Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rumba

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kalervo on myyjänä Tampereen kupeella sijaitsevan kauppalan viinakaupassa. Hän on naimisissa paikkakuntalaisen tehtailijan tyttären kanssa, mutta Anita, hänen vaimonsa opiskelee ja on poissa kotoa suurimman osan vuotta. Ilman Anitaa Kalervo tuntee itsensä irralliseksi. Hän turvautuu yhä useammin alkoholiin ja tapailee Eiraa, tyttöä johon hän on tutustunut ravintolakierroksillaan.

Anitan loma-aikoina elämä tasaantuu, ja Kalervo päättää lopettaa ajelehtimisensa, mutta heti vaimon lähdettyä hänen rumbansa pyörähtää yhä kiivaampaan vauhtiin. Sen kaarteet ulottuvat Tampereen kapakoihin, taiteilijapiireihin, olutlatauksella toimiviin keskusteluseuroihin ja huumausainekokeiluihin ja päättyvät useimmiten Eiran luo.

Syyllisyydentunnot Anitan takia, joita lapsen syntymä yhä lisää, kiristyvä suhde appivanhempiin, pelko Eiran kanssa jatkuvan suhteen seurauksista ja ristiriita ahdistavalta tuntuvan porvarillisen elämän ja vapaalta ja rikkaalta näyttävän taiteilijaelämän välillä vaihtelevat Kalervon mielessä. Mutta elämää tämä vain on, hän ajattelee ja antaa kaiken pyöriä vaikka näkeekin selvästi, että jossakin tulee seinä ja valinta eteen. (Takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

308

Kustantaja