna och ett livlöst barn. Alice förstår inte varför de bombar Pearl Harbor. Hur ska hon klara sig undan? Emmi i staden som brann (av Salima Alikhan) handlar om år 1871 när en stor del av staden Chicago i USA brann. Emmi har kommit med sin pappa från Tyskland. Emmi vaknar av människor som skriker i panik, luften är full av glöd och aska och fruktansvärd hetta. Pappa har inte kommit tillbaka. Han skulle se om ryktena om branden stämmer. Emmi är ensam. Hon öppnar dörren och får se en våg av eld som kommer närmare och närmare. Hur ska hon klara sig ur situationen och var är pappa? Sara och spanska sjukan (av Julie Gilbert) handlar om år 1918 när världen drabbades av den farliga sjukdomen som kallades Spanska sjukan. Lite som dagens pandemi med covid-19. Spanska sjukan gjorde att ca 50 miljoner människor dog. Sara får höra att hennes bästa väns familj har blivit sjuka. Tänk om det är spanska sjukan som kommit till deras stad? Sara vill hjälpa sin bästa kompis, men hon vet att hon kan bli smittad om hon besöker familjen. Det kan vara riktigt farligt. Hur ska hon göra? Böckerna har en bra blandning av historia, spänning och action. De rekommenderas för 9-12-åringar och är en bra grund för diskussioner i klassrummen eller hemma. Av dessa böcker har jag bara läst Tara på Titanic, men ser fram emot att snart läsa de andra böckerna i serien.  Böckerna har runt 80-100 sidor var. Illustratörer är Matt Forsyth och Alessia Trunfio

Jag gör som jag vill!

Jag gör som jag vill!

Beppe är en viljestark flicka som tycker det är fel att flickor ska ha syslöjd i skolan, medan pojkarna får ha träslöjd. Flickorna ska sticka och garnet känns svettigt på händerna. Hon vill inte sticka! Hon vill ha träslöjd i stället. Hon vill hamra och snickra. Sedan är det det här med ishockeyn. Varför får inte flickorna spela ishockey? Varför är det bara pojkarna som ska få göra det? Beppe måste göra något för att få en ändring på det! Jag gör som jag vill! bygger på författaren Lisbeth Pahnkes egen barndom på 1950-talet. Då såg man annorlunda på hur flickor och pojkar skulle vara. Lisbeth har på 1970-talet skrivit en serie hästböcker om Britta och Silver. Men nu har hon alltså skrivit böcker om hur man levde när hon var barn.  Den andra boken i serien heter Jag ska klara det! Här ligger Beppe i hårdträning för det Skolmästerskap som skolan ska delta i. Det kommer elever från flera olika skolor för att vara med på tävlingarna. Lokaltidningen kommer också och ska skriva en artikel om dagen. Beppe vill verkligen vinna de grenar hon ställer upp i. Tillsammans med pojkarna övar hon dykstil över höjdhoppsribban och hon blir duktig på det. Men sedan säger läraren att alla flickor måste saxa över höjdhoppsribban istället. Det kan ju Beppe inte göra. Hur ska det gå på idrottsdagen?  Böckerna om Beppe har illustrerats av Kajsa Hallström och ger en bra bild av hur det såg ut i Sverige på 1950-talet då man så klart inte hade mobiltelefoner. Det fanns en telefonkiosk som man gick till om man behövde ringa. Och det är just vad Beppe måste göra i den andra boken när hon blir vittne till en pojke som faller med cykeln i backen. Hon måste ringa och be ambulansen komma! Men hon har ju bara några ören i fickan och dem ville hon köpa kolor för i kiosken. Böckerna rekommenderas för 6-9 år. Den första boken har drygt 80 sidor och den andra boken har drygt 50 sidor.

Det instängda spöket

Det instängda spöket

Petrus Dahlin har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker. Den här veckans boktips handlar om en ny serie för nybörjarläsare som han håller på att skriva. Spökräddarna heter serien. Första boken heter Det instängda spöket. Tvillingarna Sara och Sam har tråkigt under sommarlovet. Föräldrarna har stressigt i restaurangen som ligger i samma byggnad. Då visar pappa dem ett hemligt rum i husets källare. Farmor och farfar som tidigare bodde i huset trodde på spöken, utomjordingar och sådant. De hade uppfunnit olika saker för att kommunicera med spökena och fånga dem. Nu får barnen ta över farföräldrarnas uppfinningar. Inte för att det finns spöken, men det kan ju vara roligt att testa de olika grejerna och få tiden att gå snabbare. Så tycker de att de hör ett svagt rop på hjälp. Men vad är det egentligen de hör? Och var finns spöket, om det nu är ett spöke? De får hjälp av en mystisk kvinna som kallas Alias. Hon menar att ropen på hjälp kommer från huset med restaurangen. Kan det verkligen stämma? Andra boken är Det rädda spöket. Här befinner sig Sara och Sam på badstranden när de får höra om en familj som nyligen flyttat till ett hus där det verkar finnas ett spöke. Sara och Sam erbjuder sig att hjälpa till. Familjen är mycket rädda för vad som händer i huset. Sara och Sam tar med sin utrustning sent på kvällen och förbereder sig för att vara uppe på natten och se om de kan kommunicera med spöket som skriker.  I slutet av böckerna finns ett galleri med spökena. I bok ett heter spöket Shpeke och i bok två förekommer ett spöke som heter Espejo. Det finns tio ramar i galleriet, vilket får mig att gissa att det kommer att bli en serie med tio böcker, eller åtminstone tio spöken som hittas och räddas.  Sofia Falkenhem har illustrerat i svartvitt. Böckerna har en åldersrekommendation på 6-9 år. Jag väntar med spänning på fler böcker i serien. 

Berätta tre saker

Berätta tre saker

Veckans boktips handlar om 2020, just när coronapandemin hade brutit ut. Gymnasietjejen Liv bor med sin storasyster, eftersom mamma är död, pappa är "trasig", som Liv kallar det tillstånd pappan drabbades av när mamman dog, och mormodern bor på ett äldreboende långt borta. Liv bor i Stockholm. Storasystern Bonnie tycker Liv ska skaffa sig ett liv, få kompisar. Hon envisas med att Liv ska gå på fest, där hon råkar bli hånglad av en okänd kille, som senare ska smittas med covid-19. Liv måste tillbringa de följande 14 dagarna ensam hemma i karantän. Bonnie åker till en kille för att bo där under tiden. Mormodern på äldreboendet drabbas av covid och tas in på sjukhus. Liv oroar sig för mormor. Liv finner sig snart sittande på golvet i hallen, lutande mot ytterdörren. På andra sidan dörren sitter en ung kille, Dag. Båda har jobbiga dagar. Liv och Dag börjar umgås allt mer, inte i verkliga livet, förstås, eftersom Liv sitter i karantän. Men genom videosamtal, eller sittande med ytterdörren mellan sig. Dag känns allt mer rätt för henne och hon ser fram emot deras små virtuella dejter. Liv får också träffa Dags kompisar, Elle och Matteo, också de träffarna sker virtuellt. Dag ser till att Liv får bevittna körsbärsblomningen i Kungsträdgården, även om det bara sker via videosamtal. Han lämnar godsaker utanför hennes dörr och tillsammans med Elle och Matteo ser de till att Liv får fira sin 17-årsdag, trots att hon sitter inne i karantän. Liv oroar sig över situationen i Sverige, med människor som dör varje dag från covid. Men hon märker också att det är något som tynger Dag, som blir alltmer tystlåten och han ser trött ut. Han bär på en tung hemlighet och vet inte hur han ska berätta det för Liv. Elle och Matteo verkar veta vad Dag döljer, men de vill inte tala om det. Det är en kärleksfull bok med inslag av sorg och oro. Boken har skrivits av Callum Bloodworth, född i England med bosatt sedan länge i Sverige. Det här är hans första ungdomsroman. Boken har drygt 250 sidor och rekommenderas för unga vuxna.

Läskiga huset

Läskiga huset

För den som gillar kalla kårar och spännande, lättläst läsning kan jag rekommendera en serie som heter Läskiga huset, skriven av Mårten Melin, som har skrivit ett stort antal andra böcker för barn och unga. Just nu finns det fyra böcker i serien Läskiga huset. Jina är en flicka som flyttar till ett flervåningshus tillsammans med mamma och lillebror Sam. I första delen, Tvättstugan, har Jina lovat att hämta ner tvätten som har torkat. Mamma ska bort på kvällen och Jina ska vara ensam hemma med Sam. De tittar på film och äter gott. Men så kommer Jina ihåg vad hon lovat sin mamma och smyger upp till tvättstugan, trots att det är förbjudet att vara där efter klockan 10 på kvällen. I tvättstugan råkar hon ut för en häxa som hotar henne. Dagen efter kommer en granne förbi med en tröja som Jina slängde på häxan i tvättstugan... I boken Grannen ovanpå är det sommar och värmebölja. Grannen Elsa har lovat att bjuda på glass. Sam går upp till Elsa och är länge borta. Jina går upp till Elsa för att ringa på dörren. Ingen öppnar och Jina smyger in i lägenheten som är iskall! I lägenheten får hon se en massa isstatyer som ser verkliga ut. Vem är denna konstiga Elsa och varför har hon så kallt hemma?  Tredje boken i serien är Taket. Där hittar Jina en av sina grannar som jobbar med en stor rund metalldisk. Grannen säger att det är en parabol, så att hon ska kunna titta på TV-program från sitt hemland som ligger väldigt långt borta. Men Jina tycker inte det liknar en parabol. På natten råkar hon vakna och får se ett flygande tefat! Det ser precis ut som parabolen på taket. Och i grannens lägenhet dit Jina smyger, får hon höra konstiga röster komma från ett rum. Kan det verkligen vara en maskeraddräkt, det hon får se när hon kikar in i rummet? Fjärde boken heter Källaren. Jina är på gården när en mystisk katt med bara ett öga får henne att följa med till husets källare. Där hittar hon snart en resväska full med gamla kläder. Jina tar med sig väskan hem och beslutar sig för att prova en av klänningarna. Plötsligt snurrar det till och hon verkar befinna sig i en annan tid. Hur gick det till? Och vems är egentligen katten och resväskan med klänningarna. Jina måste undersöka saken. Böckerna är lättlästa, har drygt 30 sidor och har en åldersrekommendation på 9-12 år. Men modiga 6-9 åringar som gillar att läsa om spöken kan säkert också gilla dessa böcker, kanske som högläsningsböcker tillsammans med en vuxen. Stina Hjelm har illustrerat böckerna.   

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Vera Svanson är inne på sin andra dagbok. Den första kallade hon för Blåmögel. Nu heter dagboken Dammtuss. Vera skriver om allt möjligt som händer i hennes vardag, hennes känslor och pinsamma händelser. Det är inte alltid så lätt att gå i femman.  I den här dagboken får vi läsa om storebror Svante som fortsätter sina försök att få följare till sin vlogg; lillasyster Olivia som ska bli mormor!; mamma som försöker yoga och pappa som fortfarande älskar tacos över allt annat. Moster Bibban är förstås med i boken, hon som har en svart rock med allt-i-allo fickor. Vera vet inte riktigt hur hon känner för grannpojken Hugo, han med de guldbruna ögonen. För visst är det så att Hugo och Salma är ihop? Tillsammans med bästisen Lise är de alla med i skolans dramaklubb. Tyvärr har skolans aula utsatts för klotter och därför vill rektorn riva aulan. Det blir skolans sista pjäs som sätts upp i aulan och eleverna är ledsna. Som vanligt händer det massor av skojiga saker i boken. Svante bryter armen när han ska ha yoga challenge med mamma. Mamma står på huvudet och trillar rakt igenom en vägg. Pappa råkar sätta eld på spisen och river ut hela köket.  Det är Moa de Bruin som skrivit boken om Vera Svanson. Det första boken, Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster, är lika rolig som den andra. Åldersrekommendation 9-12 år.

Bror till salu

Bror till salu

Veckans boktips handlar om Zoe och henns familj som befinner sig på semester i Italien tillsammans med en annan svensk familj. Zoe har en hemlighet. Hon vill bli världens yngsta IT-miljonär och hon vet hur det ska gå till. Hennes bror John liknar Justin Bieber. Zoe smygfilmar och fotograferar sin bror och lägger ut bilderna på ett Instagram-konto, som följs av Justins fans. Hennes videon och fotografier får en massa likes och kommentarer. Många vill köpa de klädesplagg och föremål som syns i bilderna. Många gånger snor Zoe Johns kläder och John kan inte förstå vart alla hans kläder försvinner. Pengarna Zoe får in går till ett konto, men Zoe vet inte hur hon ska få tillgång till pengarna utan att avslöja något för föräldrarna. Hon kämpar med att få wifi att fungera i huset på den italienska landsbygden. Fansen kräver bilder av Justin och Zoe måste leverera för att hålla dem nöjda. Badbyxor, enhörningsmjukisar, toaborstar med Finding Nemo-motiv är sådant som fansen vill köpa och Zoe måste återigen smyga runt i huset och försöka sno Johns saker. Och inte bara hans saker, även den andra familjens saker. Tova och Ture heter barnen i den andra familjen. Ture är den jobbiga lillebrodern som får utbrott och tjuter när han inte får som han vill. Tova är den ordentligaste av dem alla och Zoe tycker att även hon är lite jobbig att umgås med.  Fansen blir alltmer fanatiska och lyckas ta reda på var Justin, eller John, befinner sig. Plötsligt är de jagade av skrikande tonårsflickor som gör vad som helst för att få en selfie med sin idol. Zoe och Tova tvingas fly undan några av flickorna när de är inne i en grotta i närheten av huset. En mystisk grotta där det sägs att människor har försvunnit. När familjerna befinner sig i grottan hör de ett tjut som flickorna sedan tolkar till "aiuto", det italienska ordet som betyder hjälp. Är det någon som har gått vilse i grottans outforskade tunnlar? Och hur ska Zoe få ett slut på situationen med de skrikande fansen? Bror till salu är A.K. Sydegårds debut. Boken är rolig och samtidigt spännande. Ca 180 sidor, rekommenderad för 9-12 år. 

Circle

Circle

Veckans boktips handlar om ett prestigefyllt företag som kallas The Circle. Företaget följer och kartlägger människor i vardagen genom e-postaddresser, sociala medier, internetbetalningar och annat som allt är sammanlänkat via The Circle. Mae Holland är en ung kvinna som har lyckan att bli anställd av företaget, som består att ett massivt område med allt tänkbart. Det är som en liten stad i sig. Där finns idrottsplaner, daghem, sjukvård och mycket annat. Mae får snabbt en nyckelroll i företaget, som hela tiden utvecklar sig och skapar nya program. De har bl.a. ett program som går ut på att hitta människor på flykt inom några minuter, var de än befinner sig på jorden. Mae går med på att använda en liten kamera som visar allt hon gör. Hon får massor av följare som kommenterar det hon gör under dagarna. Men samtidigt tappar hon kontakten till sina riktiga vänner och till familjen. The Circle leds av mytomspunna ledare som alla verkar älska. Men Mae börjar misstänka att de bär på hemligheter och har en egen agenda de går efter. Vad är det egentligen som händer på företaget, bakom kulisserna? The Circle har också blivit en film med bl.a. Emma Watson och Tom Hanks i huvudrollerna. Det är Dave Eggers som har skrivit den drygt 500 sidor långa romanen. Boken har beskrivit som "George Orwells 1984 i modern tappning".

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Veckans boktips handlar om två kompisar som heter Tilde och Viktor. Med sig har de hunden Åtto (han har en åtta på ryggen, därför kallas han Åtto). De bor i en stad som heter Elvestad. Det här är en norsk serie av Jørn Lier Horst. Illustrationer av Hans Jørgen Sandnes. Tilde, Viktor och Åtto är på stranden en dag efter en kraftig storm. Det har flutit i land en massa skräp som barnen plockar upp. Tilde får syn på en massa gummistövlar som kommit upp på stranden och Viktor hittar en halv namnskylt av en båt. De tar med sig en gummistövel och namnskyltsbiten till sin deckarbyrå, som de har i källaren. De älskar att lösa mysterier och är duktiga på det också. Hunden Åtto har ett jättebra doftsinne. Tilde hittar snart namnet på stöveltillverkaren och läser att tillverkarna misslyckades med ett parti gummistövlar, så de måste ta tillbaka dem. Viktor hittar namnet på det skepp som sjönk till botten. Det sägs att där finns en skatt. Tilde och Viktor börjar dyka utanför fabriken som gör stövlarna. De upptäcker att det på botten finns hundratals stövlar. De bestämmer sig för att anmäla till sjöbevakningen, som har ett fartyg i närheten. Kaptenen bjuder dem ombord och de får se hur sjöbevakningen går ner med en liten robot som sitter fast i ett långt rep, och som har en klo att gripa tag med. Eftersom roboten har ett långt rep bestämmer de sig för att göra en liten runda och se om de kan hitta skeppsvraket på samma gång. Det hittar de efter en stunds letande. De hittar även en kista... Men hur hänger fallet med stövlarna ihop med skeppsvraket? Finns det någon koppling? Fabriksägaren och hans son verkar vara skumma.  Det finns flera böcker i serien Dubbeldeckarna om Tilde, Viktor och Åtto. Här på Boksampo finns det sju titlar med Dubbeldeckarna. Klicka här nere för att komma till en bokhylla om serien: Dubbeldeckarna  Jag har inte hittat någon åldersrekommendation för serien, men runt 8-9 år är en lämplig ålder. Böckerna har ca 100 sidor, och är illustrerade i färg. Ganska lättlästa, men inte för den absoluta nybörjaren. Man behöver ändå en viss läsvana. Ta gärna en titt på författarens andra böcker. Klicka på namnet i början av texten. Han har skrivit många böcker. 

Dani dömer

Dani dömer

Veckans boktips handlar om en serie av Jesper Tillberg. Just nu finns det tre böcker. Dani dömer, Dani dömer straff och Dani dömer rött. Serien följer flickan Dani, eller Daniella som hon heter på riktigt. Hon är en ganska tystlåten flicka, men på fotbollsplanen är hon tuff, lite för tuff kan hennes tränare Enid tycka. Dani får rött kort och tvingas stå över följande match. Enid föreslår att Dani ska börja gå en nystartad utbildning för unga fotbollsdomare. Kanske kan det lära henne att bli en bättre fotbollsspelare. Motvilligt går Dani till kursen, men snabbt inser hon hur mycket hon gillar att vara domare i stället för spelare. I sin allra första match som domare ska hon döma ett gäng 8-åringar. Dess värre råkar det vara det lag där hennes lillebror Lio, eller Lionel som han heter, spelar och de ska möta laget där Evas lillebror spelar. Eva är med i Danis fotbollslag, men hon är alltid otrevlig mot Dani. Hur ska Dani kunna döma en match så att de andra inte tror att hon ger sin lillebrors lag fördelar? Men Dani vet att hon måste vara tuff, och döma som hon ser matchen, oberoende av vem som gör vad på plan.  I andra boken, Dani dömer straff, övar Dani inför provet som domare. Hon måste klara provet för att få döma på den stora fotbollsturneringen senare i sommar. Det är mycket hon måste lära sig. När domaren inte dyker upp inför matchen som Danis eget lag ska ha, får Dani ställa upp och döma. Men hur ska hon kunna döma sitt eget lag, där bästa vännen spelar och där ovännen Eva går henne på nerverna? I tredje boken, Dani dömer rött, får Dani chans att döma en match mellan ett danskt och ett svenskt lag. Det blir en bra övning för henne, eftersom det på fotbollsturneringen kommer att finnas lag från många olika länder. Hur ska man döma i en match där man inte förstår vad spelarna talar om? Dani måste verkligen fokusera. Samtidigt ställer tränaren ett ultimatum. Hon måste välja; vill hon satsa på fotbollen eller vill hon bli domare? Tränaren gillar inte att Dani inte tycks ge järnet på plan som spelare. Det är tre lättlästa böcker för ålder 9-12 år, speciellt för alla fotbollsfantaster, oavsett om man spelar själv eller bara gillar att titta på eller läsa om fotboll. Det är lätt hänt att spelare och publiken ropar åt domaren och tycker att de dömer fel, Den här serien visar hur domare övar och jobbar. De måste fatta snabba beslut, och döma enligt regelboken och vad de ser på plan. De får inte låta sig påverkas av andra spelare, tränare och publik. Böckerna är som sagt lättlästa och varierar i längd. Första boken har ca 70 sidor, andra boken har drygt 80 sidor och tredje boken har drygt 120 sidor. Böckerna följer på varandra, så man måste nog läsa i rätt ordning för att hänga med i handlingen. Böckerna finns även som e-böcker. Åtminstone den första finns som ljudbok.  

Mystiska skolan

Mystiska skolan

Den här veckan tänkte jag tipsa om en serie böcker av Katarina Genar, med illustrationer av Alexander Jansson. Serien heter Mystiska skolan och har för tillfället 11 böcker, både lättlästa (med färgade bilder) och lite längre böcker (med svartvita bilder). Böckerna rekommenderas för 6-9 år, nybörjarläsare och de som gillar att läsa om spöken och andra spännande saker. Böckerna handlar om en gammal skola där det spökar ibland. Det finns flera mindre byggnader på skolområdet. Man får läsa om Greta, Theo och Malte som går på ettan, om jag inte minns fel, och så Sally som är en lite äldre elev på skolan. Jag tror hon går på trean. Naturligtvis finns här också olika lärare, rektorn,  vaktmästaren, bibliotekarien och mattanten i köket.  Jag har valt Spöket i biblioteket som bild. I den här boken är bibliotekaren Amir arg eftersom någon har använt en stege och tagit ner en värdefull bok från hyllan, och sedan lämnat boken slarvigt på soffan. Det får man ju absolut inte göra! Greta och Malte beslutar sig för att undersöka vem det är som kan göra något sådant.  Jag har läst alla böcker i serien och rekommenderar dem varmt. Jag har gjort en bokhylla där alla böcker i serien finns med. Klicka på bokhyllan här nere: Bokhyllan Mystiska skolan

Saker man inte vill veta

Saker man inte vill veta

Veckans boktips är en roman för tonåringar eller unga vuxna. Den handlar om Evie vars föräldrar skilt sig. Hon gillar inte längre att läsa romantiska böcker och vill skänka bort alla sina romantiska böcker. Eftersom biblioteket är stängt för hon dem till ett litet bokbytarbord. En kvinna envisas med att hon ska ta hem en bok. Valet faller på en bok om dans, bara för att kvinnan envisas så mycket. Evie är inte intresserad av dans och tänker lämna tillbaka boken till den lilla dansstudio där boken kommer ifrån.  Hon dras till dansstudion och är snart anmäld till en danstävling för amatörer. Hon ska dansa med Xavier, eller X som han kallas. En ung kille som drömmer om att bli rockstjärna. Deras danslärare Fifi försöker lära dem danssteg i flera olika pardanser, men det är lättare sagt än gjort. Hon vill också att de lär känna varandra så att de får en bättre kemi när de dansar tillsammans. Motvilligt börjar Evie och X träffas på fritiden.  Evie har en hemlighet som hon inte berättar för alla. Det är så att hon kan få visioner om framtiden när hon ser par som kysser varandra. Hon kan se hur deras relation kommer att sluta och hur den började. Den första Evie fick en vision om är hennes syster Danica. Evies kompis Martin menar att Evie kanske kommer till en lösning om hur hon ska stoppa visionerna, genom att ha ett öppet sinne och ta del av dansstudions kurser.  Det är en bok om känslor som Nicola Yoon har skrivit. Övre tonåren till unga vuxna rekommenderas boken för. Det finns fler ungdomsböcker av Yoon. Klicka på författarens namn. 

Claude på semester

Claude på semester

Veckans boktips handlar om Claude, en liten rolig hund som har en strumpa till kompis. Herr Korvstrumpa heter han och är röd och vitrandig. Claude och korvstrumpan bor hos matte och husse, herr och fru Blanksko. Varje morgon åker matte och husse till jobbet, och Claude gör sig redo för ännu ett spännande äventyr med sin kompis korvstrumpan. Man får aldrig se hur matte och husse ser ut, i böckerna om Claude visas alltid bara fötterna och benen på dem. Han är alltid hemma igen lagom tills husse och matte kommer tillbaka. I den här boken ska Claude och strumpan besöka stranden. Det är första gången har gör det och vet inte riktigt hur man ska bete sig. Men de äter bland annat glass och bygger sandslott. Claude har inga simbyxor så han lånar av husse, men de är alldeles för stora, så han får använda en massa tejp för att få dem att hålla ihop. Claude räddar en man från att bli attackerad av en haj och så stöter han på ett gäng pirater som ska ut och leta efter en nergrävd skatt. Här på Boksampo finns bara två titlar om Claude på svenska. Claude på semester och Claude i stan. Men det finns en till version av Claude i stan här på Boksampo. Där heter strumpan Sir Bobblysock, så jag undrar om det är en tidigare version där översättaren har behållit det engelska namnet på strumpan. Men i boken som handlar om stranden heter strumpan Herr korvstrumpa. Det är lite förvirrande. På finska heter hunden Kaarle och korvstrumpan heter Lordi Nukkasukka. På engelska heter hunden också Claude, så det namnet har man behållit i de svenska böckerna. Jag har läst 10 böcker på finska om Kaarle, så om ni kan läsa på finska, gör det gärna ifall ni inte hittar svenska böcker om Claude på biblioteket.  Böckerna om Claude är roliga. Han har en fin röd basker som verkar vara magisk. Han får plats med en massa olika saker i sin lilla basker. Det är Alex T. Smith som har skrivit och ritat böckerna. De är ganska lättlästa och har drygt 90 sidor. Passar bra för nybörjarläsare i ålder 6-9 år. Klicka gärna på författarens namn och titta vilka finska titlar Kirjasampo har. Det är inte riktigt alla titlar på finska heller. Men som sagt, sök på biblioteket! Kan hända har de böcker på engelska också för den som vill öva sig på det språket.  Gott nytt år önskar Sidospår sina läsare!

Bamse och jultrollen

Bamse och jultrollen

Veckans boktips handlar om Bamse! Han ska klä granen tillsammans med yngsta dottern Brumma när han upptäcker att julpyntet är försvunnet! Sen söker handlare Grymtlund upp Bamse. Han har också blivit av med sitt julpynt och även nötter och russin som han ska sälja i sin affär. Bamse och Brumma börjar undersöka och spåren leder till skogen där de snart hittar små jultroll. Han känner igen sitt eget julpynt bland sakerna de har hängt upp i skogsgläntan.  Jultrollen förklarar att de flydde från den stora eken som de delade med påsktrollen. Det blev gräl och de hann inte få med sig julpyntet. Jultrollen vill fira jul en gång i veckan, varje tisdag. Även påsktrollen vill fira påsk ofta. Bamse och Brumma beger sig till den stora eken för att försöka få fred mellan jultrollen och påsktrollen. Det är en fin julberättelse på drygt 30 sidor, så den passar bra för barn i åldern 3-6 år, men även lite äldre barn tycker säkert om den. Texten är skriven av Susanne Adolfsson och tecknaren heter Thomas Holm. Thomas har illustrerat många Bamseböcker och Susanne har bl.a. skrivit en bok om Skogsmulle. Hon har också gjort en Bamsebok där man får lära sig göra mellanmål. Ta en titt på den också! Bamses mellanmålsbok. Det var ju Rune Andréasson som först skapade Bamse, men sen har andra författare och illustratörer fortsatt att göra nya Bamseberättelser. Den här berättelsen gavs ut 2015 så den är inte så ny. Ha en trevlig jul!

Julräddarna

Julräddarna

Veckans boktips handlar om barn på ett barnhem. Här bor bland annat Saga och hennes lillasyster Nora. Deras föreståndare Anna blir utbränd och de får vikarien Berta, som bestämmer att julen är inställd i år! Anna måste vila så mycket som möjligt och Berta vill inte ordnar med en massa julstök. Alla barnen blir ledsna, speciellt de yngre. Jul är ju något de alla längtar efter hela året.  Saga och hennes kompisar Wilma och Milo bestämmer sig för att försöka ordna julstämning på barnhemmet. Men de måste göra det i smyg för att inte göra de andra barnen besvikna. Det visar sig vara ganska svårt att ordna med allt som barnen önskar sig inför julen; pepparkakor, lussebullar, julklappar, julmat, godis och allt möjligt. Saga, Wilma och Milo måste vara kreativa och hitta på alternativa lösningar. Bland annat gör de en adventsljusstake av trolldeg som de ställer i hyllan. De sjunger julsånger på torget för att försöka få ihop pengar till julklappar. Strax innan jul upptäcker de att julklapparna har försvunnit från gömstället! Vem är det som är så elak, att stjäla julklappar från barn? Det här är en adventsbok, vilket betyder att den har 24 kapitel, ett för varje dag med början 1 december. Kapitlen är korta och passar bra som högläsning. Men man kan naturligtvis läsa hela boken på en gång. Boken har ca 90 sidor och riktar sig till 9-12 åringar. Camilla Dahlson heter författaren. Hon har skrivit många andra böcker också. Det är en mysig julbok att läsa och man vill verkligen att barnen ska få uppleva en jul trots allt.  Här finns en bokhylla med andra adventsböcker ifall ni vill läsa andra böcker om julen: Adventsböcker

Syster

Syster

Syster handlar om Magda, hennes lillasyster Alva som bara är några månader, och hennes mamma. Tillsammans flyr de från Magdas pappa, som periodvis dricker alkohol och är våldsam. De kommer till kollektivet Jordasång. Ledaren kallar sig Syster. Jordasång är ett ställe långt ut på landsbygden. Man lever ett enkelt liv utan telefoner och TV. Man odlar mycket grönsaker och grödor, som potatis. Man syr kläder och barnen undervisas i bl.a. matematik, där de ibland räknar ut hur mycket som behövs för att alla ska få mat, och praktiska kunskaper, t.ex. odling i växthus. Mammorna turas om att undervisa barnen. Magda anpassar sig ganska fort, men för mamman tar det längre tid. Magda är jämnårig med Attila, och hör till de äldre barnen, men Irmelin och Melker är nästan vuxna. Inga män får komma till kollektivet. När pojkar blir män måste de lämna gården. Magda och Attila spenderar mycket tid tillsammans, men Attila har växt upp på kollektivet och förstår inte allt som Magda har upplevt och regler som finns utanför kollektivet. Bl.a. anser Attila att han har två flickvänner, både Magda och Irmelin. Det är något som Magda inte accepterar, medan Attila inte förstår vad det är för fel att ha två flickor samtidigt. Magda avskyr sin alkoholiserade, våldsamma pappa. Men samtidigt älskar hon honom. Han kan också vara världens bästa pappa, när han är nykter eller bara lite berusad. Man vet aldrig på vilket humör han är. Det kan svänga snabbt. Man får inte ha telefoner på kollektivet och även bilnycklar lämnas över till Syster när man kommer. Men Magda lyckas få tag på en telefon och kontaktar sin pappa. Det kanske inte var en så bra idé. Mamma är orolig över Magda, att hon är så mycket tillsammans med Attila.  Boken är skriven av Sofia Nordin och riktar sig till de yngre tonåren, ca 12-15, även om äldre tonåringar också kan läsa den. Boken har drygt 270 sidor och är fylld med spänning, kärlek och dramatik.   

Familjen Knyckertz

Familjen Knyckertz

Det är många som nu ser på familjen Knyckertz i julkalendern på TV. Men har ni hört om böckerna om den tjuvaktiga familjen? Jag har läst Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet. Paul Isman som är polis berättar för flickan i familjen, Ellen (egentligen heter hon Kriminellen!), att han inte kan sova för att det spökar i hans hus! Ellen följer med in och upptäcker något märkligt. Polisen har en stor gulddiamant bredvid sängen och det är en gulddiamant som har rapporterats försvunnen. Kan polisen vara en tjuv? Man kan läsa mer om gulddiamanten i den andra boken i serien. Ellen berättar för sina föräldrar Bove och Fia och hon gör upp en plan för att ta diamanten från Isman. De väntar tills polisen har somnat och Ellen smyger upp till sovrummet. Men både diamanten och Isman är försvunna! Vad är det som händer egentligen? Ellen är arg på Ture, sin bror, och tror att han har sagt något till Isman om Ellens plan, men han lovar att han inte har gjort det. Tillsammans med hunden Snuten börjar de leta efter Isman och diamanten. Hunden får snabbt upp ett spår som leder till en gömd, underjordisk tunnel som slutar på ett minst sagt oväntat ställe! Det är en spännande och rolig bok, rekommenderad för åldern 6-9 år. Böckerna (som alla har ca 60 sidor) har skrivits av Anders Sparring och illustrerats av Per Gustavsson, som har skrivit och illustrerat ett stort antal barnböcker. Det finns fem böcker om familjen Knyckertz. Här är alla titlarna. En sjätte bok kommer nästa år. - Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen - Familjen Knyckertz och gulddiamanten - Familjen Knyckertz och snutjakten - Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet - Familjen Knyckertz och gipskattens hemlighet

Furan

Furan

Veckans boktips är en kuslig bok för barn i 3-6 års ålder av Lisen Adbåge som både skrivit och illustrerat boken. En familj ska riva ett gammalt hus och bygga ett nytt istället. De fäller några höga furor (tallar) på gården för att få byggmaterial. Men furorna börjar göra motstånd trots att de är sönderhuggna. Familjen hittar till exempel en massa barr på golvet och när det blåser hör de grenar mot fönstret, trots att de inte har några furor längre. Det blir bara värre och värre med furornas hämnd. Småningom får familjen rötter på fötterna och måste ha fötterna i hinkar med vatten för att de ska få dricka. De går till doktorn när ett av barnen börjar få bark på kinderna.  Det är som sagt en kuslig, spännande bok, som just nu är nominerad till Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Om det blir Furan eller någon annan av de nominerade som vinner får vi veta nästa vecka. Kanske väcker boken tankar om träden kan ha känslor eller om man verkligen borde hugga ner så många träd på gården bara för att få fin utsikt.  Läs gärna boken och klicka på författarens namn högre upp i texten för att se vilka andra böcker hon har skrivit.

Nollan och nätet

Nollan och nätet

Veckans boktips handlar om en serie böcker av Caroline Engvall. De är svartvitt illustrerade av Katarina Vintrafors. Noelia är 9 år, fyller 10 i den andra boken i serien. Hon kallas för Nollan.  Första boken i serien heter Noelias hemlighet. Nollan har träffat en flicka på nätet som hon börjar skriva med. Wilma heter hon. Det börjar bra och Nollan längtar tills skolan är slut så att hon kan skriva mera med Wilma. Men sen vill Wilma se bilder på Nollan och hotar henne om hon inte gör som Wilma vill. Nollan får ont i magen och vet inte hur hon ska göra för att reda ut situationen. Mamma märker snart att Nollan inte är som hon brukar vara. Andra boken i serien heter Noelias revansch. Det är Nollans 10-års dag och hon har fått en ny telefon av mamma. Hon läser i en chatt där många av klassens elever är med, hur en av flickorna skriver elaka kommentarer om en annan flicka som lägger ut en video där hon dansar. Nollan vet inte hur hon ska reagera. Hon fyller år, men det känns inte bra att läsa de elaka kommentarerna. Nollan ska tillbringa dagen med mostern och hennes fru. Kanske kan de hjälpa Nollan med en bra lösning. Tredje boken i serien heter Noelia och spelet. Barnen i skolan spelar ett spel i sina mobiler, ett spel som handlar om zombier. Hennes kompis Alex vill komma hem till Nollan för att spela på kvällen, men sen ändrar han sig i sista stund. Nollan märker att det är något på tok med Alex. Han säger att någon i spelet hotade med att skicka manipulerade bilder till de andra eleverna om de inte skickade alla sina zombiepengar som de fått i spelet, till den mystiska hotaren. Sen drabbas även Nollan av den anonyma användaren i zombiespelet.  Fjärde boken i serien heter Ryktet går, Noelia. Nollan och Alex är en vecka på sommarkollo och bor med många andra barn och två vuxna på en lägergård. Alex vill busa med lägertanten och häller salt i hennes kaffe istället för socker. Hon svarar genom att erbjuda Alex pannkakor med salt. Samtidigt går det rykten om lägertanten och vaktmästaren på lägret. Och hur är det egentligen med Alex som har ett blåmärke på armen? En femte bok om Nollan kommer snart att ges ut. Den heter Noelia och stjärnfallet. Böckerna vill uppmuntra vuxna att prata med barnen om vad som händer på nätet, vad man inte får göra och när något går över en gräns. I slutet av varje bok finns lite fakta, t.ex. ordförklaringar, frågor om bokens innehåll, hur man ska göra om man drabbats. Det finns också länkar till webbsidor med mera information om barns och ungas utsatthet på nätet. Böckerna kan t.ex. läsas i skolan eller hemma tillsammans med vuxna. De är riktade till 9-12-åringar. Böckerna har ca 40-50 sidor var och är ganska lättlästa. 

Pages