Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jeesus oli vihainen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Viisivuotias Purolan Pekka oli leikkimässä jyrkästi kielletyllä alueella, Hakaniemen rantalaiturilla tervanhajuisten hiekkajaalojen luona. Mereltä alkoi kuulua ukkosenkaltaista jymyä. Jeesus oli vihainen, ajatteli Pekka, taivaan kosto tottelemattomalle oli tulossa. Mutta ei sieltä hyökännytkään Jeesuksen raivopäissään nostama ukkonen, vaan parvi vihaisia lentokoneita, jotka kasvoivat mustista raatokärpäsistä korpin kokoisiksi ja vieläkin isommiksi. – Talvisota oli syttynyt.

Pekka asui vanhempiensa sekä sisarustensa kanssa kaupungin korkeimmalla kukkulalla, entisellä Suruttomain kalliolla, nelikerroksisen kivitalon viimeisessä kerroksessa. Asunnot olivat pieniä, talossa lapsia kuin mannaryyniä, Helmisilläkin kaksitoista yhdessä keittokomerohuoneessa. Ja meno sen mukaista.

Jatkosodan aikaan talo kolhiutui pommituksissa, muutettiin evakkoon kommunistisetä Aatun kotiin, jossa taloutta hoiti Tamara-ryssä. Se vakuutti isän – oma talo olisi rakennettava. Mutta, kun opettaja niin ehdotti, Pekka lähetettiin Ruotsiin turvaan, sotalapseksi.

Nälkiintynyt poika pääsi maskotiksi baptistiperheeseen, oppi rukoilemaan polvillaan joka ilta. Nautti yltäkylläisyydestä – sai kolmivaihteisen polkupyöränkin syntymäpäivälahjaksi. Mutta ei sitä enää paluumatkalle Suomeen mukaan annettu, kun lähdön hetki puolentoista vuoden kuluttua tuli. Muistot haipuivat nopeasti, kun palaaminen Torkkelinmäen arkeen oli edessä.

Isä ryhtyi rakentamaan omaa taloa, Sisko meni epätoivoisiin naimisiin, äiti polki kiihtyvällä tahdilla Singeriään. Elämän karheus kohtasi Pekankin, joka sitkeästi kävi kouluaan, luovien tietään Kallion kaduilla Darwinin nipukat korvissaan.

”Jeesus oli vihainen” on lähihistoriaan ja Pitkänsillan pohjoispuolelle sijoittuva rento kertomus, jossa maailmaa katsellaan työläisperheen pojan sinisilmin. Poika kasvaa tarinan myötä viisivuotiaasta parikymppiseksi, seuranaan Kallion ja Torkkelinmäen kaverukset, joista kukin on oman taistelukeinonsa elämänsä tielle kehittänyt. Tarkka aikalaiskuvaus ja ilkikurinen huumori leimaavat Pekan suhtautumista siihen laitumeen, josta hänen oli eväänsä maailmalle nyhdettävä.
(Neirol)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

196

Kustantaja