Frosterus-Segerstråle, Hanna

Kirjailijan muu nimi

-anna
H.F-s

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Elämäkertatietoa

Johanna Wilhelmina Frosterus-Segerstråle oli lahjakas sekä taidemaalarina että lastenkirjailijana. Hän syntyi v. 1867 professoriperheeseen Helsingissä. Koulun jälkeen hän opiskeli piirustusta ja maalausta sekä Suomessa että Ranskassa. Vuonna 1889 hän avioitui maisteri Segerstrålen kanssa.

Nimimerkillä -anna 18-vuotias taiteilija julkaisi v. 1885 kirjan I qvällstunden: sagor och berättelser för de små. Taiteilija on itse kuvittanut teoksen, jota kiitettiin rikkaammaksi ja taiteellisimmaksi luomukseksi, mitä suomenruotsalainen lastenkirja oli siihen mennessä kyennyt tuottamaan. Lastenromaanin alkumuotona voidaan pitää kirjaa Klöfverbladet på Gammelgård, joka ilmestyessään v. 1897 sai heti suuren suosion. Siinä kuvataan kolmen kaupunkilaislapsen kesänviettoa maalla. Teos on sävyltään uskonnollinen, siinä korostetaan myös kasvatusta isänmaallisuuteen. Teoksessa Hemvärld och skollif kuvataan kouluelämää. Hanna Frosterus-Segerstråle kirjoitti vielä muutamia muita teoksia nimimerkillä H.F. Kaikissa teoksissa tulee esiin kirjailijan voimakas kristillinen maailmankatsomus. Kodin tunnelmia on Hannan tytär kirjailija Solveig von Schoultz kuvannut teoksessaan Hanna - äidin muotokuva.

Vaikka Hanna Frosterus-Segerstrålen lastenkirjat olivat aikanaan hyvin suosittuja, hänen kirjallinen tuotantonsa jäi kuitenkin melko vähäiseksi. Vuosien myötä hän keskittyi yhä enemmän kirjankuvituksiin ja maalaamiseen. Omien kirjojensa lisäksi hän kuvitti myös mm. Topeliuksen tuotantoa. Taiteilijaa pidetään ensimmäisenä merkittävänä värisiveltimen käyttäjänä. Hanna Frosterus-Segerstråle kuoli v. 1946.

Lähteet:
Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla. Helsinki 1896.
Lappalainen, Irja: Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus. Helsinki 1976.
Nuortenkirja Suomessa ennen ja nyt. Toim. Irja Lappalainen. Porvoo 1966.
Pöydänkulma ja maailma. Naiskirjallisuus tutkimuskohteena. Teoriaa, käytäntöä, lähteitä. Toim. Irmeli Niemi. Turku 1988.

Saran unohdetut sisaret. Oulun kaupunginkirjasto. 1990.