Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Merimatka

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nykyklassikon teos valtataistelusta, pahan syntyä ja vaikutuksia analysoiva vivahteikas romaani

William Goldingin esikoisteos ’Kärpästen herra’ (1954) hätkähdytti ilmestyessään tulevaisuudenkuvillaan. Se kuvasi ihmisten valtataistelua ja aggressiivisuutta eristetyssä yhteisössä antaen pessimistisen kuvan ihmisestä.
’Merimatka’, joka ilmestyessään 1980 sai Englannin Booker-palkinnon, on rakenteeltaan ja teemoiltaan samantapainen, mutta optimistisempi ja ilmapiiriltään kevyempi. Näyttämönä on vanha purjelaiva, joka kulkee hidasta reittiään Englannista Australiaan viime vuosisadan alkupuolella.
Päiväkirjan muotoon kirjoitetussa kirjassa piirtää nuori Talbot tarkkaa kuvaa laivayhteisön ihmisistä ja tapahtumista. Talbot poikkeaa useimmista Goldingin henkilöhahmoista: hän on ’normaali’ mies, puhdasmielinen, huoleton yläluokan jäsen, joka haluaa vain nauttia elämästä, mutta aiheuttaa kuitenkin tahtomattaan pahaa. Matkan aikana hän joutuu voittamana ylpeytensä ja kasvaa vakavampaan ja vastuullisempaan ihmisyyteen.
Pahan lähdettä edustaa laivan kapteeni, kiivas, kova mies. Kapteenin asenne heijastuu koko miehistöön, ja hänen vihansa saa katkerasti kokea nuori naiivi pappi Colley, joka kokee itsensä haavoittumattomaksi messupuvussaan, mutta pettää itseään liioittelemalla tärkeyttään. Colleyssa on myös taitelijaa: hän näkee omalaatuisia mielikuvia ympäristöstään, pohtii meren mittaamattomia syvyyksiä ja tiedostamattaan etsii elämästä myös nautintoja.
Neptunus-juhlasta muodostuu kirjan käännekohta. Tilaisuus, miehistön hillitön puolimystinen riitti, on suurta pahuuden riemujuhlaa. Sen vahvat tapahtumat muodostuvat lukijalle voimakkaaksi elämykseksi johdattaen tutkimaan läheltä Goldingin syvältäluotaavaa ihmiskuvausta, hyvän ja pahan tulkintaa, elämisen arvoitusta.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

253

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

238

Kieli

Kääntäjä