Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rahasta ja rakkaudesta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Iris Karhu on siivousyrityksen johtaja, mutta luopuu yrityksestään ihastuessaan Sarastuksen ruukkikylään ja siellä sijaitsevaan kartanoon, jonka hän oitis nimeää Palatsiksi. Avomiehensä kanssa hän perustaa kartanoon hotelliravintolan, jolle kunta takaa lainat ja kustantaa kunnostuksen. Iris pestaa yritykseen täysikasvuisen poikansa Karrin ja tyttärensä Kirsikan sekä omalaatuisen kokin Viivi Moiskon, jolla on takaan hämärä menneisyys. Lähistöllä asuva Doris-sisar on taiteilija, ja häneltä ja hänen mieheltään, lapsiltaan ja lukuisilta eläimiltään Iris saa henkistä tukea.
Tukea totta totisesti kaivataankin. Kunnan johtomiehillä ja rahoittajilla on suunnitelmissa muutakin kuin pelkkä Iriksen tukeminen. Hotelliin pesiytyy Iriksen ja Doriksen värikäs kampaajaisä Einari nuoren poikaystävänsä kanssa. Ja kun ravintolaa pidetään yhtä paljon rakkaudesta kuin rahasta, ei ole ihme, että talousasiat välistä menevät hunningolle. Mutta Iris ei vastoinkäymisistä lannistu: hetken paruttuaan hän nuolee haavansa ja nousee tuhkasta kuin Feeniks-lintu. Hotellissa pidetään häitä ja hautajaisia, rapujuhlia ja retriittejä, eivätkä sen strip-tease –esitykset suinkaan ole tavanomaisinta laatua.
Raija Orasella on kyky kertoa yritysmaailmasta todentuntuisesti ja värikkäästi. Koko Sarastuksen kylä on välistä kuin hullunmylly: täynnä mitä hurjimpia sattumuksia, ihmiskohtaloita ja tapahtumien käänteitä. Niinpä traagisetkin asiat näyttäytyvät lopulta – kun niihin on saatu etäisyyttä – koomisina, jopa todellisena farssina.
Hullunhauska, lämmin ja rempseä tarina nykyaikaan sijoittuvasta hotellialan perheyrityksestä, ystävyydestä ja vaikeuksien voittamisesta.
(takakansiteksti)
Kaksiosainen romaani tapahtuu Fiskarsia muistuttavassa Sarastuksen vanhassa ruukkikylässä. Iris Karhu, jolla on kaksi aikuistuvaa lasta, perustaa yhteistyössä kunnan ja pankin kanssa patruunan entiseen palatsiin ravintola-hotellin. Karhujen klaaniin kuuluu myös keraamikko-kuvanveistäjäsisar Doris, joka jo asuu kylällä luomutilan emäntänä.

Pienyrittäjän osa ei ole Suomessa helppo. Iriksen on raadettava pyöreitä vuorokausia apunaan kokkinsa Viivi Moisko, joka tulee suoraan mielisairaalasta romahdettuaan cuisine nouvellen vuoksi, ja Torsti, joka puhuu lähinnä kiroillen. Iris joutuu varastamaan itseltään, teettämään lapsillaan pimeää työtä ja harjoittamaan kaikenlaista kepulia pitääkseen firman pystyssä. Hän alkoholisoituu ja joutuu pillerikoukkuun. Mutta romanssillekin on tilaa, kunnanjohtajan kirjailijavaimo lähtee teilleen ja hetken lempi kukoistaa.
(Raija Orasen sivut)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

485

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä