Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuituset ja kummitus

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja kertoo ekaluokkalaisten veljesten, Nuuttin ja Niilon, arjesta ja koulunkäynnistä. Poikien vanhemmat ovat kuolleet auto-onnettomuudessa vuosia sitten. Nyt sympaattiset isovanhemmat pitävät heistä huolta.

Kirja aloittaa uuden sarjan.

Henkilöhahmot ovat sympaattisia, varsinkin ärrävikainen tosikko Nuutti. Lasten talvileikkejä kuvataan niin riehakkaasti, että tekisi itsekin mieli kiivetä kinosten päälle leikkimään kukkulan kuningasta. Hyvän tuulen kirja!

(Terhi Rannela/Okariino)

- - -

Niilo ja Nuutti ovat 7-vuotiaat kaksoset. He asuvat mummun ja papan luona, koska äiti ja isä ovat kuolleet. Nuutti ei osaa r-kirjainta, mutta kaikki luokalla osaavat jo lukea. Pojat käyvät pientä kyläkoulua. Opettaja nimeltä Heimo osaa ihmeellisiä asioita. Mummu ja pappa kertovat elämästä kauan sitten. Pojat pääsevät napakelkan kyytiin. He leikkivät talvileikkejä ulkona.

Sitten koulussa kysytään, saavatko kaikki luvan yökouluun. Niilolle ja Nuutille tulee ongelma: he ovat tavallisesti käyneet isän ja äidin haudalla sinä päivänä, joksi yökoulu on laitettu. Onneksi mummu ja pappa auttavat tekemään hyvän päätöksen. Iloinen yökoulu voi alkaa!

Yökoulu on täynnä tehtäviä, jotka vaativat nokkeluutta. Yökoulussa on myös selvitettävä eräs kummitusten arvoitus. Pojat selviytyvät hienosti.

(Sini Kiuas/ Sanojen aika)

- - -

"Isoveljen oikeudella saan toimia tämän tarinan kertojana. Nuuttia se hieman harmittaa. Hän väittää, että väritän ja liioittelen häneen liittyviä seikkoja. Etteikö Nuutin tukka muka olisi sikin sokin kuin risukasa! Tai ärrä sorahtaisi kuin katuporan nielaissut karhu. Puheterapeutti uskoo, että Nuutti oppii ärrän ennen toista luokkaa. Minä en ole siitä niin varma."

Nuutti ja Niilo Kuitunen ovat 7-vuotiaat kaksospojat, jotka asuvat mummun ja papan luona, koska heidän vanhempansa ovat kuolleet auto-onnettomuudessa poikien ollessa 2-vuotiaita. Pojat ovat juuri aloittaneet koulun, ja syksyn kohokohdaksi muodostuu yökoulu, joka onkin jännittävämpi kokemus kuin kukaan on osannut odottaa. Parasta on, että luokkahenki lujittuu ja ope on entistä enemmän pop.

Vili Voipion jälkeen Kirsti Kuronen on siirtynyt muutamaa vuotta nuorempien sankarien ja lukijoiden pariin. Neliosaiseksi suunnitellun lastenkirjasarjan ensimmäinen osa on valoisa kuvaus pienten poikien turvallisesta arjesta isovanhempien luona. Tarinaa kertoo kaksi ja puoli minuuttia vanhempi Niilo-veli enemmän tai vähemmän vilimäisessä hengessä. Vekkuli piirroskuvitus Jaakko Katajamäen.

(BTJ)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

96

Kustantaja

Sarjamerkintä