Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Tipset

Sidospår: Aktuellt | Tipset

Skarven

Skarven omslagsbild

Skarven

Ett spännande deckarmysterium i idyllisk svensk sommarmiljö för mellanåldern.  Sommaren har börjat och Johanna är på väg ut till Sländö i Stockholms skärgård tillsammans med sina föräldrar. På Sländö finns kompisen Ludde, som Johanna ser fram emot att träffa. Men denna sommar kommer även en ny tjej, Olivia, till ön med sin familj. En tjej som börjar umgås med Johanna och Ludde, även om de inte bjudit med henne till sitt umgänge. Ludde gillar mysterier och tillsammans försöker de hitta något misstänkt, i den annars ganska idylliska skärgårdsmiljön. Deras uppmärksamhet faller på en ö, Skarvön, med sitt skrämmande utseende. Och att Johanna sett en man röra sig på den öde ön, gör allt ännu mera misstänkt. Tillsammans bestämmer de sig för att ta reda på vad som sker på ön. Men det som de upptäcker är något helt annat, och något mer skrämmande än de någonsin kunnat ana.  

Sagor för barn som vågar vara annorlunda

Sagor för barn som vågar vara annorlunda

Sanna berättelser om flickor och pojkar som gått sin egen väg.  Låt pojkar vara pojkar och flickor vara flickor. Vad betyder egentligen det? Tänk om man är flicka och gillar MMA? Eller pojke och gillar balett? Och tänk om du alltid drömt om att bli forskare men aldrig sett en forskare som liknar dig själv, som du kan ha som förebild?  Sagor för barn som vågar vara annorlunda är uppföljaren till succén Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda. Det är en bok för alla barn som inte känner igen sig i de traditionella könsstereotyperna och som behöver uppmuntran att våga strunta i grupptryck och samhälleliga normer och i stället vara sig själva fullt ut. 

Falafelflickorna

Falafelflickorna omslagsbild

Falafelflickorna

Christina Wahldéns ungdomsroman Falafelflickorna är en berättelse om kulturmöten och hedersbrott i en svensk förort. Om flickornas liv i förorten, men med en mörkare underton med teman som tvångsgifte och våld mot kvinnor. Tunga teman, men blandat med en mängd humor och modiga flickor.  I en förort i Sverige bor Hawa. Det är en varm sommar och människor med olika ursprung och kulturer trängs i den lilla förorten. Hawa drömmer om att bli polis när hon blir stor och kunna hjälpa andra människor. För att öva har hon därför startat en detektivbyrå, där hon vill hjälpa andra med både små och stora problem. Snart får Hawas detektivbyrå sitt första riktiga uppdrag. Hennes kompis Halima riskerar att bli bortgift med sin kusin mot sin vilja. Hur ska Hawa kunna hjälpa sin vän?

Slutet

Slutet

Mats Strandbergs Slutet är en preapokalyptisk berättelse med dystopi och deckarinslag placerad i vår nära framtid. En komet som är omöjlig att stoppa är på väg rakt mot jorden. Två 17-åriga ungdomar berättar ur sina perspektiv hur är det att leva när man vet att det inte finns någon framtid att leva för?  Många frågor som är aktuella idag diskuteras, som vår miljöpåverkan, radikalisering och förnekelse.  

Bara tre ord

Bara tre ord omslagsbild

Bara tre ord

En roman för unga vuxna och boken bakom filmen Love, Simon (2018).   Simon har en hemlighet, han är gay. Den enda som han berättat för är en kille som han mailar med. Men när Simons mail plötsligt hamnar i fel händer, kan hans hemlighet bli avslöjad. Han måste nu förhindra att ryktet sprids eller komma ut självmant.   En bok om vänskap och ungdomsliv med normkritisk bakgrund. Om att våga ta steget ut i det okända och vara sig själv.  

Ishavspirater

Ishavspirater omslagsbild

Ishavspirater

En spännande äventyrsberättelse i en fantasivärld, med pirater, sjöjungfrur och snövita islandskap. Fungerar både som högläsningsbok eller att läsa själv.   Det finns en legend om piraten Vithuvud som berättas för att skrämma barn. Vithuvud är en mycket kallblodig pirat, ofattbart rik och det värsta av allt är att han tar små barn tillfånga. Barnen tvingas sedan arbeta i hans diamantgruva och de återvänder aldrig mer hem till sina föräldrar. Den här berättelsen berättar Siri för sin syster Miki, men det hon aldrig kunnat ana är att sagan faktiskt är verklig.   En dag när Siri och Miki är ute och plockar bär går Miki för att plocka bär på andra sidan av ön. Plötsligt hör Siri ett skrik och hon rusar snabbt efter sin syster, som är försvunnen. Ute på havet ser hon ett skepp, som hon förstår tillhör Vithuvud. Siri ror snabbt hemåt för att hämta hjälp, dock utan resultat eftersom alla är rädda för Vithuvud och ingen vill frivilligt åka iväg efter skeppet för att rädda Miki. Deras pappa gör sig ändå redo för att försöka. Men deras pappa är gammal och Siri förstår att detta troligtvis blir en resa som pappan inte kommer att återvända från. Därför rymmer Siri hemifrån, fast besluten att rädda sin syster från den ökände Vithuvud.  

Flickan som ville rädda böckerna

Flickan som ville rädda böckerna omslagsbild

Flickan som ville rädda böckerna

Detta är en fin berättelse som värmer varje biblioteksälskare och bibliotekaries hjärta. En berättelse som passar för alla åldrar, att läsa ensam eller tillsammans som högläsningsbok.   Anna gillar att läsa. Hon oroar sig för framtiden och att åldras och bli vuxen. Men på biblioteket och i böckerna hittar hon sin fristad. Även om någon dör i en bok, så kan hon bara börja om och personerna blir levande igen. En dag när Anna besöker biblioteket, får hon veta att böckerna som ingen lånar eller läser förstörs. Hon blir upprörd, för så kan man väl inte göra? För att stoppa detta, försöker hon komma på en plan, hur ska hon kunna rädda böckerna från att bli förstörda?  

Battle

Battle omslagsbild

Battle

En berättelse om dans, klasskillnader, ungdomsliv och kärlek.    Amalie lever ett tryggt och välbärgat liv i Oslo. Hon går i gymnasiet Valkyrien, på en danslinje där eleverna siktar på att bli proffsdansare. Hon är vacker, rik och populär, har många vänner och en pojkvän. Men en dag förändras allt och hennes värld rasar samman. Hennes pappas företag går i konkurs och de tvingas att flytta till en annan stadsdel i utkanten av Oslo. Klasskillnaderna är stora, och hennes liv börjar nu se helt annorlunda ut i jämförelse med kompisarnas. I den nya stadsdelen träffar Amalie hiphopparen Mikael och hon får se andra sidor av dansen än de hon tidigare haft kontakt med. Ska hon våga visa världen vem hon egentligen är och bryta mot alla sociala regler som hon tidigare varit en del av?

Ekorrögon

Ekorrögon - bokens omslagsbild

Ekorrögon

Ekorrögon är en bok som kom ut 1990 och är värd att lyftas så den inte faller i glömska. Temat är krigsbarn, nästan 70 000 finska barn som kom till tillfälliga fosterhem i Sverige. Hur gick det till? Hur kändes det? Barnen kom undan kriget hemmavid, men samtidigt vet vi att krigsbarnen fick genomgå rader av traumatiska händelser under den här tiden. Bombningar, avsked, uppbrott, saknad, och att försöka anpassa sig till ett nytt land och en ny familj. Veronica Leo var själv ett krigsbarn. I Ekorrögon berättar hon i ord och bild om sina upplevelser.  

Älgflickan

Älgflickan - bokens omslagsbild

Älgflickan

Johanna har börjat sjuan. Hennes bästa kompis Sandra hänger med innegänget nuförtiden och Johanna hamnar utanför. Johannas tillflykt är kojan i skogen som hon byggt tillsammans med Sandra för många år sedan. I stillheten i skogen lyckas Johanna närma sig älgar. Och med popcorn som lockbete lyckas hon till och med få älgen hon döper till Vildstjärna att äta direkt ur handen. Men snart märker Johanna att det pågår någonting skumt i skogen. Vildstjärna försvinner och i skogen dyker det upp husvagnar och stängsel. Och vem är den mystiske killen Six egentligen?

Memmo och Mysen väntar på vintern

Memmo och Mysen väntar på vintern omslagsbild

Memmo och Mysen väntar på vintern

Memmo och Mysen har tröttnat på den långa, mörka hösten. Tröttnat på regnet och leran som kletar sig fast på stövlarna. Men så blir det plötsligt kallt och grenarna täcks av frost. Vattenpölen får ett tak av is och de första snöflingorna börjar falla. Är det vintern som äntligen är på väg? I Memmo och Mysen väntar på vintern målar Emma Virke upp den tidiga vinterns olika förunderliga skepnader. Den magiska upplevelsen av den första snön, men också besvikelsen som kommer när den töar bort alldeles för fort. Här finns rim och ordlekar, detaljrika bilder och humor - en bra högläsningsbok!

Cikada

Cikada - bokens omslagsbild

Cikada

Cikada behandlas som skit på sin arbetsplats. Eftersom Cikada inte är mänsklig så är det ingen som tackar honom för allt han gör. Cikada är en insekt som jobbar på ett kontor. Under 17 år har Cikada aldrig gjort ett misstag, han har aldrig varit sjukskriven. Arbetskamraterna behandlar honom fruktansvärt illa. Han blir mobbad och utfryst. Han får aldrig någon befordran. Han får inte ens använda kontorets toalett. På pensionsdagen ordnas det ingen fest för Cikada. Ingen skakar hans hand. Cikada bara går med tunga steg upp på taket. Då kommer den, förändringen. Precis som i hans tidigare böcker (Det röda trädet och Ankomsten) så ger Shaun Tan läsaren en försäkran om att det kommer att ordna sig. Trots allt. Shaun Tan skapar historier i temat utanförskap för alla åldrar. Cikada blir en hyllning till alla osedda, till alla utstötta och till alla mobbade. Till alla er som står ut med en helvetisk vardag. Här är er revansch.

Linus och Tim

Linus och Tim omslag

Linus och Tim

Djurens vecka firas 4.-10.10. Ann-Charlotte Ekenstens serien Djurdoktorn vänder sig till djurälskande barn i åldrarna 7-12 år, som vill ha korta lättlästa böcker. Linus har en mamma som är veterinär. Han brukar gå till mammas jobb efter skolan och där får han möjlighet att träffa olika djur. I den här första delen i serien träffar han en kanin som heter Tim.  

En saga alla dagar

Omslagsbild: En saga alla dagar

En saga alla dagar

Sagosamlingar med sagor för olika dagar är ingenting nytt. Men Ulf Nilsson och Stina Wirsén har utvecklat idén till en kombinerad sagobok och berättarhandbok. Boken handlar om en familj med barnen Josefine och Jack, och varje dag får någon i familjen möjlighet att berätta en saga de har hittat på. Sagorna är väldigt olika: gulliga, spännande, helt otroliga och mycket skrämmande. I slutet av varje saga berättar en liten mus om vad som var det viktigaste just i den här sagan – en detalj som i början känns något överflödig men tillsammans med tipsen i slutet av boken gör att berättelserna formar en helhet som beskriver berättarkonstens stora skala. Sagorna i sig fungerar kanske bäst för barn i 4-6-årsåldern men som berättarhandbok fungerar boken också bra i de lägre årskurserna i grundskolan.  

Till morfar, om du blir hungrig

Omslagsbild: Till morfar, om du blir hungrig

Till morfar, om du blir hungrig

De flesta barnböcker om döden riktar sig till de yngre barnen som behöver få en förklaring till att en gammal släkting eller ett husdjur gått bort. Det har varit en skriande brist på böcker som på ett sakligt men varmt sätt behandlar temat ur ett lite äldre barns synvinkel, utan alltför krångliga eller barnsliga förklaringar. Den här boken är just en sådan. Elliot hämtas en dag från skolan av morbror som berättar att någonting har hänt. Hemma väntar mamma som gråter och berättar att morfar har dött. Morfar, som har varit Elliots fotbollskompis och hans stora stöd när föräldrarna skilde sig. I boken berättas det hur sorgen känns, hur andra upplever det, vad allt som förändras och hur vardagen ändå rullar på som förut, trots att en viktig människa är borta. Allt berättas så som Elliot upplever det – utan några överdrifter åt något håll. Helena Willis fina färgbilder stärker känslan av att det här är på riktigt. En mycket fin bok för alla som behöver prata om döden med barn i 6-10-årsåldern. Boken är på inget vis skrämmande, utan väldigt vacker, och passar därför också som en läsa-själv-bok för samma åldersgrupp.  

Pappa, jag och havet

Omslagsbild: Pappa, jag och havet

Pappa, jag och havet

Alla barn är inte modiga, alla vill inte busa och leka med en massa kusiner. Jaget i Lena Frölander-Ulfs bilderbok Pappa, jag och havet är just ett sådant barn, som helst leker för sig själv och som är rädd för vatten, sjögräs och gäddor. Men under en utflykt till släktingarnas sommarställe får bokens jag uppleva ett spännande fantasiäventyr hos gäddorna, och plötsligt känns varken vattnet eller fiskarna skrämmande längre. De fina bilderna i mörka toner förstärker känslan av ensamhet, och den främmande undervattensvärlden känns lite farlig i början – tills man vänjer sig. Den här bilderboken fungerar bra som högläsning med lite äldre barn. Ett tips till dig som gillar bilderna: originalillustrationerna visas i en utställning vid Korsnäs bibliotek under augusti månad!  

En helt vanlig vecka med familjen Jansson

Omslagsbild: En helt vanlig vecka med familjen Jansson

En helt vanlig vecka med familjen Jansson

Familjen Jansson är en till synes helt vanlig familj med mamma, pappa, två barn och en råddig gammelfarfar. Men helt vanliga är de ändå inte, och inte hela den värld de lever i heller. Föräldrarna är nämligen helt hopplösa och barnen måste ta hand om såväl dem som sig själva. Föräldrarna trilskas, bråkar om småsaker, tjatar och uppför sig dåligt, och barnen får ta allt ansvar. De för och hämtar föräldrarna på deras jobb på vägen till skolan och förskolan, de läser Ikea-katalogen till godnattsaga och lagar mat. Allting är upp-och-ner-vänt. Det är inte alls ovanligt att man använder sådana här karnevalistiska element i barnböcker, de synliggör fånigheter i rådande strukturer och ger läsaren ofta ett gott skratt. Så är det här också: det är hög igenkänningsfaktor i både barnens beteende hos oss vuxna läsare och i de vuxnas beteende hos barnen. Både barnen och de vuxna får sin dos kritik genom att rollerna har kastats omkull. Men karnevalen brukar vara tidsbegränsad – och så är det inte här. Boken skildrar, som titeln antyder, en helt vanlig vecka hos familjen Jansson. Och det är kanske en aning störande. För om rollerna är stagnerade, är det ingen karneval. Det är inte längre kul, utan bara vardag – och faktiskt lite tungt. Trots det fungerar boken bra som en högläsningsbok för förskoleåldern. Både vuxna och barn får skratta gott, bara man inte tänker alltför mycket på hur hemskt det är för de barn som faktiskt alltid måste ta hand om sina föräldrar.

Dagen då kriget kom

Omslagsbild: Dagen då kriget kom

Dagen då kriget kom

Dagen då kriget kom är en berörande bilderbok om kriget ur barnets perspektiv. Den handlar om en flicka som förlorar sitt hem och sin familj i kriget och tvingas fly till ett annat land. I det här landet känner hon sig ovälkommen vart hon än kommer, till och med i skolan säger man att det inte finns tillräckligt med stolar för sådana som hon. Hon tvingas gömma sig tills en pojke i hennes ålder räcker ut en hjälpande hand - och en stol. Vill man diskutera kriget, flyktingarnas situation och i synnerhet de ensamkommande barnens öde med ett barn som undrar, kan den här boken erbjuda ett bra underlag för diskussionen. Författaren Nicola Davies berättar i efterordet om bakgrunden till sin bok: de 3000 ensamkommande barnen som nekats tillträde till Storbritannien och berättelsen om ett flyktingbarn som vägrats tillträde till en skola. I de sociala medierna väckte texten, då den först publicerades, en stor reaktion där hundratals människor visade sin solidaritet till de ensamkommande barnen genom att lägga upp bilder på tomma stolar. En vacker bok med ett stort och viktigt budskap.

Azras bok

Omslagsbild: Azras bok

Azras bok

I dyningarna efter #metoo kan jag knappt tänka mig en bok som kunde vara mer aktuell. Vad ska unga tjejer stå ut med idag? Och när är det dags att säga ifrån? Ryta till! Skrika att det räcker nu. Huvudpersonen Azra är så trött på killarna i hennes gymnasium. Killarna beter sig som idioter när de tror sig ha rätt tafsa och fritt ta för sig av tjejerna. Killarna pratar också om tjejer på ett mycket nedvärderande sätt. Hur ska Azra då kunna lita på en kille som Sam? Driver han bara med henne eller kan han på riktigt vara intresserad? En lättläst bok för unga vuxna.  

Stig

Omslagsbild: Stig

Stig

Stig är en bilderbok om hur det känns den där första tiden efter att man förlorat någon som stått en väldigt nära. För läsaren blir det oklart ifall Stig var ett syskon, en pappa eller nära vän. Men det är en klar styrka att det förblir oklart. Läsaren får själv bestämma vem Stig var. Saknaden porträtteras med svärta. Ibland ett knappt märkbart svart litet hål någonstans i utkanten av vardagen, ibland upptar svärtan hela soffan. Som på julen till exempel. Det verkar ofta som att ingen annan ser svärtan. Ibland försöker också huvudpersonen låtsas att han inte heller ser den. Jag stannar upp i läsningen, nickar och håller fullständigt med. Författaren och illustratören sätter tillsammans fingret på precis hur det är. De är inte rädda för att ta upp det svåra. Det är en bok som ska läsas tillsammans, och pratas om tillsammans. Vilken viktig bok det här är! 

Pages