Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Oktoberfolket

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

»Ray Bradburys senaste roman OKTOBERFOLKET handlar om övernaturliga makters spel några oktoberdagar i en liten stad i Mellersta Västern. Det är en lekfull, förälskat skriven och djupt allvarlig bok som utspelas helt på jorden, men snart låter marken gunga under fötterna på läsaren. Det kommer en sällsam cirkus till stan, och mitt i den trygga och ljusa värld där två pojkar växer upp öppnas falluckor mot skräck och upplösning. Många av Bradburys välkända motiv finns sammanknutna i denna bok, den andlösa och sorglösa pojkåldern, som plötsligt genomisas av en kall fläkt, den blide humanisten med sin ståndaktighet, cirkusens personager av dvärgar, häxor, eldslukare och illustrerade män liksom dess rekvisita av spegelsalar, isgrottor och tidmaskiner. Bradbury dirigerar själv hela denna »Pandemonium Shadow Show» som en virtuos cirkusdirektör och smäller gärna lite extra med piskan för effekternas skull. Men mitt i den barnsliga förtjusningen åt de lyckade tricken - och Bradbury är praktiskt taget världsmästare i den sortens trick - blir han plötsligt allvarlig med ett budskap till människorna.
Berättelsen om oktoberfolkets gästspel i den lilla staden är bländande skicklig, och när de sugande svarta sprickorna öppnar sig under barndomsvärlden stiger nästan bokstavligt ett prassel av fladdermusvingar ur boksidorna. Ett milt sken omger bibliotekarien, som i all sin skröplighet plötsligt blir ljusets riddarvakt och skrattar ut ondskans häxkonster med ångest i hjärtat. Hans läslampa är svag, och barndomens somrar flimrar hastigt bort när mörkret och skräcken tränger på. Ändå lyckas människorna hålla stånd i denna både djupt meningsfulla och lekfulla vision. I kulan som Bradbury med säker hand avlossar mot de mörka makterna är hans eget leende ingraverat, milt och suveränt.»

Ingrid Arvidsson i Dagens Nyheter den 10 juni 1963 i en recension av den amerikanska originalupplagan »Something Wicked This Way Comes».

(baksidestext, Norstedts 1964)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

För det första var det oktober, en makalös månad för pojkar. Ja, makalösa är förstås alla månader. Men där vara bra och dåligt, som sjörövarna säger. Ta september, en dålig månad: skolan börjar. Tänk på augusti, en bra månad: skolan har inte börjat än. Juli, ja, juli är verkligen härlig: inte minsta risk i världen för någon skola. Juni - juni är bäst av alla, inget tvivel om den saken, för då slås skoldörrarna upp på vid gavel och september ligger en miljard år borta.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

333

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

233

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

PAN/Norstedt, 1971

Utgivningstid

Sidantal

333

Förlag

Språk

Översättare