Seuraleikki

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kirjan 13 lyhyttä kertomusta kuvaavat ihmisten välisiä erikoisia, mieleenpainuvia kohtaamisia ironian ja huumorin sävyissä. Tarinoiden henkilöt toimivat usein odotusten vastaisesti ja rikkovat sosiaalisen pelikentän "seuraleikkien" sanattomia sääntöjä mukautumatta annettuihin rooleihin.
Klara huomauttaa kirjeissään suoraan tuttaviensa vioista ja esittää toiveita, kuinka heidän pitäisi toimia. Hän esimerkiksi kertoo ystävälleen Matildalle unohtaneensa tämän "ikivanhan syntymäpäivän", kehottaa häntä lopettamaan marinansa ja kirjeen lopussa pyytää vielä luopumaan "vedenpaisumuksen aikaisesta" toivottoman vanhanaikaisesta täytekynästä, "jos sinä nyt kirjoitat minulle". Taideopiskelija Robert puolestaan herättää ihmetystä sanoutumalla kirjeitse irti tuttavuuksista luokkatovereihinsa, vaikka suhteita ei ole edes varsinaisesti solmittu. Kirjan niminovellin esittämän luokkakokouksen pinnallisen tunnelman vuorostaan rikkoo Kittyn ivallinen totuudenääni, kun hän ennustaa tilanteen sovinnaisen "käsikirjoituksen", jota kaikkien kuuluu noudattaa: "joku on voittanut lotossa ja joku on ollut leikkauksessa tai tehnyt matkan Madeiraan ja sitten voimme puhua lotosta ja leikkauksista ja seuramatkoista kuinka kauan tahansa."

Tove Jansson luonnostelee näissä pienissä tarinoissa terävänäköisesti ja pelkistetysti esille ihmisten välisten suhteiden ristiriidat ja sosiaalisen esittämisen periaatteet, kohteliaisuuteen verhotut "totuusleikit" ja näytelmät, joissa jotkut henkilöistä toimivat tahallaan väärin ja ajautuvat tilanteissa kielletyille alueille.
(Tiina Tuomainen/ Sanojen aika)
”Kitty ojensi kätensä ja sanoi vauvanäänellä: Opettaja, opettaja! Emmekö me saisi leikkiä sitä hauskaa leikkiä että yksi menee ulos huoneesta ja toiset sanovat totuuden? – EI hän ole humalassa, Eva ajatteli, hän on suunniltaan. Mitä minä nyt teen…”
Tove Jansson kertoo novelleissaan ihmisten välisistä seuraleikeistä ja totuuden hetkistä. Nimikertomuksen keski-ikäiset naiset ovat tulleet luokkakokoukseen elvyttämän nuoruutensa yhteishenkeä. Nuori taideopiskelija Robert puolestaan pakenee ihmisiä, vaikka ei ole heidän lähellään koskaan ollutkaan. Todellinen ihmissuhteiden kirjo avautuu Kirjeitä Klaralta-sarjassa, joka osoittaa viehättävästi, miten paljon pieni kirja voi kertoa paitsi lähettäjästään myös vastaanottajastaan.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

163

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Kieli