Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vainooja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaanin tapahtumapaikkana on nyky-Saksa, missä entisyyden varjot yhä pimentävät ihmisten elämää. Daniel Brendel on sodan päättymisestä lähtien ajanut takaa entistä ystäväänsä Paul Riedeliä, joka kavalsi gestapolle toverinsa. Tanssiorkesteri ”Hopeakuutosen” muusikot toimivat salassa vastarintaliikkeessä: he monistivat ja levittivät natsisminvastaisia lentolehtisiä sekä auttoivat vainottuja juutalaisia. Yhtyeen puoliarjalainen laulusolisti Eva aiheutti tahtomattaan Paulin liukumisen gestapon kätyriksi, niin että tämä osittain mustasukkaisuudesta, osittain oman asemansa vahvistamiseksi kavalsi ystävänsä. Se merkitsi näille kuolemaa, vainoa, kärsimystä.
Kuin ihmeen kautta Daniel Brendel selvisi hengissä – ja pääsi vihdoin Paulin jäljille. Hän yritti saada lain tuomitsemaan Paulin, mutta todisteita ei ollut, todistajat makasivat haudoissaan. Daniel päätti itse rangaista petturia tämän mykkien uhrien puolesta. Romaanin kehyksinä on yö, jolloin Daniel Brendelin on tehtävä lopullinen päätöksensä, ratkaistava omantuntonsa edessä, kenen on tuomio, kenen on kosto.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Kello on kolme. Tähän aikaan hänen pitäisi tulla. Hän kävelee vinosti kadun poikki. Käynnistän auton ja paina kaasua. Sitten ajan täyttä vauhtia kohti, ja hän makaa pyörien alla. Tapausta pidetään liikenneonnettomuutena, sanotaan että kuljettaja pakeni jättäen kuolevan uhrinsa tielle.
Jo monen viikon ajan olen ollut täällä joka yö ja tarkkaillut häntä. Eilen vuokrasin tämän auton. Se on tuhannen kilon painoinen. Jollen pääse liikkeelle nopeasti, en ehkä saa häntä kokonaan alle. Minun täytyy ajaa suoraan häntä päin, niin että jäähdyttäjä puskee hänet katuun.
Tuntuu hyvältä hengittää kylmää yöilmaa. En ole hermostunut. Päinvastoin, ajatukseni ovat kylmät ja selkeät. Pidän tästä kello kolmen viileästä aamutunnelmasta suurtenkaupunkien tyhjillä kaduilla.
Jos hän kääntyy tälle kadulle taksilla, käynnistän vain moottorin, jonka tyhjäkäyntiä tuskin kuulee.
Hän on hiukan humalassa, hän maksaa vaiti kuten aina, ja sitten taksi ajaa pois. Olen usein tarkkaillut häntä. Hän kävelee aina keltaisen savukeautomaatin eteen ja nykäisee siitä pakkauksen. Sitten hän viheltelee ja ylittää kadun, melko hitaasti.
Nyt alkaa sataa, hiukan vain. Mainiota. Se tekee onnettomuuden vielä uskottavammaksi...
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

218

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli