Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raportti Aatamista

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Raportti Aatamista, Le Clézion Renaudotilla palkittu esikoinen, liikkuu kirjailijan omassa miljöössä, meren rannalla kaupungissa, joka ei ole Pariisi, ahdistusten keskellä, ilmiöiden olemassaolon ja niiden moninaisten kokemistapojen epäilyssä.

Päähenkilö Aatami Pollo kävelee maisemaansa edes ja takaisin, hahmottaa sitä kävelyn rytmissä, ja aina eri tavoin; kaikkinaisen sivilisaation hän kokee joukkona konventioita, joita syntyy yhä uusia vanhojen tilalle ja jotka kuitenkin ovat yhtä epäiltäviä kuin edeltäjänsäkin: hänen mukaansa voitaisiin täydellä syyllä väittää, "ettei maa ole pyöreä, se on kaikkeuden keskus". Oikein tai väärin: kenelle on, kenelle ei.

Aatami on valinnut tietoisesti osansa, eristäytymisen sivilisaatiosta, normaalista yhteiselämästä muiden ihmisten kanssa. Suhde muihin on hänelle selvä: hän haluaa herättää hämminkiä, toraa, epäsopua, loukata, parjata, kylvää valhetta, vääriä tietoja ja epäuskoa.

(HS)

- - -

Tällä esikoisromaanillaan J-M. G. Le Clézio voitti Renaudot-palkinnon ja hänet todettiin lahjakkaimmaksi ranskalaiseksi ensiesiintyjäksi yli kymmeneen vuoteen. Tämä tuskin 25-vuotias kirjailija on kohoamassa maailmanmaineeseen ja RAPORTTI AATAMISTA on todettu mullistukseksi romaanitaiteessa. On sanottu, ja totta onkin, että se kuvaa nykyihmisen yksinäisyyttä. Le Clézion nerokas ote herra A. Pollon väärinymmärryksen, vihamielisyyden, sukupuolisuuden, vieraantumisen kokemuksista sekä kiristää sietokykymme äärimmilleen että lahjoitta meille häpeämättömän riemastumisen.

(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
217
Kustantaja
Kääntäjä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
273
Kustantaja
Kieli
Sarjamerkintä