Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tähkäpää, sotavangin laulu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sotavangin laulu –romaani on suomalaisen sotavangin odysseia. Aihe on lähes neljän vuoden matka läpi Neuvostoliiton sotavankileirien meren. Miehen sisällä kamppailevat voimat: elämä vastaan kuolema, oma usko vastaan politrukkien usko, rakkaus vastaan aika.
Matkallaan kersantti Väinö Tähkäpää kokee monien kansojen asuinsijat, tutustuu sotavankileirien tapoihin, eri maiden sotavankeihin. Hän näkee Stalingradin motista pelastuneiden kuolinkamppailun, valeteloitukset, ilmiannot, jäätyneet ihmismuurit. Tähkäpää kertoo sotavankien pakkotyöstä kalkkikaivoksilla, ihmisen muuttumisesta eläimeksi ja lähimmäisen rakkaudesta hetkellä, jolloin nälkä ja ylirasitus ovat ylittäneet äärimmäisen rajan. Amerikkalaiset elintarvikkeet, unkarilaisten soittokunnat, kerran oma patja, rasvaa keitossa kolmen viikon ajan ovat ihmeitä, jotka kruunaa unkarilaisen sotavangin huudahdus voj. Miehet syleilevät, ymmärtävät toisiaan täysin tämän ainoan kerran, kun tarjotaan voita.
Timo Malmin voimakkaassa dokumentinomaisessa romaanissa herkkä nuori mies kasvaa väkivallan saaristomerellä kovaksi kalliokiveksi, rantatöyrääksi, jossa vaihtoehdot ovat vain kestää tai murskautua aallon alla.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

256