Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Uimataito

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sympaattinen ja osuva kertomus nykyarjesta, vanhemmuudesta ja elämänhallinnasta.
Ahmetin on opittava uimaan, vaikka vanhat pelot nousevat mieleen kun hän edes vilkaisee altaan sinistä välkettä. Uimahallin sinivihreään veteen pulahtaa myös Kristiina, joka jumppaa lääkärin määräyksestä kireyttä pois mielestä ja ruumiista.
Kristiina ja Ahmet kohtaavat altaassa ja Ahmetin pizzerian vegetarianojen äärellä. Kristiinan elämää hallitsee aviomiehen oikut ja pojan kasvatus. Arjen pyöritys korkeine siisteyskriteereineen, luomuruokineen ja viestintäpainotteisine päiväkoteineen pitään hänen pinnansa kireällä. Kristiina on jättäytynyt kotiäidiksi, jotta voisi olla mahdollisimman hyvä äiti ja vaimo, mutta mies Erkki ja poika Santeri eivät tunnu lainkaan arvostavan hänen uhrauksiaan.
Vain Marjan, ystävän, tyystin erilainen elämä löystää Kristiina tahtia edes hetkeksi, vaikka Marjan muslimikokeilut, rotat pakkasessa ja taaperoimetys saavat hänet tuntemaan olonsa pikkumaiseksi.

Ahmet puolestaan pitää pizzeriaa, jossa on yksinkertainen mutta toimiva liikeidea, selättää pelkojaan ja sanoo mitä ajattelee. Hän haluaa elää rauhassa ja kunniallisesti, vaikka sitä on vaikea ymmärtää. Tietämättään Ahmet opettaa uimataidottomille kuinka kellutaan.

Niina Hakalahden Uimataito on riemastuttava ja sympaattinen kertomus elämänhallinnasta, curling-vanhemmuudesta ja valintojen vaikeudesta. Miksi meidän on niin vaikea elää niin kuin haluamme – tai edes selvittää itsellemme mitä mahdolllisesti saattaisimme haluta. Niina Hakalahti on Tampereella asuva kirjallisuuden sekatyöläinen. Ennen esikoisromaaniaan Hengenahdistusta (2004) hän on julkaissut kolme runokokoelmaa.
(Tammi)
Uimataito on teos, joka lähestyy nykypäivän aikuisten elämänhallintaa ja hallitsemisen mahdottomuutta huumorin keinoin. Ouluun sijoittuvan tarinan keskiössä ovat normaaliuden ja neuroottisuuden rajalla häilyvä Kristiina-äiti perheineen sekä uimapelkonsa kanssa taisteleva maahanmuuttajataustainen yrittäjä nimeltä Ahmet. Molemmat pyrkivät tahoillaan selviämään elämän eteen asettamista haasteista ja pysymään pinnalla arjen ristiaallokossa.

Kristiinan perheen ihmissuhdedynamiikka tökkii ja pahasti, sillä egoistimiehen ja perfektionistivaimon ajatukset ja odotukset eivät suinkaan pelaa saumattomasti yhteen. Oman lusikkansa soppaan työntää myös naapurin Marja, jonka maailmankuva on niin ikään törmäyskurssilla Kristiinan kanssa. Marjan näennäisen rento elämänasenne vaihtoehtoisine korvakynttilähoitoineen sekä ärsyttää että ahdistaa elämäänsä tyytymätöntä kontrollifriikkiä. Ahmet puolestaan elää vähemmän ruusuista yrittäjän arkea ja opettelee uimaan yhdessä kehitysvammaisten kanssa, kaupungilla kun ei ollut kustannussyistä varaa useampaan opetusryhmään.

Hakalahti on onnistunut kirjoittamaan teoksen, jossa henkilöhahmojen elämät risteävät ja kietoutuvat yhteen hauskalla tavalla, niin että lopputuloksena on viihdyttävä arkielämän kuvaus, jonka kepeän pinnan alla on osuvia ja jopa kipeitäkin havaintoja oikeasta elämästä.

(Mari Lähteelä/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

290

Kustantaja