Taide ja tolkku

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sisältö: 1. Monarkia 2. Uimahyppy 3. Paini 4. Köydenveto 5. Jalkapallo 6. Hiihto 7. Judo 8. Kestävyysjuoksu 9. Suunnistus 10. Nopeuslasku 11. Darts 12. Jokamiesluokka 13. Maailman vahvin mies 14. Nyrkkeily.
Taide ja tolkku esittelee pitkän proosan tekijänä tunnetun Tuomas Kyrön lyhyemmän minän. Kolumneja, sarjakuvia ja novelleja sisältävä kokoelma on tyylipuhdas vessalukemisto, joka pysäyttää lukijan niin odotushuoneessa kuin Parkanon rautatieasemalla. Eikä tyylipuhdas tarkoita tässä sisäsiistiä.

Kolumnien aiheet liikkuvat puolalaisesta sähkörummusta Paavo Väyryseen, kotitöiden jakamisesta kirjallisuuskritiikkiin, syntymästä kuolemaan. Sarjakuvahahmo Läskipää puolestaan lounastaa Vladimir Putinin kanssa ja tapaa Finlandia-diktaattori Paavo Lipposen. Alunperin Hämeen Sanomissa julkaistuissa pilakuvissa Kyrö ihmettelee ja irvailee lisää ajankohtaisille ihmisille ja ilmiöille.

Monologinovelleissa pääsevät ääneen ihmiset huippu-urheilun sektorin ulkopuolelta. On painikilpailuja hanurilla säestävä tyttö, on Kekkoselle sukset tehnyt mies, on maailman vahvin mies -kilpailun voittava kulttuuriperheen vesa.

Tuomas Kyrö havainnoi, osallistuu, moittii, kiittää ja näkee. Humoristisesti, ironisoiden, eikä vähiten itseään. Täysin vakavissaan, täysin leikillään.

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

265

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Tekstit julkaistu aiemmin eri julkaisuissa, sarjakuvat Hämeen Sanomissa vuosina 2002-2008.

Sarjamerkintä