Doneska

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

9/1977

Teosarvio

Harvinaisen näyttävästi mainostettu "Doneska" on kuivakas tarina CIA:n ja Neuvostoliiton vastaavan laitoksen KGB:n välisestä kamppailusta, jonka lähtökohtana on CIA:n hanke nostaa uponnut neuvostoliittolainen sukellusvene. Wingaten näkökulma on yhdysvaltalainen ja näkemys lohduton: maassa on meneillään tosiaan kaikkien sisällissota kaikkia vastaan. Armeijapeloista Wingate tuntuu pitävän lähinnä CIA:n ja suuryhtiöiden juonittelun uhrina. Loppuratkaisu kuitenkin paljastaa kirjoittajan perimmäiset tavoitteet:
CIA:han kotimaassa kohdistettu kritiikki onkin vain KGB:n solutuksen tulosta ... Tämmöisten hämäräperäisten poliittisten jännäreiden tilalle tarvittaisiin vähitellen tietoa CIA:sta ja sen roolista; käännettävää kyllä olisi.