Ruonaniemi, Arvo

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Arvo Ruonaniemen kotiarkisto

Kirjailijan muu nimi

Tiera

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

vitsit ja kaskut

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

vitsit ja kaskut

Tyyppi

tietokirjat

Kirjailijan omat sanat

Kirjoittaminen on jo koulupojasta lähtien ollut minulle helppoa. Sotavuodet veivät yli neljä vuotta kirjoittamisaikaa, mutta sen jälkeen, etenkin eläkkeellä, olen ottanut vajausta takaisin. Olen kirjoittanut etupäässä ihmisistä ja luonnosta.

Oma ensimmäinen kosketus kirjan tekoon, tapahtui päästyäni kauppaopistosta. Fil. toht. Kaarlo Levón oli koonnut tietoja Raahen purjelaivakaudesta v. 1869-1880 suunnitellen kirjan tekoa. Hän toivoi minua kaveriksensa ja niinhän purjelaivakaudesta kertova teos valmistui. Siinä oli talvikauden 1934-1935 tulos.

Tärkeimmät kirjoitusaiheeni ovat ihminen ja mahtavan suuri luonto, hiljainen maa, joka on minulle kertonut enemmän kuin kirjoitetut kirjat. Tammikuussa 2010 ilmestyy kuvallinen runokirja. Omien kirjojeni lisäksi olen osallistunut useisiin yhteisteoksiin, kuten Lapin Maakuntaliiton kokoamiin "Tuhkasta nousi Lappi", ja "Näin taisteli kotirintama" sekä Otavan ja Kariston kirjajulkaisuihin. Runojani on myös sävelletty huomattava määrä. Tuolloin nuoruudessa, kun opettelin oikein laulamaan, olivat suosikki laulut Merikannon "Merellä" ja Kuulan "Syystunnelmaa" sekä harras laulu "Teitä siunaan hetket ilon riemun...", joka MuT Arvi Autero minulle opetti. Täällä ei kuulosta kukaan sitä osaavan.

Varsinaisesta kirjailijantyöstä en ole halukas antamaan arviointeja. Sanonpa vain, että variskin laulaa äänellään. Pari huomautusta kuitenkin: Toivoisin nykyrunoilijoitten lukevan vanhaa runoutta, että oppisivat kirjoittamaan muutakin kuin pieniä episodeja, ja toiseksi: Laulu-musiikkiesityksissä useimmiten käy niin, että musiikki peittää alleen laulujen sanat.

Outoja erämaita kulkiessani ja elämänkulkua miettiessäni, olen usein toistanut itselleni, että määrättä määränpäähän. Ja erään viisaan sanoma: Muistot ovat ainoa paratiisi, josta meitä ei voida karkottaa.

Elämäkertatietoa

Arvo Eino Aleksander Ruonaniemi (Tiera) on Raahessa 22.01.1912 syntynyt, Rovaniemellä asunut toimittaja ja kirjailija. Ruonaniemi on kirjoittanut useita teoksia Lemmenjoen kullankaivuusta ja alueen legendaarisista kullankaivajista, joihin hän tutustui 1950- ja 1960-luvuilla. Ruonaniemi valittiin vuonna 1987 Lapin kullankaivajien liiton kunniajäseneksi. Ruonaniemi on saanut kunniamainintoja useilta eri tahoilta; mm. Sotaveteraaniliitolta, Reserviupseeriliitolta, Suomen Metsästäjäliitolta sekä Suomen Kalastajaliitolta. Myös useita pienoisviirejä eri tahoilta.

Ruonaniemi on käynyt Raahen Porvari- ja kauppakoulun kauppaopiston, toimittanut Lapin Sotaveteraanien joululehteä 15 vuotta ja kirjoittanut Sotainvalidien lehteen 30 vuotta. Ennen sotia Ruonaniemi toimi Raahen Sissipojat -lippukunnan johtajana. Sotien jälkeen Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot -seuran sihteerinä sekä Lapin Reserviupseeripiirin tiedotusupseerina noin 15 vuotta. Harrastukset ovat eränkäynti ja kullanhuuhdonta.

Arvo Ruonaniemen käyttämä nimimerkki "Tiera" on muinaissuomalainen, kalevalan aikainen nimi, joka oli vielä vanhassa almanakassa kunnes Kyösti Vilkuna poisti sen nimiuudistuksessa. Tiera korvattiin nimellä Visa.

Kirjailija kuoli 16.6.2014 102-vuotiaana. Viimeiseksi teokseksi jäi runokirja Povipullon kultaa : runoja suurta erämaan henkeä kiitellen (2013).

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Arvo Ruonaniemi on kirjoittanut myös useita historiikkeja ja artikkeleita eri aikakauslehtiin.