Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Perintö

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Seitsemän kovia kokenutta ihmistä muuttaa puoleksi vuodeksi vanhaan puuhuvilaan pohjoisen meren rannalle, toipumaan vauhtisokeudesta ja etsimään elämälleen uutta suuntaa ja merkitystä. Täysihoitola Muistolan katon alla selittämätön työntyy arkiseen, realismi nyrjähtää surrealismiksi, ja koko ajan taustalla häilyy huvilan entisen omistajan, edesmenneen leskirouva Katariina Bráthin henki.

Perintö on tinkimätön, satiirista ja parodiasta ammentava tarina, joka puolustaa oikeuttamme elää ihmisen kokoista elämää. Unet ja mielikuvituksen lento luovat maagisen kaikupohjan tarinaa kertovan Mikaelin ajatuksille sekä täysihoitolan vieraiden toinen toistaan uskomattomammille kertomuksille.
Virkamies Mikael Silokäsi perii Muistola-huvilan ja testamentin ehtojen mukaisesti perustaa ilmaisen täysihoitolan elämän kolhimille ihmisille. Huvilan rauhassa ja hiljaisuudessa uudet asukkaat, sellisti Orla, maantiedonopettaja Maaret, kenkäkauppias Leo, erätarvike-edustaja Napoleon, naistenvaatekauppias Joonatan, kodinkonekauppias Toomas ja jääalan yrittäjä Erno, toipuvat ja etsivät tietä ehjempään elämään.

Romaani rakentuu pääasiassa Muistolan asukkaiden toinen toistaan hurjemmista ja mielikuvituksellisimmista tarinoista ja Mikaelin päiväkirjamerkinnöistä. Työelämän ja taiteellisten vaatimusten rikkirepimät ihmiset paljastavat salaisuutensa tahattomasti terapeutin asemaan joutuneelle Mikaelille. Vähitellen myös Mikael joutuu pohtimaan tekemiään valintoja.

Tulostavoitteellisuutta ja oman itsensä kieltämistä kritisoivan romaanin tarinoissa Vainosen surrealismiin ja fantasiaan taipuva kerronta pääsee oikeuksiinsa.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Sairaalapäivän iltana soitin hurmioituneemmin, raivokkaammin ja virtuoosimaisemmin kuin koskaan ennen. Joustani ohjasi pelko, ehkä silkka kauhu - kaikki nuo kumaraiset selät ja vääntyneet ranteet ja kuhmuraiset sormet ja törröttävät rystyset. Sinä iltana, uskallan sanoa, pääsin ensimmäisen kerran tilaan, jota täydellisyys taiteilijalta vaatii: Tilaan jossa aistit ja tiedostamaton käyttivät minua, tilaan jossa ne viiltelivät lävitseni häikäiseviä valojanoja ja hukuttivat minut pimeään öljyyn ja minä olin lasin kylkeä valuvaa piimää, polanne ja iljanne, solanne, luikea puro, solinaa ja hunajanhajua. Ja sitten - täysi hiljaisuus.
Tai ei aivan.
Musiikkia?
[...]
Istuin ja kuuntelin. Oli niin kuin soittoni olisi jatkunut, niin kuin se olisi kaikunut korviini jostakin kaukaa, toisesta asunnosta, paksujen, vuorattujen, tilkittyjen seinien takaa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

258

Kustantaja