Kämmenenkokoisia tarinoita

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miniatyyrimestariteoksia japanilaisesta kirjallisuudesta: 58 pienoiskertomusta ihmisistä, elämästä, tunteista, pelkistämisen ja viittauksenomaisuuden taidonnäytteitä joihin mahtuu kokonaisen romaanin maailma, jotka joka lukemisella paljastavat uuden salaisuuden.

”Monet kirjailijat kirjoittavat nuoruudessaan runoja”, Yasunari Kawabata sanoi kerran, ”minä kirjoitin runojen asemasta näitä kämmenenkokoisia kertomuksia.”
Kawabata alkoi julkaista kämmenenkokoisia tarinoitaan 1920-luvun alkupuolella ja kirjoitti niitä 1960-luvulle saakka, kaikkiaan yli 120 lyhyttä novellia. Tämä valikoima sisältää 58 novellia siinä järjestyksessä, jossa ne yli neljän vuosikymmenen aikana ovat syntyneet. Lukija pääsee seuraamaan paitsi nuoren kirjailijan varttumista mestariksi myös japanilaisen elämäntavan vähittäisiä muutoksia.
Kämmenenkokoiset tarinat eivät ole romaanien ylijäämäaineksesta syntyneitä tilapäiskertomuksia vaan ehyitä, elinvoimaisia miniatyyrejä. Kaikessa lyhykäisyydessään ne kykenevät kuvaamaan kokonaisia ihmiskohtaloita. Aiheet ja tunnelmat vaihtelevat: jos mukana on tunnustuksellisen omaelämäkerrallisia tarinoita, on myös surrealistisia unia. Milloin Kawabata kertoo romahtaneista haaveista, milloin yksinkertaisesta, hiljaisesta onnesta. Lämpimän myötätuntoisesti hän kuvaa heikkoja ja syrjäytyneitä: köyhiä lapsia, hyväksikäytettyjä naisia, sairauksien ja onnettomuuksien koettelemia. Mahtipontisia hän pilkkaa, itseensä tyytyväisiä suomii. Kerronta on milloin herkän lyyristä, milloin kirpeän ilkikurista. Kertojan huulilla karehtii kaiken aikaa lempeä, surumielinen hymy: tällaista meidän ihmisparkojen elämä on.
(takakansiteksti)
Sisältää 58 pienoisnovellia.

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Sillan kaiteilla oli vilvoittelijoita kuin helmiä rukousnauhassa. Tuuli etelästä. Kadunvarsien jäätelöpuotien keveät oviverhot roikkuivat liikkumattomina, mutta täällä tuuli puhalsi nytkin sen verran että lammesta kuvastuvat kuutamo näytti parin jalan mittaiselta kultasuomuiselta kalalta. Tuuli ei kuitenkaan jaksanut käännellä raskaita lootuksenlehtiä.
(Kertomuksesta "Olkihattu")
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

271

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä