Ahonen, Katriina

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Elämäkertatietoa

Luottamustehtävät ja jäsenyydet:
Keski-Suomen Kynäri r.y:n sihteeri 8 vuoden ajan.
Keski-Suomen Kirjailijat r.y:n sihteeri 4 vuoden ajan.

Harrastukset:
avantouinti, itämainen tanssi, purjehdus, luonto ja lukeminen.

---

Katriina Ahonen, joka on kirjoittanut etupäässä lapsille, haluaisi taata lapselle leikin, mielikuvituksen ja rikkaan äidinkielen. Hänen aikuisille kirjoittamansa runot vammaisten vuoden antologiassa kertovat erilaisuudesta, kohtaamisen vaikeudesta ja kuulluksi tulemisen halusta.

Säkeenkuljettelu on Ahosen lastenrunoissa hulvatonta. Ahonen leikittelee kielellä estoitta - hän luo nokkelia riimejä ja hauskoja sanapareja. Runoratsu laukkaa kirjassa Sinisen myssyn siemeniä rytmikkäästi ja jännittävästi.

Leipominen ja muut arjen askareet muuttuvat hauskaksi seikkailuksi, ja kujemieli ja satu levittäytyvät koko päivään. Oudot otukset kansoittavat ympäristöä, ja mielikuvituksen maassa jokainen lapsi on prinssi tai prinsessa. Eläinhahmot käyttäytyvät välillä ihmisen tavoin, välillä ne kuvataan oikeina eläiminä. Tekstit auttavat eläytymään ja innostavat kirjallisuuden pariin. Hyvin viimeisteltyä kokonaisuutta täydentää Reijo Raekallion leikkimielinen kuvitus.

Päivänpaisteinen Kiisseliviikset sopii yhtä lailla lapsen kuin aikuisen käteen. Kahden naisen, kahden kasvattajan osuus nivoutuu kirjassa saumattomaksi kokonaisuudeksi. Runot on sepitetty muuramelaisen kuvataiteilijan ja opettajan Ritva-Sofia Linnun rakutöihin, joista kirjassa on valokuvat. Näihin pienoispatsaisiin Lintu on ikuistanut luokkansa 24 oppilasta onnellisen kesäpäivän leikeissä. Lapsitöistä rakentui Jyväskylässä Unescon juhlavuoden näyttely.

Kukin lapsi esitellään omana persoonallisuutenaan, toiveineen ja pyrkimyksineen. Kirjassa kiteytyy ajatus, että turvallinen lapsuus kuuluu jokaiselle. Erään runon sanoin ”Onnellinen lapsuus / on pääomaa, / joka kasvaa korkoa / vielä vanhuudenpäivinäkin.”

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat:

- Lukisit minua : vammaisten vuoden antologia. Keski-Suomen Kynäri 1981.

- Kuuntele lasta. Keski-Suomen Kynäri 1983.

- Rakkauden kirjo : runoantologia. Suomen maakuntakirjailijat 1989.

- Pieni aarreaitta 3 : Runoaitta. WSOY 1993.

- Aurinkoniitty. Immi Hellénin lastenrunokilpailun "Lapselle minussa" satoa (toim. Tuula Melasniemi). Kuoreveden nuorisoseura Nysä 1998.

Tekstinäyte

Hillorosvo


Hiippailija hillonsyöjä
hiiviskelee syksy-yönä.
Tuntee kaapit kellarit,
voittaa kaikki ahmatit.

Pimeässä tekee retken,
viettää hillo-herkkuhetken.
Seuraus on siitä nolo
vatsakipu, pahaolo.

Aamulla taas päättää sen
päätä, vatsaa pidellen:
- Varmasti ei ensi yönä
ole hillonsyönti työnä.


[Sinisen myssyn siemeniä, Kustannuskiila 1990, s. 11]