Toivomuspuu

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Toivomuspuu koostuu monologeista, jotka lähtevät inhimillisestä kosketuksesta ja tihentyvät syvältä leikkaaviksi dramaattisiksi kertomuksiksi. Herkkävireinen kerronta puhuu suoraan henkilöiden äänillä ja paljastaa heidän sisimmät liikahduksensa. Jokaiselle heistä tapahtuu juuri jotain poikkeuksellisen painokasta, ja kuitenkin sielussa tuntuu vahva veto jonnekin toisaalle, ehkä aidompaan olemiseen. Tätäkö ihmisen elämä on: alati pakenevan seuraamista, kadotettujen mahdollisuuksien kurkottamista, aikanaan lausumattomiksi jääneiden toiveiden tilikirjaa.
(Gummerus)
Toivomuspuun monologinovelleissa eri-ikäiset miehet ja naiset käsittelevät elämän murroskohdissa muistojaan ja joskus myös tulevaisuuttaan. Liukkonen pureutuu puhujien ajatuksiin vivahteikkaan ja vaihtelevan kielen, muun muassa slangin ja puhekielisyyden, avulla.

Novellien näyttämöinä ovat niin autot, retriitit, uimarannat, mielisairaalat ja sodanaikainen Hämeenlinna. Suomen lisäksi novelleissa liikutaan esimerkiksi Berliinissä ennen ja jälkeen muurinmurtumisen. Novellit käsittelevät muun muassa parisuhteita, uuden sisaruksen odotusta, isän kuolemaa, mielenterveyshäiriöitä, identiteetin anastamista, hengellistä pohdintaa, miekan tietä, lapsen menetystä ja vammaisuutta, eroottista pakkomiellettä, ensirakkautta ja runokriitikon pyrkimystä kirjoittaa merkittävä arvostelu päivälehteen.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

monologinovelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191

Kustantaja