Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punainen harju 2

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Rehellinen, tarkkapiirteinen kuva suomalaisen tehdasyhdyskunnan ja tehdastyöväestön syntyajoista ja työväenliikkeen varhaisvaiheista.
Tämän Pirkkala-eepoksen toisen osan tapahtumat keskittyvät vuosisadan alkuun huipentuen suurlakkovuoteen 1905. Aikaa sävyttää toisaalla taistelu tsaarin sortovaltaa vastaan ja sen synnyttämä aktivistiliike, toisaalla työväestön ja torpparien taistelu oikeuksistaan.
Ajan yleiset ilmiöt heijastuvat Punaisen harjun asujaimistoon. Aukusti Kivimäki jatkaa sinnikkäästi omaksumaansa linjaa, vaikka se johtaakin hänen erottamiseensa paperitehtaasta ja pitkään työttömyyskauteen. Tikan Einari yrittää paikallisen työväenyhdistyksen puheenjohtajana taiteilla myös aktivistiyrityksen kanssa, mutta ajautuu umpikujaan ja ajattelemaan asiat uudelleen. Vuokratilallinen Isak Hohka elää jatkuvan häätöuhan alla, ja isän kuoltua Isakin patoutuneet tunteet johtavat harkitsemattomaan tekoon. Harjun Preeti kokee elämänsä juhlahetken saadessaan suurlakkovuonna komentoonsa järjestyskaartin – vaikka ei sitten pääsekään muuta tekemään kuin hävittämään Grönholmin akan salakapakan ja kaatamaan tämän viinat maahan. Mutta Preetiä ja nuorta polvea odottavat vakavammat tehtävät aktivistipiirien kasvavan ampumaseurainnostuksen synnyttäessä punakaarteja työväen puolella.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

329

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä