Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kersantti Getúlio

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kersantti Getúlio on Brasilian nykyromaanien kärkeä. Jorge Amado on sanonut: ”Tätä romaania kuvaamaan tarvitaan vahvat adjektiivit: se on ylevä, kova, kauhistuttava ja äärimmäisen inhimillinen. Getúlion henkilö on syntynyt hurjan lumisvoiman tuloksena.”
Kersantti Getúlio on ehdottoman uskollinen mies. Päällikkö on antanut hänelle tehtäväksi kuljettaa tärkeä poliittinen vastustaja toiselle puolelle maata; ja vankia saa, totta kai, kohdella kuinka tahansa. Matkan aikana kaikki muuttuu: politiikka saa uuden, päällikkö pettää; mutta Getúlio ei usko eikä luovuta. Kiihkeänä ryöppyävässä monologissa hän kertoo elämänsä tarinan, arvonsa ja arvostuksensa: ”Minä haluan elää lyhyen, uljaan elämän, olla oma itseni ja enemmän oma itseni ja arvostettu tässä maailmassa, ja kun minä kuolen muistakaa minua näin: Lohikäärme on kuollut. Mies joka kylvi kuolemaa vihollisten keskuuteen, joka ei pettänyt eikä taipunut, joka ei koskaan löytänyt parempaansa ja joka tappo jokaisen jonka halusi tappaa.”
Kersantti Getúliolla on syvät juuret brasilialaisessa kulttuurissa, mutta samalla se kasvaa järkyttävään yleispätevyyteen; mitä oikeastaan on sankaruus, rohkeus, hyve. ”Jotkut romaanit tekevät lukijaan vaikutuksen henkilöillään, jotkut kielellään. H arvoin kummatkin vaikuttavat yhtä syvästi kuin tässä kirjassa.” Los Angeles Times.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

143

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Kirjailijan englannintama laitos: Sergeant Getulio

Sarjamerkintä