Lasinen avaruusalus

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Peter Mickwitz (s. 1964) on suomenruotsalaisen runouden persoonallisimpia edustajia. Mickwitz elää kolmen kirjallisuusperinteen leikkauskohdassa. Hän on suomenruotsalainen runoilija, joka ottaa vaikutteita niin riikinruotsalaisesta kuin suomenkieliestä runoudesta. Hän tutkii runoissaan kieltä ja tapoja joilla todellisuus muuttuu kielenkäytöksi. Mickwitzin runokieli on sanaleikkejä, toistoa, uudissanoja, manaavaa rytminkuljetusta ja keskeneräisiä lauseita.
Monipuolinen valikoima Lasinen avaruusalus sisältää runoja kaikista Peter Mickwitzin julkaisemista kokoelmista. Runot on suomentanut runoilija Jyrki Kiiskinen
Peter Mickwitz on julkaissut viisi runokokoelmaa: i ljuset (1991), om (1993), Som du i mig nej (1997), Detta sjunkande (2000) ja För vad kroppen är värd (2004). Viimeksi mainittu palkittiin vuonna 2005 Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnolla.

Sanat leikkivät, sulavat toistensa lomaan, perspektiivit vaihtuvat häkellyttävän luontevasti läheltä nähdyn ja kaukaa tarkkaillun välillä, huoneesta avaruuteen. Mickwitzillä on suggestiivinen taito hämmentää sanoja vaikkapa niin, että hetki ja ikuisuus limittyvät toisiinsa erittäin luontevalla tavalla.

Mickwitzille runo on omalakinen todellisuutensa ja itsenäinen olento, se voi olla kuin valas joka nielaisee lukijan sisäänsä tai ehkäpä rakennus, tila, jossa painovoiman lait eivät päde mutta jossa ihmistä heittelee vaikkapa rakkauden voima.
(Tammi)
Runoja kokoelmista I ljuset, Om, Som du i mig nej, Detta sjunkande ja För vad kroppen är värd
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

valikoima runoja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

127

Kieli

Kääntäjä