Hermolepuutusta

Tyyppi

aforismikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hermolepuutusta on kokoelma August Pyölniitun (1887-1979) ajatuksia. Kirja sisältää runsaat kolmesataa mietettä, jotka on poimittu päiväkirjan ja muiden kirjoitelmien sivuilta. Noin puolet niistä on julkaistu vuonna 2004 ilmestyneessä kirjassa Järkevä toivo.

Pyölniittu oli paimiolainen pienviljelijä ja itseoppinut tiedemies. Hän oli ahkera lukija ja kirjoittaja, jonka henkinen työ alkoi 1900-luvun alkupuolella ja jatkui vuoteen 1974 saakka. Kirjoittaminen oli Pyölniitulle elintärkeää hermolepuutusta. Hänen kiinnostuksen kohteitaan olivat luonnontieteet, filosofia, politiikka ja elämä yleensä. Päiväkirjaansa hän kirjoitti ajatuksiaan ja havaintojaan luetuista kirjoista, keksinnöistään ja maailmanmenosta ylipäätään. Pohdinnat siitä, mihin ihmisen tulisi pyrkiä, ja millaista on hyvä elämä, täyttivät lukemattomia arkkeja. Pyölniitun työn tulokset ovat laajuudeltaan häkellyttäviä: maataloustöiden ohessa syntyi toistakymmentä tuhatta arkkia tekstiä ja laskelmia. August Pyölniittu oli poikamies ja eli elämänsä yhdessä kahden sisarensa kanssa Paimion Maljamäessä. Heidän kotinsa on nykyään henkilöhistoriallinen museo.

Kirjan toimittaja Johanna Lehto-Vahtera on turkulaisen Aboa Vetus et Ars Nova -museon johtaja ja museologi, jonka harrastuksiin Pyölniitun perinnön tutkiminen on kuulunut 1990-luvulta lähtien. Hermolepuutusta on kolmas Lehto-Vahteran Pyölniitun käsikirjoituksista toimittama kirja. Hermolepuutusta-kirjan esipuheen on laatinut kirjailija Juha Hurme.

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

August Pyölniitun ajatuksia

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

126

Kieli