Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Amsterdam, Anne F. ja minä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kerttu täyttää 15-vuotta, jättää tyttöystävän tekstarilla ja saa lahjaksi matkan Amsterdamiin äidin kanssa. Matka on Kertulle samalla pakoa ihmissuhdesotkuista.

(Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Moro. Olet sä lukenut Anne Frankin päiväkirjaa ja Anni Polvan Tiina-kirjoja? Kerttu, 15, ei ole lukenut, vaikka menestyvä viihdekirjailija -äiti yrittää etenkin Anne Frankia tytölle tuputtaa. Äitsykkä kerää Anneja erikielisinä ja erilaisina versioina. Kerttu ja äiti matkustavat syyslomalla Amsterdamiin. Hollannista Kepa tietää tulppaanit ja puukengät.

Äippä yrittää lentokenttäbussissa lukea ääneen Damin turistiopasta, mutta Kepalla on paljon tärkeämpää pohdittavaa. Tytöllä on takanaan ensimmäinen oikea seukkaussuhde, Miran kanssa. Sen Kerttu katkaisi tylysti tekstarilla. Ja ihastui saman tien netissä Jimiin. Vai voiko netissä seukata, jos ei koskaan tapaa kasvokkain?

Oletko sä koskaan hävennyt äitiäsi? Kerttu ei häpee. Mahtavassa Damissa äippä on mahtava matkakumppani. He kiertävät yhdessä museoita, käyvät maaseuturetkellä, kanaaliajelulla, istuskelevat kahviloissa ja piipahtavat jopa synnin pesässä, Punaisten lyhtyjen alueella.

Mutta kuka viisitoistavuotias haluaa koko ajan kulkea äitsyn kyljessä, vaikka se ois miten vapaamielinen ja avarakatseinen? Kerttuli haluaa yksin hotellin lähellä olevalle klubille Van Goghin korvan konserttiin, ja ilta on elämys. Kerttu tutustuu bändin solistin poikaystävään. He sopivat tapaamisesta pojan koulussa: syyslomallakin Kerttu piipahtaa koulussa kuin kunnon hikari.

Palkkion, seitsemänkympin farkkujen toivossa Kepa tarttuu Anne Frankin päiväkirjaan museovierailua edeltävänä iltana. Yö jää lyhyeksi. Salainen siipi, sodanaikainen juutalaisten piilo, tekee valtavan vaikutuksen. Jotkut ovat oikeasti joutuneet piileskelemään ahtaissa tiloissa vuosia. Kepeitten rakkausromaanien kirjoittajan rivienvälinen humanismi taitaa purra tyttäreen.

Viikko Damissa kuluu nopeasti. Kotimatkalla ajatukset palaavat kotoisiin ongelmiin: Mira vai Jimi, lesbo vai bi vaiko niin sanottu normaali hetero? Pitäisikö pysytellä yksin?

Hesan lentokentällä odottaa iso yllätys, niin Kerttusta kuin sinuakin, lukija.

(Marja-Leena Mäkelä / Sivupiiri)

- - -

Mistä on nykyajan tyttökirja tehty?
"Se on tehty rakkaudesta, syyslomasta, Amsterdamista, rikkinäisistä tennareista.

Se on tehty 15-vuotiaasta Kertusta, haalistuneesta kynsilakasta, Tampereesta ja Anne Frankin salaisuuksista.

Se on tehty kolmiodraamasta, japanilaisesta rock-musiikista, mustasukkaisuudesta ja nauravista suudelmista.

Se on tehty kaatosateesta, Damin tyttökaduista, kalliista merkkifarkuista ja van Goghin maalauksista.

Se on tehty tyttöystävästä ja poikaystävästä – yhtä aikaa – eli silkasta mahdottomuudesta.

Se on tehty Frank Sinatraa rakastavasta äidistä, vihreästä teestä, maailman parhaista ystävistä.

Se on tehty aniliininpunaisesta hiusväristä, aivan liian monista tekstiviesteistä ja Hollannin polkupyöristä.

Se on tehty Bridget Jonesista, Schindlerin listasta ja Wong Kar-Wain elokuvista.

Ja vielä: Rihannan musiikkivideosta, Trivial Pursuitista, telttaretkestä omassa huoneessa.

Se on tehty pannukakuista, unelmista, sadoista digikuvista, nuoruudesta.

Niistä on tämän päivän tyttökirja tehty."

(kirjailija Terhi Rannela kuvailee näin romaaniaan Amsterdam, Anne F. ja minä)

- - -

Suomen Mansesterissa mukavassa omakotitalossa asustavat viihdekirjailija äiti ja 15-vuotias aniliinitukkainen Kerttu. Kerttu muistuttaa Avril Lavignea, pukeutuu trendikkäästi kirppisvaatteisiin ja lukee mielellään kaikkea muuta kuin koulukirjoja.

kertun itsetunto on ihan kohdallaan mikä ei kuitenkaan estä murrosikäistä tunnemyllerrystä. On nimittäin niin, että Kerttu on yllättänyt itsensä ihastumalla tyttöön, upeaan "gootti-manga" Miraan. Mustasukkaisuuden takia sukset ovat menneet ristiin ja Kerttu on jättänyt Miran vaivaisella tekstarilla. Sitten kun kuviossa pyörii vielä netti-ihastus Jimi, sotku on valmis. Sitä sotkua Kerttu lähtee selvittelemään äidin kanssa syyslomalla Amsterdamiin.

Sujuvasanaisella, positiivisella ja hyväntuulisella nuortenkirjalla on aina tilausta. Vakavia ja tärkeitä asioita voidaan silti käsitellä. Amsterdamissa Kerttu tutustuu Anne Frankin kohtaloon, joutuu ihmiskaupan kanssa kasvotusten mutta myös huomaa, että välillä niin pöljä äitikin on nainen paikallaan kun tarvitaan lohtua ja ymmärrystä.

Peruskoulun loppuessa ei oikeasti kannata vielä joutua paniikkiin vaikka ei satavarmasti tietäisikiään tulevaisuuden ammattia. Nuoren elämään kuuluu koulun lisäksi myös hyvää mieltä, vapaa-aikaa, ystäviä, rakkautta ja joskus ihania matkoja. Kerttu on onnen tyttö.

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

199

Kieli

Sarjamerkintä