Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Veräjättömän tarina

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämä on tarina Veräjättömän talosta ja sen isännästä, Profeetasta, joka valmistautuu viettämään juhlapäiväänsä.
Aamusta alkaen Profeetan pääkoppa soi ja kihisee ja kuhisee kuin kiljuastia. Hän kokee menneet ja tulevat, käräjöi itsensä ja yhteiskunnan kanssa. Varastetut valtion lankut, huvilaslummi ja sen luvattomat sähköjohdot, akan varkaudet, pontikankeitto, infrakki eli haimatulehdus – kaikki lämähtää silmille kuin viinanhimoinen kukko, joka hyökkää pontikoissaan konttaavan Profeetan kimppuun. Tuon tuosta maisema himmenee, aurinko paistaa kuin noetun lasin lävitse. Profeetta liukuu totuuden kehään, josta käsin maailma muuttaa muotoaan.
Mitä ovat nämä ihmiset: vöyhkä akka tyhjä virnotus naamallaan ja sikiöt, vain järjestysluvun mukaan nimetty helppo-heikin tusina. Ensimmäinen, rakkain, joka käpertyy välistä itseensä kuin palava tuohi – rääväsuu, villiruusu. Omissaan myräävä puhumaton Neljäs, haulikon kanssa rehvasteleva Viides. Seitsemäs, joka jyrisee moottoripyörällään pääskysen raadot korvista roikkuen.
Vieraita tulee, kutsuttuja ja kutsumattomia. Punakarvainen, kähärää karvaa päälaelta nilkkoihin, synkkäkulmainen rotkolainen ja Talousneuvos, isän maan parturoija parasta laatua. Tulee Huvikylän hienoa väkeä: vasemmistolainen tohtori ja Punnon maisteri, jolla on kutsumuksena pelastaa Suomi raakalaisuudelta. Ja vähiten toivottu vieras: Amerikoista saapuva velimies, vuosikymmenien takaisista häpeistä muistuttaja, perinnön kärkkyjä, jonka kanssa Profeetta katsastaa maansa ja mantunsa.
Profeetta –vaurastunut isäntämies ja tuhon apostoli, joka joskus raottuu selkeään itseanalyysiin, kunnes raivo ja vimma pyyhkivät kaiken tieltään –ei ole vian yksi ihminen: hänen hahmonsa heijastaa laajoja ihmispiirejä. Tämä groteski, rehevä ja rikasilmeinen romaani on tyyliltään parasta Kaukosta.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

317

Kustantaja

Kieli