Hiilivirta, Erkki

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Muut teokset (kuvittajana)

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Eläkkeelle päästyäni omistauduin rakkaalle harrastukselleni, maalaukselle. Syntyi akvarellikuvakirja, se on osoitus taiteentekemisen perustarpeesta: kun on elämys, mielikuva, se on tehtävä näkyväksi. Kuvat vain syntyvät ja alkavat vähitellen elää omaa elämäänsä. Tämä tarve on ollut minussa lapsuudestani asti ja sen mukanaoloa arvostan.

Akvarellikuvakirja "Lauloi Lappi lapsellensa" (= Larin Kyöstin Lapin joulu-runo) kertoo vanhan runon tunnelmallisin kuvin. Joulun tuntu syntyy talven kylmyydestä, sinisestä hämärästä ja siinä tuikkivista kynttilöiden valoista, revontulista, tuntureilla lunta kaivavista poroista, sinisessä lumituiskussa ulvovat sudet ja riekot käyskentelevät hämärässä. Palanen joulun tunnelmaa Lapin ihmisen taitavasti akvarelleiksi tallentamana ja kirjaksi kustantamana puolustaa paikkaansa aitona lappilaisena tuotteena.

Sota-ajan tapahtumat olen aikuistuvana nuorena poikana elänyt voimakkaasti, ne alkoivat pyöriä päässäni; ja niin koulupojan kokemukset sodasta, saksalaisista, evakosta ja siitä vaikeasta ajasta siirtyivät teksteihin ja tallentuivat kirjaksi "Putkiruutia", jonka kirjan kuvitin mielelläni.
Kirjassa on 68 anekdoottia, jotka perustuvat kirjoittajan poikavuosien kokemuksiin tai muuhun tietoon talvi-, jatko- ja Lapin sodan sekä Lapin jälleenrakentamisen vuosilta Rovaniemellä ja evakkomatkoilla. Poikien seikkailut, piilopaikat, pikkuluvattomuudet hengenvaaratilanteineen ovat
juttujen aiheina. Kirjassa on dokumentteja, joilla jutut kiinnittyvät sen ajan elämänmenoon ja tapahtumiin. Kirjassa on runsas valokuva- ja kirjoittajan itsensä tekemä piirroskuvitus.

"Kirjeitten kertomaa keväällä 1918" eli isäni kirjeet nuorena koulupoikana yksitoista vuotta ennen syntymääni. Mitä muuta saatoin tehdä kuin vähimmän, kun 80 vuotta (v. 1998) tapahtumista oli kulunut, eli saattaa kirjeet kirjan kansien sisään. Näin kirjeet tulivat laajempaan käyttöön tutkijoille ja muille Suomen historian vaiheista kiinnostuneille. Mitään en ole kirjeistä poisottanut enkä mitään lisännyt.

Kirja sisältää muoniolaisen Oulun lyseon VIII luokan oppilaan Armas Kolströmin havainnot ja tuntemukset, kun hän keväällä 1918 toisten Oulun lyseon oppilaiden tavoin päätyi puolustamaan omaa kouluaan. Hän osallistui sen jälkeen Oulun valtaukseen ja liittyi Oulun II vapaaehtoiseen rintamakomennukseen aina Tampereen valtaukseen saakka. Yllättäen löytyneet kirjeet ovat ajalta
6.2.1918-5.5.1918. Kirjenipussa on säilynyt 24 kirjettä, jotka muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden. Tiedonkulun hitaus oli silloin yksi suuri kysymys. Vasta kahdennentoista kirjeen jälkeen hän sai vastauksen vanhemmiltaan, jotka hyväksyivät poikansa toimet. Kolströmin kirjeet ovat asialleen omistautuneen koulupojan kirjoittamia. Hän perusteli ratkaisuaan kirje kirjeeltä, kuvasi ja kertoi seikkaperäisesti kuin tutkijoita varten näkemäänsä ja kokemaansa. Julkaisu on arvokas yksittäinen dokumentti, jonka arvoa lisää tyylikäs painoasu mieleenkiintoisine kuvineen.

Omakustannejulkaiseminen on mahdollistunut Rovaniemellä: Pienet painosmäärät, saa itse määrätä tekstit ja kuvat ja niiden paikat keskenään. En ole ammattikirjailija enkä ammattikuvittaja.

Motto: "Vanha eläkeläinen" (78v.). Jos tekee jotakin niin väsyy, jos ei tee mitään väsyy vielä vähemmän" (s. 35. E.H:n luonnonkirja!)

Piirtäminen ja inspiraation pakko, sisäinen panee kertomaan ja kuvaamaan. Minulle tärkeitä asioita ovat (taidekirjoista) esimerkiksi Käre Calle Larsson: Breven, prinsen och de berömda verken. Ilvas Juha: Bilder från Finland - Land och Folk. Suosikkisäveltäjäni on Jean Sibelius.

Elämässä tärkeintä terveys, kauneus, totuus, rehellisyys, oikeudenmukaisuus.

Elämäkertatietoa

Rovaniemellä syntynyt ja asuva matematiikan, fysiikan & kemian lehtori, kuvaamataidon tuntiopettaja, kirjailija. Harrastuksena hänellä ovat historia, historialliset romaanit ja novellit, kirjoittaminen, piirtäminen, kuvataide, taidehistoria ja luonto.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Tuotanto:
Lapin Joulu 1.p. Akvarellikirja, kuv. Erkki Hiilivirta / 1996, ISBN 952-90-8233-9. Toinen painos.
Lauloi Lappi lapsellensa. Akvarellikirja, kuv. Erkki Hiilivirta. ISBN 951-97882-4-7/2004
Kirjeitten kertomaa keväällä 1918. Rovaniemi 1998. ISBN: 951-97882-0-4.
Putkiruutia. Poikajuttuja saksalaisnuorilta 1938-1946 Rovaniemellä ja evakkomatkoilla. ISBN 951-97882-1-2. Rovaniemi 1999.
Outatunturin kuningas. Tykkyvääri. Satukirja. ISBN: 951-97882-2-0. Rovaniemi 2000.

Erkki Hiilivirran kuvittamat akvarellikirjat:
Kello löi jo niin. ISBN 951-97882-3-9. Rovaniemi 2002.
Pieni lampi. Akvarellikirja. Rovaniemi 2005. ISBN: 951-97882-5-5.
Erkki Hiilivirran luonnonkirja. (toim. Juho Hiilivirta). Rovaniemi 2009. ISBN 978-951-97882-6-5.