Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nainen portaiden juurella

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mies on sulkeutunut huoneeseensa. Hän pelaa pasianssia, sovittelee kokoon kuvioita paperilappusista. Ravintolalaskuista, kirjeistä, hätäisesti kokoonkyhätyistä viesteistä. Jokainen näistä liittyy naiseen, jota hän rakastaa. Keittiöstä kuuluu ääniä – vaimon ja lasten puhetta.
He tapasivat toisensa sattuman oikusta. Mies istui ravintolassa tympääntyneenä avioliittoonsa, harkitsi eroa, pakomahdollisuuksiaan. Hän katseli kaunista naista viereisessä pöydässä, haki tämän tanssimaan ja he rakastuivat toisiinsa. Jokainen paperilappunen kertoo omaan tarinaansa ja tuo esiin muistoja tilinpäätökseen liitettäväksi.
Gunnar Vigandin rakkausromaanissa tapahtumat nähdään miehen näkökulmasta. Hän on sidottu vaimoonsa ja lapsiinsa eikä hänellä ole voimaa vaatia itselleen vapautta. Hän jättää ratkaisun naiselle ja tämä puolestaan on sidottu omaan avioliittonsa, ja odottaa samalla tavoin kuin ”Marienbad”-elokuvan sankaritar – nainen portaiden juurella – tietämättä miten valita.
Gunnar Vigan on esikoiskirjailija ja hän on kirjoittanut romaaninsa salanimellä. Miljöö on norjalainen – kuten kirjailijakin – ja tapahtumien paikkana on tämän päivän Oslo esikaupunkeineen.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223

Kustantaja

Kääntäjä