Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Puoliherran huone

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Robert Holmberg näkee perheen tyttäressä Engelissä ja tämän omaisuudessa elämänsä tilaisuuden. Holmbergilla on neuvonanataja, tuomari Ahl, joka puolestaan ymmärtää hänkin aikansa koittaneen.

Suukosken järvimalmiruukilla väki joutuu kokemaan näiden ruotsalaisten puoliherrojen hallinnon. Ruukin patruunatalon keittiöstä tapahtumia seuraa nuori Olga, joka kypsyy näinä vuosina tarkkanäköiseksi ja lujaksi naiseksi.

(Tammi)


Puoliherran huoneen tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1901-1904. Rajat ovat avoimet, ihmiset tulevat ja menevät, rikastuvat ja köyhtyvät. Helsinki vilisee ulkomaalaisia liikemiehiä, puoliherroja ja onnenonkijoita.

Tapahtumat keskittyvät Meckelstedtin perheeseen, joka on rikas, mutta päämiehensä kuoleman jälkeenkolmen asioita huonosti tuntevan lapsen käsissä.Suukosken järvimalmiruukilla väki joutuu kokemaan ruotsalaisten puoliherrojen hallinnon. Ruukin patruunatalon keittiöstä tapahtumia seuraa nuori Olga, joka kypsyy näinä vuosina tarkkanäköiseksi ja lujaksi naiseksi.

Pirjo Tuominen kuvaa tässä romaanissa osaavin ottein aikaa, jolloin sivistys ja sääty eivät enää määrää ihmisen asemaa, vaan rahapussin paksuus. Raha ja valta kietoutuvat Puoliherran huoneessa toisiinsa, ja kaappaukset, rahan ja vallan, ovat sen kuvaamana aikana yhtä tavallisia kuin tänäänkin.

(Tammi 2019)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

296

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Painos Tammi 2009.