Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jojo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tytti Parraksen esikoisteos Jojo on kipakka ja kapinallinen kuvaus tamperelaisten opiskelijoiden elämästä 60-luvulla. Nuoret ryyppäävät, rellestävät ja kipuilevat aikuistumisen kynnyksellä ja ottavat matkaa vanhempiensa keskiluokkaiseen elämänmenoon. Teosta kiitettiin ilmestyessään todenmakuisena ja kypsänä ajankuvana, samalla sitä pidettiin aikaansa nähden varsin rohkeana.

Tinja, Eevi ja Kaisu asuvat kolhoosissa, pienessä vuokra-asunnossa, ja ahmivat elämää niin kuin vain nuoret kotoaan pois päässeet nuoret naiset voivat. Eevillä on suhde naimisissa olevaan kirjailijaan, Kaisu rakastuu ujosti ja Tinja päätyy aborttiin serkkunsa kanssa koetun rakkaussuhteen seurauksena. Kun Tinja abortin jälkeisenä aamuna palaa kolhoosiin, alkaa pitkä, kostea ja absurdi yö, jonka seuraukset ovat vääjäämättömät.

Seuraavana päivänä tytöt häädetään asunnostaan, ja huima ajelehtiminen päättyy lopulta Tinjan lapsuuden huvilaan Tallataan.

Jojo kuvaa kirjaimellisesti nuorten jojoilua ihmissuhteiden, arvojen ja itsensä etsimisen viidakossa. Absurdin ja hurjan vuorokauden tapahtumiin sekoittuvat Tinjan lapsuuden- ja nuoruudenmuistot Tallatasta, suvun kesäpaikasta lähellä Hankoa, sekä ajasta, jota ei enää ole.

Jojo on kielellistä ilmaisua myöten aito kuusikymmentäluvun romaani. Sen mukana on kiehtovaa sukeltaa ajassa taaksepäin - ja samalla nähdä miten asiat ovat muuttuneet. Ja ovatko ne?
(SSKK)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

230

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223