Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ahdistettu maa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Täysinäisissä junanvaunuissa nuokkuen matkustavat Kalle ja Räisäsen Toivo halki sotaa käyvän Suomen Korian pioneerikoulutuskeskukseen. Perillä kasarmeilla alkaa heti ankara höykky. Pakkasen, ilmahälytysten ja pommitusten häiritessä koulutusta pojista yritetään pikavauhtia tehdä pioneereja taistelevan armeijan tarpeisiin.

Alokaskoulutuksen paineessa esimiehet ja jotkut kaveritkin näyttävät pahimman karvansa. Kuitenkin monet heistä kuten vääpeli Vimpari osoittautuvat kiinnostaviksi ja moniulotteisiksi ihmisiksi. Myös Kallesta löytyy yllättäviä ominaisuuksia, jotka tuovat hänelle muun muassa himojynssärin ja armottoman perunankuorijan maineen ja joiden ansiosta hän ennen pitkää kohoaa keittiöpossun korkeaan asemaan.

Mutta silloin ollaan jo Mäkelän metsässä odottamassa rintamallelähtöä. Leirielämä on luonut monia uusia tilanteita ja tuonut uusia kavereita. Tutuimmaksi kaikista tulee nyt kuitenkin Jäävuori, armeijan persoonallisen soppatykki, jonka kanssa Kalle, yhtä omapäinen isänmaan palvelija, joutuu ärtyneeseen mutta sitkeään seurustelusuhteeseen.

Sota loppuu, mutta näyttää siltä että Kallen komppania on unohdettu metsään. Kun se jälleen keksitään, se marssitetaan kiireesti asemalle, lastataan junaan ja kuljetetaan Petsamoon rakentamaan Jäämerentietä, jo kahteen kertaan katkennutta Suomen pohjoista elinväylää.

Kirjan lopussa ollaan Savukosken kirkonkylässä. On nähty Norjan tunturit, vapaina ja miehitettyinä. On käyty laivassa ja nähty musta mies. Kalle on tavannut Lailan, kirjeystävänsä. Kun on koettu sota ja palanen rauhaa, ovat monet kirjan henkilöt joutuneet uuteen ja yllättäväänkin valoon. Mutta mikä rauha se semmoinen on kun maanteitten varsia miinoitetaan…?

Kalle Päätalon kuva talvisotaa käyvästä Suomesta on elävän todistusvoimainen ja annettu yksityisten kokemusten ja repliikkien tarkkuudella.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

juuret Iijoen törmässä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

648

Kustantaja

Kieli