Illan tullen

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Illan tullen -runokokoelman säkeet kutsuvat kuuntelemaan hiljaa helähtävää kissankellon soittoa. Kesäisen metsän kätköissä tapahtuu monenlaisia asioita. Juhlan aihetta riittää, kun hiiri viettää häitä ja peikko juhlii satavuotissynttäreitään. Lintu laulaa vanhalle tonttuvaarille metsän uutiset. Eräänä syyspäivänä se lähtee etelään ja vaari kömpii sisään tuulelta suojaan. Runossa Ilolaatikosta on oivaltavaa viisautta. Koko suvulla on syytä ihailla etanasetää, joka vetää kärryissään aarresäkkiä. Sinne se on kerännyt paljon iloa, josta riittää kaikille:

"Eilisen ilot kun tallella ovat,
murenee murheeni kivikovat".

Oivalluksen ilo ja leikillisyys saavat sijansa runossa Kirppusirkus. Kaupungin torille pystytetään teltta kirppusirkusta varten. Kun yleisö saapuu illalla näytäntöön, on esityslava tyhjä. Kirput ovat lähteneet lipettiin, koska ovat väsyneet temppujen tekoon hypittyään aamusta alkaen. Sen koommin niitä ei nähty. Sen sijaan torin nimeksi jää pysyvästi kirpputori.

Illan tullen ei pimeää tarvitse pelätä, sillä enkelit saapuvat suojelemaan ja helisyttämään kelloja hiljaisuuteen. Uni lentää lempeästi kuin tuuli orvokin luo saaden kukan näkemään sinistä unta. Osa kokoelman runoista laajenee sisältämään mietelmiä elämästä:

"Jos unesta, unelmista
onnesi keräät,
se on jo poissa,
ennen kuin heräät."

Kirjan lopussa on pieniä iltarukouksia.

(Mervi Koski/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

52

Kuvittaja