Siinä näkijä missä tekijä

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1/1973

Teosarvio

Romaanissa on paljon Salaman aikaisemmista teoksista tuttuja henkilöitä - niin paljon, että langanpäiden etsiminen voisi tuottaa varsin kiintoisia tuloksia. Ei kirja tällaista tukea kylläkään kaipaa, se on sellaisenaan komea romaani, joka yksityiskohdissaan elää kuin Salaman parhaat työt konsanaan, mutta joka lisäksi toimii suurena rakenteellisena kokonaisuutena.
Käsillä on siis se Pispala-romaani, jonka työpäiväkirjoiksi muutamat Salaman välillä julkaisemat, sinänsä ärsyttävän itsekeskeiset kirjailijakuvaukset osoittautuvat. Selkärankansa teos saa henkilöittensä yhteiskunnallisesta taustasta - kerrankin kuvataan ihmisiä, joille poliittiseen toimintaan osallistuminen on heidän elämänsä itsestään selvä juonne. Sodanaikaisessa maanalaisessa liikkeessä mukana olleista eräät näyttävät torjuneen Salaman antaman kuvan, mutta vaikka ymmärrän heidän perustelunsa, luulen heidän kumminkin odottaneen romaanilta jotain sellaista mitä sen ei ole tarkoituskaan olla, kaikinpuolista dokumenttia. - Salmisen perhe on kirjan kokoava tekijä ja näkökulma on enimmäkseen perheen kolmen jäsenen. Poikkeuksina ovat vastarintaliikkeen toimintaa kuvaava kolmannessa persoonassa kerrottu jakso sekä petturiksi paljastuvan Jaskan autenttisentuntuinen jäähyväiskirje, joka syventää romaania olennaisesti analyysin suuntaan. Vaikka teosta ei pidäkään lukea dokumenttina, se kuitenkin antaa yllinkyllin tietoa ja ymmärrystä asioista, joista sen enempää historia kuin kirjallisuuskaan ei tähän mennessä ole paljon puhunut.
Samoja henkilöitä ja asioita monelta kannalta valaisevan näkökulmatekniikkansakin ansiosta teos on ihmiskuvaukseltaan kiehtovan rikas, kaikessa ronskiudessaan lämminkin. En tarkoita Salaman ruvenneen lällättelemään, hän on vain syventänyt näkemystään ihmisten elämänehtojen ja toimintojen suhteesta. Tämä ymmärtämys osaltaan tekee romaanista todella Salaman uuden tulemisen.