Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kolmas metsästys

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

2019: Venäläisen Vladimir Solouhinin teos on eräänlainen sienikirja kaunokirjallisessa muodossa ja sellaisena klassikko. Kirjailija kuvaa omia sieniretkiään antaumuksella, joka herättää myös lukijassa vastustamattoman halun lähteä sienimetsään. Kirjan nimi, Kolmas metsästys, viittaa luonnon antimien hyödyntämisen tapoihin: ensimmäinen metsästys on riistaeläinten kaataminen, toinen on kalastus ja kolmas tietenkin sienestys.

Venäläisillä on luonnon antimien hyödyntämisessä pitkät perinteet, ja Solouhinilla on paljon tietoa eri sienilajien hyödyntämisestä. Mukana on anekdootteja, runoja ja reseptejä, jotka soveltuvat myös suomalaisiin oloihin, sillä useimmat mainitut sienet kasvavat täälläkin.

Solouhinin kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1988, eikä sitä ole ollut saatavilla kirjakaupoista vuosikymmeniin. Nyt julkaistava laitos on suomentaja Kari Klemelän tarkistama.
Arvostelu Voima 7/2004

Suomi–Neuvostoliitto-seura ilahdutti valistuneita kansalaisia vuonna 1988 julkaisemalla Vladimir Solouhinin kirjan Kolmas metsästys. Teos on sienikirja kaunokirjallisessa muodossa, sienestäjän muistiinpanoja.

Solouhin kuvaa haltioituneesti sieniretkiään. Jo ensimmäisten sivujen jälkeen lukijan valtaa pakottava tarve päästä metsään. Kirja kertoo ihmisen keräilykulttuurisista perustarpeista. Ensimmäinen metsästys on riistan kaataminen, toinen kalastus ja kolmas sienestys – metsästyksen jaloin ja rauhallisin muoto.

Venäjällä on aina osattu hyödyntää metsän antimia. Sienten kerääminen, kuivaaminen, säilöntä ja marinointi on ollut itsestäänselvyys. Solouhinin tekstistä kumpuaa suuri rakkaus luontoon. Hän tekee havaintoja myös puista, marjoista ja vuodenajoista. Onpa kirjan lopussa mietteitä pilkkimisestäkin.

Leppoisan kerronnan lisäksi mukana on paljon asiatietoa eri sienilajeista. Herkkutatit, leppärouskut ja mesisienet käsitellään poimintapaikkoja ja reseptejä myöten. Höysteenä on runoja ja anekdootteja kansanperinteestä. Keväisten huhtasienien etsiminen on oma huikea tarinansa.

Venäjän sienilajisto on Suomea rikkaampi, mutta suurin osan kirjan esittelemistä sienistä on meidänkin saatavillamme. Kolmannen metsästyksen suurin arvo on kirjailijan terve luontosuhde. Tärkeintä ei ole saalis, vaan metsäretkestä saatu vilpitön nautinto.

Tämän päivän degeneroituneille kiirehtijöille suosittelen punttisalin tai psykoterapian sijaan tämän kirjan lukemista. Viimeistään metsässä alkavat ajatukset kummasti jäsentyä. Kirjaa lienee turha etsiä kirjakaupoista. Itse löysin sen Helsingin Kallion kirjastosta. Älkäämme siis antako sienisadon mädäntyä metsään ja ennen kaikkea älkäämme itse mädäntykö sohvalle. Saappaat jalkaan ja sieneen!
Timo Forss
Lähde mukaan kiehtovalle matkalle Grigorin saarille, missä jää on mustanaan samaan suuntaan kököttäviä ja avantoon keskittyneesti tuijottavia ihmisiä. Tai leppoisaan sienijahtiin, jossa tietämys ja sattuman leikki lyövät toisilleen kättä. Tutustu tuuriin ja mormuskoihin, körmyihin ja kossikoihin; huhtasieniin ja haperoihin, nahikkaisiin ja tuhkeloihin…
Tämän kirjan luettuaan on vannoutuneinkin sientenvastustaja tai pilkinpilkkaaja valmiina lähtöön!
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

sienestäjän muistiinpanoja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

117

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Alanimeke

Mietteitä pilkkimisestä
Sienestäjän muistiinpanoja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä