Tyttö ja naakkapuu

Tyyppi

kuvakirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Riitta Jalonen kirjoittaa lapsille samoin kuin aikuisillekin: herkkävireistä proosaa, jossa pienin keinoin kerrotaan suurista asioista. Pieni tyttö seisoo hiljaa isojen puiden alla ja ihmettelee puiden latvoissa keinuvia naakkoja. Tyttö katselee naakkojen lähtöä, kuuntelee puun sydämen lyöntejä ja ajattelee kuollutta isäänsä. Kaipuu, muistot ja uuden alun mahdollisuus vaihtelevat tytön mielessä ja vähitellen syntyy oivallus: "Muistoa ei unohda, vaikka sitä ei koko ajan ajattelisikaan. Se elää minun sisälläni ja kulkee mukana. Muisto ei koskaan lopu."

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

- - -

"Minä tiedän ikävän. Se on sellaista, jonka tuntee joka puolella itsessään. Eniten se tuntuu vaatteiden sisällä, mutta minä en tarkalleen tiedä missä. Joskus se sattuu kurkkuun ja korviinkin. Kurkusta tulee jotenkin paksu ja korviin pistelee niin kuin olisi pakosta juossut oikein kovaa vaikka ei olisi yhtään jaksanut.

Kukaan ei näe siihen paikkaan, jossa ikävä eniten tuntuu. Äidilläkin on sellainen paikka. Äiti on pitänyt sylissä ja kertonut. Vaikka en ole vastannut, olen minä kuunnellut mitä on sanottu. Kun on istunut sylissä, se paikka, jonne ei näe, on pienentynyt. "
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

45

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Dramatisointi: Tyttö ja naakkapuu, 2006, ohj. Marja Myllyniemi

Filmatisointi: Tyttö ja naakkapuu, 2009, ohj. Laura Joutsi