Luther

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nykykirjailijan tulkintaa reformaattori Martin Lutherista (1483−1546)

Vuonna 2017 vietetään reformaation juhlavuotta. On kulunut viisisataa vuotta siitä, kun kunnianarvoisa isä Martin Luther Wittenbergin augustinolaisluostarista laati kuuluisat 95 teesiään mm. anekauppaa vastaan.

Luther! sisältää kaksi kertomusta: musiikkidraaman tekstin Luther! ja esseekertomuksen Doctor Martinus. Kerronta pyrkii tavoittamaan "muutamia siivuja" reformaattorin moniaalle haarovasta elämäntyöstä ja pulppuavan luovasta persoonallisuudesta. Luther ja luterilaisuus ovat kaksi eri asiaa.

Kukaan ei olisi voinut ennustaa, vähiten Luther itse, että kutsusta väittelyyn aneteeseistä loppusyksystä 1517 − tavanomaisesta akateemisesta tapahtumasta – lähtisi liikkeelle vyöry, joka johti protestanttien irtautumiseen roomalaiskatolisesta kirkosta. Pian Lutherin nimestä tuli kannattajien taisteluhuuto ja vastustajien kirosana, vapauttaja tai arkkikerettiläinen aina puhujan mukaan. Myös vastapuoli tunnusti "Saksin härän" voiman. Se oli ajattelun, henkisen tarmon ja vastuuntunnon voimaa, kykyä ja uskallusta mennä asioiden juuriin.

1500-luku oli murroksen vuosisata. Uusia ajatuksia ja todellisuuskäsityksiä virtasi usealta suunnalta järkyttämään piintyneitä uskomuksia. Luther oli yksi tuon aikakauden äänistä, joita yhä kuunnellaan ja joiden vaikutus on kantanut näihin päiviin saakka. Hänen elämänsä koostui erilaisista ja erisisältöisistä kamppailuista munkkina, teologina, kirjailijana, raamatunkääntäjänä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Niin kuin uruissa, hänessä oli lukuisia äänikertoja, myös musiikinystävän ja virrentekijän.

(Sanasato)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

musiikkidraaman teksti ja esseekertomus reformaattorista

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

176

Kustantaja

Kieli