Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kirje naisen käsialalla

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Itävaltaan on levinnyt matalapaine.
Odotettavissa myrskyä.

Vastikään viisikymmentä täyttänyt virkamies Leonidas saa aamulla kirjeen. Hän tuntee naisen käsialan heti. Kuulaana syyspäivänä, vaaleansinisellä musteella kirjoitettu kirje taskussaan Leonidas ei pääse enää pakoon. Hän on halunnut kaiken, mutta nyt hänen on muistettava, mitä se on maksanut: itsemurhaajan frakki, kaunis Amelie-vaimo, hento mutta päättäväinen Vera – ja tuntematon poika.
Tiivistunnelmainen romaani kertoo heräämisestä, luonteen pehmeydestä sekä kaavoista ja uudesta mahdollisuudesta. Kirje naisen käsialalla on yhdenpäivän ja yhden elämän kokoinen myllerrys – illalla mikään ei ole kuin ennen. Samalla kirja avaa näkymän sotaa odottavan Euroopan ahdistukseen, joka tulee suistamaan monta ihmiselämää radaltaan. Sen painostava tunnelma on edelleen ajankohtainen.
Franz Werfel (1890-1945) on suosittu kirjailija Euroopassa, mutta Suomessa häneltä on julkaistu vain pari teosta.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Posti odotti aamiaispöydällä. Kirjeitä oli melkoinen pinkka, sillä Leonidas oli vastikään täyttänyt viisikymmentä, ja onnittelukortteja tuli yhä mattimyöhäisiltä. Sankarillisesta ja rasittavasta etunimestään hän sai kiittää isäänsä, köyhä lukionopettajaa, joka etunimen lisäksi jätti pojalleen perinnöksi vain täydellisen laitoksen Kreikan ja Rooman klassista kirjallisuutta ja kymmenen vuosikertaa Tübingenin yliopiston klassisen filologian julkaisusarjasta. Juhlana Leonidas-nimen saattoi onneksi lyhentää yksinkertaisen käyttökelpoiseksi Leoksi. Sitä nimeä hänestä käyttivät ystävät, ja Amelie puolestaan kutsui häntä aina Leoniksi. Niin nytkin, ja Amelien tumma ääni lausui nimen toisen tavun hiukan venyttäen ja nousevalla intonaatiolla: León.

---

Itsepintaisen kesäiseltä näytti myös terassin edessä avautuva puutarha, jossa ei vielä juuri näkynyt syksyn sävyjä. Leikkisät tuulenpuuskat riepottelivat hilpeästi puiden lehtiä, jotka näyttivät yhä olevan melkoisen lujasti kiinni oksissa. Aika kaunis ilma, Leonidas ajatteli, taidankin kävellä töihin. Hän hymyili taas. Mutta hänen hymynsä oli merkillisesti ambivalentti, yhtaikaa sekä innostunut että ivallinen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

139

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

148

Kustantaja

Kääntäjä