Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Stalker

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
10/1982
Teosarvio
Kolmetoista vuotta ennen tämän epämääräiseen tulevaisuuteen - 1900-luvulle kuitenkin - sijoitetun romaanin tapahtumien alkamista ulkopuolisen planeetan asukkaat ovat tehneet Käynnin Maahan ja jättäneet jälkeensä joukon sittemmin kansainvälisesti valvottuja Vyöhykkeitä. Vyöhykkeet houkuttelevat paitsi tutkijoita myös stalkereita, jotka salaa ja monenlaisten vaarojen uhalla tunkeutuvat niille hakemaan myytäväksi kelpaavaa aineistoa. Syvimmältään on kysymys jostakin sellaisesta, jonka hallitseminen teknologisesti kehittyneellekin yhteiskunnalle saattaa käydä ylivoimaiseksi: "ei ole mahdotonta, että poimiessamme arvuukaupalla kastanjoita tuosta tulesta nappaamme loppujen lopuksi jonkin sellaisen, jonka vuoksi elämä planeetalla käy yksinkertaisesti mahdottomaksi". - Strugatski-veljesten romaani on tuontyyppisistä painotuksistaan huolimatta yksinkertaisempi ja seikkailukkaampi kuin Andrei Tarkovskin sen pohjalta ohjaama kuuluisa elokuva. Hiukan lisää kiinteyttä siltä olisin toivonut, mutta näinkin sen parhaimpien jaksojen näyt kyllä vaikuttavat.