Tipset

Sidospår: Aktuellt | Tipset

Balladen om sångfåglar och ormar

Balladen om sångfåglar och ormar

Jag återkommer till ett boktips som jag skrev 2020. Det handlar om Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins. Boken har nu blivit film och hade premiär i mitten av november. Även i Finland kan man se den på bio nu. Det handlar om den fjärde boken om hungerspelen, men den utspelar sig långt före Katniss och Peeta kämpar för sina liv på arenorna. Det handlar om de 10:e hungerspelen. President Coriolanus Snow är i boken endast 18 år. Han ska bli mentor för en av deltagarna. Familjen Snow har hamnat i djup ekonomisk kris och deras framtid hänger på den unge Snow.  Deltagarna kommer till huvudstaden i handbojor och förs till ett zoo så att människor och sponsorer ska kunna titta på dem som djur. Snow blir mentor för den sämsta tänkbara deltagaren, flickan i distrikt 12, det distrikt Katniss och Peeta kommer ifrån. Boken följer Coriolanus Snow före, under och efter hungerspelen. Han fattar tycke för den unika flickan, Lucy, som kommer från Flocken, en grupp som reser runt i olika distrikt och sjunger. Snow tvingas utbilda sig till fredsväktare och hamnar i distrikt 12.  Har man inte läst något om hungerspelen, borde man först läsa de tre böckerna Hungerspelen, Fatta eld och Revolt, eller åtminstone se på filmerna. Den tredje boken gavs ut som två filmer. Boken rekommenderas för de övre tonåren eller unga vuxna på grund av händelser som sker inne på den amfiteater-liknande arenan där spelarna kämpar om sina liv. Boken har över 500 sidor. Den är full av dramatik och känslor och ger en bra bild av hur president Snow hade det i sin ungdom. Det var ingen dans på rosor.  

Tvillingvärlden

Tvillingvärlden

Guldmånen, av Charlotte Cederlund, är den första delen i serien om Tvillingvärlden. Ella har inga syskon, inte i vår riktiga värld. Hennes tvillingbror Elliot dog vid födseln. Men en dag efter ett gräl med sina föräldrar hittar hon en magisk lucka som helt plötsligt uppenbarat sig på hennes tråkiga innergård. Nyfiken tar hon sig in genom luckan och hamnar i en skog med vackra växter. Där träffar hon en blå fjäril, Akilon, som talar med henne. En gammal man, Abbe, kommer springande mot henne, först verkar han arg. Han frågar var hon har varit så länge. Fattar hon inte att han har varit orolig? Hon måste övertyga den gamla mannen om att hon heter Ella, inte Elliot.  Abbe tar med Ella till sin lilla stuga och bjuder på middag. Det visar sig att Elliot är försvunnen. Abbe berättar att Tvillingvärlden är en plats där en tvilling som dött väntar på sitt syskon så att de tillsammans kan gå vidare. Ella kunde komma in till Tvillingvärlden eftersom Elliot behöver hennes hjälp. Kanske kan hans teckningar hjälpa Ella att hitta honom? Han har ritat dansande flickor med vita klänningar och gröna fötter. Fjärilen leder henne till en plats där älvorna dansar och vidare till en mörk grotta som Abbe sa att hon absolut inte fick gå in i. Men hon måste ju hitta sin tvillingbror! Andra delen i serien heter Förstenad. En kall vinterdag efter skolan upptäcker hon den magiska luckan igen. Elliot behöver henne! Nu gäller det att lösa ett konstigt fall med djur, människor och andra levande varelser som blir förvandlade till sten! Abbe har hela trädgården full med djurstatyer och när Abbe själv förvandlas till sten blir det bråttom. Ella och Elliot hittar en ledtråd i en bok som Abbe har i famnen där han livlös sitter i en stol i trädgården. De ger sig ut på en resa i Tvillingvärlden för att hitta den som förvandlar levande varelser till sten och för att stoppa den. I drakbergen hittar de en drake som också är förvandlad till sten. Vad är det för hemska krafter som till och med kan förvandla en stor, eldsprutande drake? Och hur ska de förstenade djuren och människorna bli sig själva igen? Går det ens, eller är de förstenade för alltid? Böckerna har ca 100 sidor var och är vackert illustrerade i färg av Anna Westin. Åldersrekommendation 6-9 år eller lite äldre. Det är en spännande och vacker serie om syskonkärlek. Ella och Elliot har vuxit upp utan varandra men de känner ändå ett starkt band till varandra. Nästa år kommer den tredje boken i serien, Magitjuven. 

Gosedjursfesten

Gosedjursfesten

Idag, 27 oktober, är det Nalledagen! En bok som passar in på temat är Gosedjursfesten av Elin Johansson. Berättar-jaget kommer till förskolan och har glömt att det var idag de skulle ta med sig sina gosedjur till skolan. Pappa har bråttom och hinner inte åka hem för att hämta Frassen. Den lilla flickan är så ledsen. Fröken försöker erbjuda andra gosedjur, men inget gosedjur i världen är bättre än Frassen. Då tar fröken fram det långa repet med öglor. Alla barnen beger sig mot flickans hem för att hämta Frassen. Det blir ett äventyr med mycket som händer. De åker buss, råkar tappa bort barn på vägen, någon får hål på byxorna. Hemma hos flickan konstaterar de att de inte har någon nyckel! Men kanske kan de ta sig in i huset på ett annat sätt. Väl tillbaka i förskolan igen väntar en stor överraskning!  Bilderboken har 25 sidor och är vackert illustrerad av Hanna Granlund. Den rekommenderas för 3-6-åringar. En annan bok i serien för 3-6-åringar är Pyjamaspartyt. Där ska barnen sova över i förskolan. De tar med sig sovsäckar, pyjamas, gosedjur och annat som behövs. Fröken poppar popcorn och de har så mysigt och ska se på film. Men föräldrarna som lämnar sina barn på skolan på kvällen verkar inte vilja gå därifrån.  Även Pyjamaspartyt har 25 sidor och är illustrerad av Hanna Granlund.

Fejk

Fejk

Fejk av Anders Blentare handlar om Nikaj och kompisen Alice som provspelar för en skolpjäs. Deras stora idol ska komma och regissera pjäsen. Jag minns inte regissörens namn, det kan ha varit Fiona, men jag är inte säker. Man ska spela Romeo och Julia. Nikaj ljuger och säger att hon har erfarenhet av att spela teater.  Nikaj väljs med till pjäsen, men det gör inte Alice. Där brister något mellan dem, Alice börjar vara tillsammans med andra kompisar, för Nikaj är det bara pjäsen som gäller. Regissören vill att de satsar allt. Hon bjuder in journalister och har provspelningar för några klasser. Nikaj kämpar med att komma ihåg sina repliker och det är flera som tycker det är fel att låta Nikaj spela Julia. Affischer sätts upp i skolan, med Nikajs ansikte på, men snart är det någon som klottrar på affischerna. Det dyker också upp ett Instagram-konto där man skriver att Nikaj är fejk och man spelar in videon från provspelningen där något med flit får Nikaj att tappa bort sig och inte komma ihåg replikerna.  Nikaj undrar över vem som kan vara så elak mot henne. Är det verkligen Alice som gör det av avundsjuka eller är Alice oskyldig? Nikaj bestämmer sig för att visa hela skolan att hon inte är fejk, att hon minsann är rätt för rollen som Julia! Fejk är första delen i en serie som heter "Känd!". Den andra delen är Alla utom du, som handlar om Matteo. Matteo är son till en av Sveriges största artister och folk känner honom från Instagram och TV-soffor. Han har kompisar, men känner sig ensam. Så möter han Molly som säljer godis under mammans spelningar. Matteo blir jättekär i Molly men Molly verkar inte alls bry sig om Matteo. Jag har lyssnat på Fejk som ljudbok. Boken har drygt 80 sidor, medan Alla utom du har knappt 80 sidor. De klassas som lättlästa och rekommenderas för 9-12-åringar. Blentare har också skrivit en serie om fotboll för nybörjarläsare, 6-9 år. City BoIS heter laget. Fem böcker om City BoIS har kommit ut, så håll utkik efter de böckerna för fotbollsintresserade. 

Fejk

Fejk

Fejk av Anders Blentare handlar om Nikaj och kompisen Alice som provspelar för en skolpjäs. Deras stora idol ska komma och regissera pjäsen. Jag minns inte regissörens namn, men det var en ung känd skådespelerska. Man ska spela Romeo och Julia. Nikaj ljuger och säger att hon har erfarenhet av att spela teater.  Nikaj väljs med till pjäsen, men det gör inte Alice. Där brister något mellan dem, Alice börjar vara tillsammans med andra kompisar, för Nikaj är det bara pjäsen som gäller. Regissören vill att de satsar allt. Hon bjuder in journalister och har provspelningar för några klasser. Nikaj kämpar med att komma ihåg sina repliker och det är flera som tycker det är fel att låta Nikaj spela Julia. Affischer sätts upp i skolan, med Nikajs ansikte på, men snart är det någon som klottrar på affischerna. Det dyker också upp ett Instagram-konto där man skriver att Nikaj är fejk och man spelar in videon från provspelningen där någon med flit får Nikaj att tappa bort sig och inte komma ihåg replikerna.  Nikaj undrar över vem som kan vara så elak mot henne. Är det verkligen Alice som gör det eller är hon oskyldig? Nikaj bestämmer sig för att visa hela skolan att hon inte är fejk, att hon minsann är rätt för rollen som Julia! Fejk är första delen i en serie som heter "Känd!". Den andra delen är Alla utom du, som handlar om Matteo. Matteo är son till en av Sveriges största artister och folk känner honom från Instagram och TV-soffor. Han har kompisar, men känner sig ensam. Så möter han Molly som säljer godis under mammans spelningar. Matteo blir jättekär i Molly men Molly verkar inte alls bry sig om Matteo. Jag har lyssnat på Fejk som ljudbok. Boken har drygt 80 sidor, medan Alla utom du har knappt 80 sidor. De klassas som lättlästa och rekommenderas för 9-12-åringar. Blentare har också skrivit en serie om fotboll för nybörjarläsare, 6-9 år. City BoIS heter laget. Fem böcker om City BoIS har kommit ut, så håll utkik efter de böckerna för fotbollsintresserade. 

Pappas påhittade barndom

Pappas påhittade barndom

Moa har jättetråkigt. Pappa bara jobbar och han har gömt hennes mobiltelefon. Skärmtiden är slut. Sen börjar han tjata om sin barndom igen. Men Moa blir lite nyfiken. Pappas barndom låter påhittad och konstig. Pappa berättar om halltelefonen med nummerskiva (Tänk! Bara en telefon för hela familjen!), barnprogram som gick en halv timme på tv varje dag. Hade man inte möjlighet att titta just när det gick på tv, kunde man inte se det på nytt senare. Inte fanns Youtube eller Google på den tiden. Pappa bygger en telefon av två muggar och ett snöre. Moa fattar inte hur det funkar. Varför var telefonnumren så korta på den tiden?  Sen vill pappa cykla till farfar, men först måste de pumpa däcket och söka efter hjälmar. Fast när pappa var liten hade ingen hjälm och inget  säkerhetsbälte i bilen. Pappa cyklade jämt. Ingen hade tid att skjutsa honom till träningar. Nu vill han alltså cykla till farfar, trots att de inte vet om han är hemma eller vill ha besök och trots att Moas cykel är för liten. Hon får göra som de gjorde förr, sitta på pakethållaren och hålla i sig i pappa. Men aj, vad det skumpar och hoppar. Hon får ont i rumpan. Det blir mörkare och mörkare. Hur ska de hitta till farfar? De har ju ingen gps eller någonting. Och skogen är så stor. Tänk om de cyklar vilse! Eller tänk om det kommer farliga älgar! Pappas påhittade barndom av Jesper Lundqvist är en rolig bok som handlar om skillnaden mellan generationer. Moa hittar pappas gamla skidor i garaget, men det är inga vanliga skidor. Istället är de korta och breda, av rött plast. Och så den konstiga digitalklockan med en pytteliten ruta. Runt 50 sidor har boken och rekommenderas för 6-9-åringar. Intressant att läsa om en tid när varken datorer, internet eller streamingtjänster fanns.  

Jacks öde

Jacks öde

Martin Olczak har skrivit många böcker om pojken Jack och hans familj. Det finns fem serier (Jakten på Jack, Spådomen om Jack, Jacks förbannelse, Legenden om Jack, Jacks öde), i alla serier ingår fyra böcker, utom i Jacks öde, där det hittills kommit ut tre. Klicka på länken nedan för att se bokhyllan om Jack där alla hittills utkomna böcker finns med: Böcker om Jack  I det här boktipset ska jag berätta lite om de två första böckerna i Jacks öde. Den första heter Vargar på T-centralen. T-centralen är en tunnelbanestation mitt i Stockholm. När Jack vaknar är han på strålande humör. Han har sett fram emot den här dagen länge. Det är Tanto-cupen, en innebandyturnering med lag från hela Sverige. Jacks lag ska delta. Men vid frukosten förändras planerna när familjen upptäcker att Jacks finger håller på bli osynligt. Jack är på uselt humör när de plötsligt måste ta båten till Birka, en ö där vikingar levt. Jack kan glömma innebandyn! På Birka hittar de en gammal runsten. Någon vill ändra Jacks öde och därför blir han allt mer osynlig. Om de inte lyckas stoppa förbannelsen i tid, kommer Jack att bli helt och hållet osynlig och då upphör han att finnas till.  När han senare på kvällen återvänder hem upptäcker han att det inte finns någon rostbrödsverkstad, utan i stället en resebyrå. Hans mamma verkar inte känna igen honom och påstår att hon inte träffat Jacks pappa. Bedrövad vandrar han iväg och träffar en talande ekorre som ber honom ge sig av till T-centralen. Där överfalls han av vargar! Andra boken heter Havsmonster på Finlandsfärjan. Jack har räddats av en gammal kvinna. Jag vill inte avslöja vilken relation hon har till Jack, det kommer fram i boken. Kvinnan tar med honom till sina två systrar. De måste ha tag på ödets tråd för att kunna stoppa den onda magin från vikingatiden. Men något går fel under mötet och kvinnan och Jack måste snabbt boka en kryssning till Finland. Jack förstår inte varför. På kryssningens disco ska de träffa två personer som kanske kan hjälpa till. Tyvärr blir deras knepiga situation ännu värre och Jack blir mer och mer osynlig. Nu är det bråttom att hitta ödets tråd. Hur ska de lyckas? Hammaren på Hötorget är den tredje boken i serien. Den har jag inte läst ännu, men Jack och den gamla kvinnan fortsätter leta efter ödets tråd. Tyvärr är de inte ensamma om att söka nystanet. Det är gömt på ett hemligt och förtrollat ställe som inte ens kvinnan känner till. Om serien är uppbyggd på samma sätt som de andra serierna om Jack borde de hitta en lösning i den fjärde boken (Ragnarök i Stockholm city), som borde komma ut i oktober 2023. Böckerna rekommenderas för 6-9-åringar, men går bra att läsas även av äldre. De har många cliffhangers, det vill säga kapitlen slutar dramatiskt och man vill läsa ännu ett kapitel för att se hur det går. Böckerna är runt 100 sidor och illustrerade i svartvitt av Anna Sandler.

Amors pilar

Amors pilar

Amors pilar (som på pärmen heter Guide för att inte bli kär) handlar om Teddy och Tilly som har varit kompisar hela livet. De bor dessutom grannar med varandra. Teddy är besatt av Katherine, och vill göra gott intryck på henne för att försöka vinna hennes hjärta. Han vill att Tilly hjälper till. Teddy anmäler sig till en amatörteatergrupp som ska sätta upp en show som kallas Amors pilar. Den består av sång och små scener ur olika pjäser och musikaler. Tilly följer med som moraliskt stöd, men råkar bli indragen som regiassistent. Katherine är en av skådespelarna och där finns även andra ungdomar och äldre människor som vill vara med i showen, där intäkterna går till välgörenhet.  Hemma verkar Tilly få ta huvudansvaret för sin farfar som kommer för att bo med dem. Farfar börjar visa tecken på demens och kallar Tilly för Sarah, hans frus namn. Tilly tycker till en början att det är otäckt att ha en gammal dement man hemma hos sig. Farfar pratar ofta om den trebenta, tandlösa katten som bor hos Teddy men som tillbringar minst lika mycket tid hos Tilly. Det är meningen att farfar ska åka till ett center för att spela brädspel tillsammans med andra minnessjuka, men när Tilly kommer dit med honom kan hon inte tänka sig farfar i det sällskapet. Hon tar med farfar till teatergruppens övningar och det visar sig att farfar är en mästare på att spela piano. Han spelar piano medan de andra sjunger. Den något udda teatergruppen tar sig an farfar och han blir en viktig del i gänget. Men allt är inte en dans på rosor och frågan är om Teddy ska få någon chans på Katherine, eller är det så att Katherine istället vill ha Tilly? Och kommer farfar kunna spela på föreställningen i den slutsålda teatern? Deras värsta mardröm slår in en dag när de upptäcker att farfar utan ett spår försvunnit från teaterns övning. Och hur går det för Teddy som skadar sig? Kommer han att kunna ställa sig på scen tillsammans med Katherine?  Boken har ca 400 sidor och är skriven av den tyskfödda, men i England bosatta Wibke Brueggemann. Den rekommenderas för 12-15-åringar eller äldre. 

Barnhemmets hemlighet

Barnhemmets hemlighet

Clara ska tillbringa sommaren ute i ödemarken tillsammans med pappa och hans flickvän Malin. Mobiltelefonerna saknar oftast täckning och Clara får klättra upp på en hög sten för att kunna kommunicera med omvärlden. Tur att Claras kompis Eli ska komma och bo där några nätter. Pappa och Malin har köpt ett gammalt hus som de ska renovera och göra till Bed & Breakfast. Det är mycket att göra, pappa vill att Clara och Eli hjälper till. Men det händer mystiska saker i huset. Clara ser fotspår av barn i dammet på golvet och hon hör konstiga ljud. I ett av rummen som Clara hjälper till med hittar de ett budskap när Clara rivit ner de gamla tapeterna. HJÄLP! står det på väggen. Malin blir allt tröttare och blekare ju längre tid som går. Vad är det med henne egentligen?  Clara har hittat en gammal dagbok i en låda med böcker. Dagboken skrevs av en flicka i Claras ålder. Clara och Eli söker upp flickan som nu är en kvinna. Hon berättar hur familjen hastigt lämnade huset. Clara och Eli bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt i huset förr i tiden och till sin hjälp får de en journalist som kommer för att skriva om pappa och Malins nya planer. De får veta att huset var barnhem en gång i tiden, att där bodde flickor och att en flicka försvann. Clara och Eli läser också om bron som rasade i älven i närheten av huset 1939, alldeles innan andra världskriget började. Kan det ha något att göra med händelserna och hur ska de hjälpa den osalige anden att komma till ro? Kanske kan de ge upprättelse genom att lösa fallet och skriva om det i tidningen?  Barnhemmets hemlighet är en spännande bok, skriven av Elin Holmberg. Boken har 140 sidor och rekommenderas för 9-12-åringar.

Vilde och käpphästarna

Vilde och käpphästarna

Serien Vilde och käpphästarna (rekommenderas för 6-9-åringar) består nu av fem böcker, skrivna av Jenny Bicho och illustrerade av Andrea Femerstrand. Alla böcker har runt 150 sidor så en viss läsvana behövs, om böckerna inte läses som högläsning av en vuxen. Böckerna hänger ihop, så det kan vara bra att läsa dem i rätt ordning om man kan. Del 1 heter Vilde och käpphästen Winner. Här ska Vilde delta i sin första käpphästtävling tillsammans med kompisarna Leya och Hanna. Det är spännande och mycket som ska fixas innan. Käpphästarna måste bli fina. Vilde drömmer om käpphästen Winner som man kan vinna i lotteriet. Men det är säkert många som köper lotter. Chansen att vinna är liten. Men Winner är så fin! Del 2 heter Vilde och sommaren med Cleo. Vilde ska tillbringa sommarlovet hos morfar. Vilde längtar efter att få träna med sin finaste käpphäst Winner i morfars trädgård. En flicka med blått hår, Cleo, har flyttat in i huset bakom häcken. Vilde och Cleo pysslar om sina käpphästar och kommer på idén att ordna en egen tävling. Men det är mycket att tänka på om man vill ha en egen tävling. Del 3 heter Hoppa högt, Vilde. Vilde ska flytta med mamma till andra sidan stan. Hon undrar om hon ska få nya vänner. På gården ser hon två flickor som hoppar med käpphästar. Kanske får Vilde vara med? Stallklubben ska ha käpphästträning och Leya från klassen ska också dit tillsammans med Vilde och flickorna från gården. Men kan man verkligen vara kompisar, alla fyra? Eller blir det för mycket? Varför hälsar polisen Magnus på så ofta hos mamma och Vilde? Del 4 heter Världens sämsta lov. Saker försvinner, t.ex. nycklar och telefonen. Mamma är sur, säger att Vilde måste skärpa sig om hon ska få vara med på lägret. Det ska bli 4H-läger och Cleo kommer med tåget för att delta hon också. Men orättvisor på lägret och ett telefonsamtal som handlar om liv och död får Vilde att konstatera att det här är världens sämsta lov. Del 5 heter Den stora käpphästtävlingen. Köpcentret ordnar en kvaltävling och den som kvalar får delta i den stora finalen på Ryttargalan. Vilde känner flera andra som ska delta; Siri, Leya och Tom ska vara med. Vilde ska äntligen få tävla på riktigt med Winner! Men det finns ett litet problem... Mammas baby kan komma när som helst. Tänk om bebisen kommer just när det ska vara kval eller final. Tänk om Vilde inte kan delta? 

Med sådana vänner

Med sådana vänner

Med sådana vänner handlar om Beth som kommer till New York sommaren 1983. Hon ska göra praktik på en tidning. Men konkurrensen är hård bland praktikanterna och hennes liv utanför tidningen är inte glamorös. Kackerlackor, ingen luftkonditionering, varmt. Beth träffar snart Edie, som också är praktikant men verkar vara motsatsen till vad Beth är. De blir goda vänner och gör allt tillsammans. Men frågan är om Edie är den hon verkar vara. Vad är det hon döljer? I hennes liv finns lögner och svek.  Boken är skriven av Meg Rosoff och har kommit ut på svenska i år. Boken har drygt 230 sidor och rekommenderas för unga vuxna, eller 15+. Meg Rosoff har skrivit andra barn- och ungdomsböcker och är prisbelönt med bl.a. ALMA-priset 

VIP-kalaset

VIP-kalaset

Kajsa har blivit inbjuden till kalas. Laura fyller år och har bjudit in hela klassen till sin stora trädgård där det finns pool och en hoppborg, som de har hyrt. Och så ska det bli godisbuffé. Alla pratar om kalaset. Kajsa vill gärna gå, men mamma säger att hon inte har råd med allt möjligt, present till Laura, regnkläder till lillebror, busskort och sådant. Kajsa vågar knappt ens fråga om sitt eget kalas. Har de råd med det?  De hittar en bok på rea till Laura och Kajsa får gå på kalas med sina vänner. Men det blir inte riktigt som de tänkt. De blir bjudna på veganskt och sockerfritt, det är stökigt och högljutt med alla i klassen som vill hoppa hoppborg och bada i poolen. Och Kajsa vet inte vad Laura tycker om boken, hon fick ju så mycket annat. Så blir det dags för Kajsas kalas. De ordnar ett VIP-kalas, för speciellt inbjudna. Kajsa bjuder sina tre bästa kompisar. Det blir stor skillnad på de två kalasen, men viktigast är ju att vara tillsammans med sina bästa kompisar och ha kul. Inte behövs det stora hoppborgar och simbassänger till det. Mamma har dessutom ordnat en liten överraskning åt dem på kalaset. Boken är skriven av Linda Harbers. Boken har runt 50 sidor. Illustrerad i färg. Boken rekommenderas för 6-9-åringar.

Nick och Charlie

Nick och Charlie

Alice Osemans populära Heartstopper-serie finns som tecknad serie och som tv-serie. Alice har nu också skrivit en berättelse som man kallar illustrerad långnovell. Berättelsen handlar om Nick som tar studenten och ska börja på ett universitet. Charlie är ett år yngre och går kvar på skolan där de träffades. Kommer förhållandet att överleva att de lever skilda liv och går i olika skolor?  Heartstopper-serien som är s.k. grafiska romaner består just nu av fyra böcker, tre av dem finns på Boksampo. Jag länkar till dem här: Heartstopper 1, Heartstopper 2, Heartstopper 3 Det rekommenderas starkt att man läser böckerna i rätt ordning, eftersom handlingen följer på varandra. Nick och Charlie träffas som sagt i skolan och Charlie börjar spelar rugby, trots att han inte är byggd som en rugbyspelare, vilket Nick är. Nick börjar lära honom rugby för att han ska komma in i spelet. Småningom väcks känslor för varandra och pojkarna tvekar hur de ska komma ut till familjer och elever. Under serien får vi också bl.a. följa med eleverna på skolresa till Paris. Där blir det alltmer klart att Charlie har vissa ätstörningar. Böckerna rekommenderas för unga vuxna. Långnovellen Nick och Charlie har drygt 150 sidor, med svartvita illustrationer här och där.

Den magiska godisaffären

Den magiska godisaffären

Den magiska godisaffären är en serie lättlästa böcker för barn 6-9 år. I böckerna får vi träffa Melli, en flicka som jobbar i Gott-Fridas magiska godisaffär. I stället för lön får hon önska sig något. Melli är väldigt nyfiken på hur Gott-Frida tillverkar sina godisar och var fabriken finns. För den verkar ligga i närheten av godisbutiken, men Melli kan inte se den. Melli inleder varje dag med att dricka en kopp varm choklad. Det är viktigt, säger Gott-Frida. Melli älskar att fylla på burkarna med allt möjligt godis och att sälja åt kunderna. Gott-Frida uppfinner ständigt nytt godis.  Hittills har fyra böcker kommit ut i serien:- En seg cykel- Två påsar pärlor- Tre knasiga kolor- Fyra strutar strössel Om det kommer fler böcker i serien och om mönstret upprepar sig, borde nästa del börja med siffran "Fem..." Handlingen i böckerna följer varandra så det är bra att läsa dem i rätt ordning. Börja åtminstone med första boken (En seg cykel).  Susanna Lönnqvist heter författaren och illustratören heter André Högbom. Ca 50 sidor per bok. 

Mynta-serien

Mynta-serien

Mynta är en serie lättlästa böcker av Lena Lilleste. Tillsammans med kompisen Frida löser Mynta (som alltid har en svart hatt) olika brott och mysterier som sker runtomkring dem. Just nu ingår nio böcker i serien, som är lämplig för 9-12-åringar, som vill ha eller behöver något lättläst. Böckerna har ca 40-50 sidor och är illustrerade i svartvitt.  I Mynta och de mystiska grannarna spionerar Mynta och Frida på Fridas grannar som verkar bete sig konstigt. Det här är den första boken i serien. I Mynta och den mystiska cykeltjuven är det någon som stjäl cyklar. Både Myntas och Fridas cyklar blir stulna och flickorna försöker lista ut vem cykeltjuven är. I Mynta och den mystiska rånaren blir Mynta utsatt för ett rån när hon ska köpa godis. Hon försöker hjälpa tjejen i kassan att lösa brottet. I Mynta och det mystiska hjärtat är Mynta och Frida på banken för att sätta in klasskassans pengar på kontot, när en rånare kommer inspringande och de blir av med hela klasskassan och även andra värdeföremål.  I Mynta och den mystiska hundtjuven ska flickorna passa en hund, som blir stulen medan de är i affären. Vem kan ha stulit hunden och hur ska de få den tillbaka? I Mynta och det mystiska ödehuset går Mynta och Frida in i ett ödehus och råkar hitta en väska med stöldgods. Vem har lämnat dem där och vad händer när tjuvarna kommer tillbaka... I Mynta och de mystiska stölderna är Mynta och Frida på fotbollsläger när lägerdeltagarnas värdesaker börjar försvinna. Mynta tycker att Frida verkar bete sig misstänksamt. I Mynta och de mystiska inbrotten drabbas äldre personer av inbrott. Men dörrarna är inte uppbrutna så hur har tjuven kommit in i lägenheterna? Har alla glömt att låsa dörren och hur vet tjuven när de äldre inte är hemma? I Mynta och den mystiska stenkastaren är det någon som kastar sten genom fönstret till ett av stadens caféer. Inte bara en gång, utan flera gånger. Har det något att göra med ett nytt café som har öppnat i staden? 

T-rex anfaller

T-rex anfaller

Veckans boktips handlar om Jamie som flyttar till ett ställe som kallas Ammonitbukten. Jamie är mycket intresserad av dinosaurier och fossiler och sådant. Han har en app på telefonen. Dinosaurieklubben heter den och där har han kontakt med dinosaurieälskare över hela världen. En av dem är Tess. Vad han först inte vet är att Tess också befinner sig vid Ammonitbukten. Hon har hittat en grotta som de ska undersöka. Där upptäcker de fotspår av dinosaurier! De får syn på ett hål i väggen och blir nyfikna. De färdas då genom tid och rum till ett landskap där de får träffa levande dinosaurier. Den första dinosaurien de träffar kallar de Wanna. Den är liten och söt, och vill gärna äta illaluktande frukt som Jamie och Tess hittat.  Men snart kommer en ny dinosaurie emot dem. En T-rex! Tyrannosaurus rex, en farlig köttätande dinosaurie som ryter och stampar så det känns i marken. Wanna måste rädda Jamie och Tess undan den hemska dinosaurien. Sedan återstår bara en fråga... Hur ska de hitta tillbaka till grottan de kom ifrån och kan de resa framåt i tiden igen, tillbaka till sin egen tid och värld? Boken, som heter T-rex anfaller är skriven av Rex Stone, och har svartvita illustrationer av Louise Forshaw. Boken är lättläst och rekommenderas för 6-9 år. Boken har drygt 100 sidor, men själva historien är runt 80-90 sidor. Längst bak i boken finns några sidor med fakta om dinosaurier och fossiler. Just nu har det kommit tre böcker i serien om Dinosaurieklubben. Del 2 heter Triceratopsflykten och del 3 heter Stegosaurusräddningen.   

Doften av drömmar

Doften av drömmar

Oliver ska sommarjobba på ett kafé på landsbygden. Det är långt att cykla dit. Han älskar att baka och tillsammans med Ella, som i början verkar vara sur, ska de driva ett litet kafé där de säljer chokladbollar, kladdkaka, bullar och annat. Han får låna en liten stuga vid sjön, så att han inte ska behöva cykla så långt.  Ella bor med sin mormor på andra sidan sjön och det är Ellas morbror som äger kaféet. Ella drömmer om att köpa en epa-traktor men till det behövs pengar och hon hoppas att de får många besökare under sommaren. De kommer att behöva jobba hårt med kaféet och alla gästerna. Mycket tokigt händer under sommaren. Bland annat kommer får till kaféet och börjar tugga på bordsdukarna. Oliver glömmer bort morotskakan i ugnen när 13 damer kommer på besök och han får snabbt hitta något annat att bjuda dem på. En höna ställer också till det för dem. Oliver är rädd för åskan och hamnar mitt i ett åskoväder! Ellas ex-pojkvän Kevin och hennes kompisar håller till vid kaféet och Kevin utmanar Oliver på epa-race. De ska köra runt sjön. Oliver har aldrig kört epa-traktor förr men ställer trots allt upp.  Ella och Oliver börjar få känslor för varandra men det verkar som om Kevin inte vill acceptera det till en början. Så börjar marken brinna utanför stugan där Oliver sover. Ella hittar en snusdosa som är Kevins, men kan han ha tänt eld på marken? Det är en konstig man som gömmer sig bakom träden och verkar spionera på Ella och Oliver i kaféet. Vem är han och vad har Ella för hemlighet som hon inte vill tala om?   Doften av drömmar är en serie av Therese Henriksson. Serien består av två delar. Jag vet inte om fler delar kommer. Del 1 heter Din hand i min och del 2 heter Nästan ihop. De är lättlästa, med drygt 70 sidor. Rekommenderas för 12-15 år. Längst bak i båda böckerna finns recept på bakverk.

Djurdoktorn

Djurdoktorn

Jag tänkte tipsa om en serie för barn som lär sig läsa, börja läsa-böcker. Det är en serie skriven av Ann-Charlotte Ekensten, som har skrivit många böcker för barn och unga. Linus har en mamma som jobbar som veterinär på ett djursjukhus, men hon åker också ut till bondgårdar och djurparker för att ta hand om lite större djur. Linus tycker om att besöka mammas arbete och han får följa med till djurparken och bondgården när mamma får uppdrag dit. Han vill ha ett eget djur, men mamma tycker att det räcker med att han kommer till djursjukhuset och hälsar på. I serien följer vi med när Linus mamma tar hand om olika djur. Just nu ingår 9 böcker i serien. Det handlar om lejonet Leo som har ett sår på örat, hamstern Smulan som behöver slipa sina framtänder, kattungen Morris som Linus hittar under en buske. Lammet Teddy måste få hjälp att komma till världen, kalven Rosa vill inte hjälpa till när Linus mamma behöver samla in bajsprover så att hon kan undersöka hur kalvarna mår. Hästen Sunna har kliande utslag och hunden Flisa ska få simma efter att ha skadat benet. Elefanten Raja ska få sina fötter ompysslade, och kaninen Tim ska bland annat få en vaccinspruta.  Böckerna behöver inte läsas i någon särskild ordning. Böckerna har illustrerats av Carolina Ståhlberg och varje bok har ca 20 sidor. Rekommenderas för nybörjarläsare, 6-9 år.

Bråkdrakarna flyttar in

Bråkdrakarna flyttar in

Ava och Jack bor i en stad där det är helt normalt att det går eldsprutande drakar på gatorna. Flyger i himlen gör de också. Syskonens föräldrar har beslutat sig för att bli fosterhem åt två unga drakar, en grön och en blå. Graun och Fafnine heter drakarna som ser jättegulliga ut. Men de kan också vara farliga; spruta eld och så har de vassa tänder. Man måste uppfostra en drake ordentligt redan när den är liten så att den växer upp till en snäll drake. Ava och Jack ska få ta hand om drakarna under en prövotid. Man har byggt en egen byggnad till dem på gården där de får sova. Men Ava och Jack kan inte lämna drakarna ensamma ens en minut! Bråkdrakarna flyttar in heter den första delen i serien. Den andra delen i serien heter Bråkdrakarna börjar skolan. Där ska, som titeln säger, drakarna börja i skolan och få lära sig vad som krävs för att vara en duktig drake i samhället. Men det är naturligtvis inte så lätt för de busiga drakarna att gå i skolan och lärarna måste ta hjälp av Ava och Jack att hålla koll på dem. Det finns olika slags drakar i skolan. Speciellt tre drakar gillar att bråka med Graun och Fafnine. Det blir fullt kaos under skoldagen! Böckerna om bråkdrakarna har skrivits av Natalie Jane Prior och rekommenderas för 6-9 år. Böckerna har ca 180-190 sidor och har svartvita bilder. Simon Howe har ritat bilderna.

Epa-liv

Epa-liv

Veckans boktips är en lättläst serie för ungdomar som är motorintresserade. Epa-liv är en serie skriven av Magnus Ljunggren. Böckerna rekommenderas för 12-15 år.  Första boken heter En ny vänskap. Erik måste flytta till en liten ort från Stockholm. I den nya skolan träffar han Frans, Juno och Lisa. Junos storebror Karl, som kallas kung Kalle, är stökig och har sina kompisar Jonny och Sonny med sig. Det finns inte mycket att göra i det lilla samhället. Ungdomarna pysslar mest med sina epa-traktorer. Eftersom Erik inte har någon egen epa-traktor, får han skjuts av Frans, vars epa-traktor luktar starkt av alla doftgranar, som Frans samlar på. Han tillverkar också egna granar. Frans blir mobbad i skolan för sin övervikt och gransamling, men Erik står upp för honom, trots att det är Kalle och hans kompisar som är mobbarna. Det får konsekvenser. Ungdomarna träffas med sina epa-traktorer vid den lilla grillkiosken en bit utanför orten. Där äter de pommes frites och dricker cola. På radion lyssnar de på den hemliga Miss X som sjunger så vackert.  Andra boken i serien heter Misstänkt för brott. Där har Erik börjat samla ihop pengar till en egen epa-traktor, men de är ganska dyra och det kommer att ta länge innan han får de pengar som behövs. Erik är ihop med Juno. Det blir inbrott på macken och alla verkar tro att det är Erik som är den skyldige. Är det så? Hur ska det gå för vänskapen? Tredje boken, som ännu inte finns på Boksampo, heter Repor i lacken. Frans, som är kär i Lisa, men inte vågar berätta det, backar på Lisas epa-traktor så att det blir en buckla i den. Kan Lisa förlåta Frans? Erik har en egen epa-traktor nu, men saknar att köra tillsammans med Frans. Och vem är Miss X?  Böckerna är som sagt lättlästa och har drygt 100 sidor var. Magnus Ljunggren har också skrivit annat lättläst för ungdomar med motorintresse. Drömtraktorn är en annan serie som handlar om Zeke och Daniel. Bok nummer 2 i serien heter Hästtjejerna från helvetet. Även den serien rekommenderas för 12-15 år. För barn har Magnus skrivit många böcker i serien Riddarskolan. Riddarskolan är på börja läsa-nivå.

Pages