Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Esikuva

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kolmen pedagogin työryhmä kokoontuu Hampuriin saadakseen valmiiksi lukukirjan koulukäyttöön. Siinä pitäisi tarjota oppilaille esikuvia; kullakin opettajalla on omat ehdotuksensa sopiviksi teksteiksi, mutta yksimielisyyttä ei ala syntyä.
Valentin Pundt on vanha koulumies, joka maalta tultuaan tempautuu Hampurissa suuren pop-konserttiin ja yllättäviin tilanteisiin yrittäessään selvittää syitä poikansa itsemurhaan. Janpeter Heller, ikääntyvä radikaali ja farmariasuinen osallistuja, menee mukaan koululaisten mielenosoitukseen ja yrittää paikata rikkoutunutta avioliittoaan. Toisaalta tehokas kokoushai, toisaalta boheemi on Rita Süssfeldt, jonka kotona onneton sisarenmies sairastaa.
Mutta voivatko nämä kolme erilaista ihmistä yleensä löytää etsimänsä; voiko esikuvia olla olemassa maailmassa, jossa arvot ja normit hajoavat? Romaanin sisäkertomuksista alkaa kohota esiin muuan Lucy Beerbaum ja hänen eettinen taistelunsa. Ratkaisu ei kuitenkaan synny suoraa päätä, koko asia saa melkoisia äkkikäänteitä.
Ajankohtaiset nuorison ongelmat syvenevät tässä kirjassa nopeasti kasvatuksen ja yleensä inhimillisenvaikuttamisen peruskysymyksiksi. Siegfried Lenz kuvaa suurkaupunkia värikkäästi ja sävykkään satiirisesti. Saksantunnin kirjoittajan uusi teos on eettisesti vaatelias, kerronnallisesti komea romaani meidän ajastamme.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

376

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

310

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä