Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Käy ruusutkin kukkimaan

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Pikkupoikana minä kuuntelin Pispalan äijien juttuja kapinasta kuin hepo kelloa. Tämä aihe on pesinyt päässäni kauan”, sanoo tämän suuren kansalaissotaeepoksen tekijä, tamperelainen Erkki Lepokorpi (s.1930), Kansan Lehden mainospäällikkö, muusikko, viiden romaanin ja yhden näytelmän kirjoittaja.

Romaani on vahva, elävän realistinen ja huolellisesti tutkittuun asia-aineistoon perustuva kuvaus kansalaissodastamme punakaartin sisäpuolelta nähtynä. Se käynnistyy levottoman syksyn 1917 tapahtumista ja huipentuu Tampereen valtaukseen 6. huhtikuuta 1918.
Tekijä piirtää rintamalinjoja ja kuljettaa suuriakin joukkoja taistelussa, mutta ensisijaisesti hän kuvaa yksilöitä, pieniä ihmisiä historian pelinappuloina. Romaanin henkilöt ovat työläisiä, punaisia, aivan tavallisia suomalaisia, jotka ovat lähteneet taisteluun paremman huomisen puolesta. He tulevat tehtaista, sota on heille outo asia ja sellaisena pysyy. – Toista tämä on kuin Lokomolla Erkki Lepokorpea ovat kiinnostaneet ihmisten väliset suhteet, inhimillisyys. Ja hän osoittaa, miten oikeutettukin taistelu voi palauttaa lopulta kaiken alkutilanteeseen: vähäosainen ei ole hävityn sodan jälkeen sen kummempi kuin sitä ennen. Heitä on vain vähemmän ja heidän sydämessään on katkeruus. Lepokorpi kuvaa säälimättömästi sodan syitä ja seurauksia, hän ei anna armoa niillekään ihmisille, joiden puolesta on lähtenyt kirjoittamaan.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

370

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

426

Kustantaja

Sarjamerkintä