Nakazawa, Keiji

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Kuolinaika

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Elämäkertatietoa

Keiji Nakazawa (中沢 啓治 Nakazawa Keiji) (s. 14. maaliskuuta 1939, Hiroshima, Japani) on japanilainen mangan ja sarjakuvan tekijä.

Hän syntyi Hiroshimassa, ja oli kaupungissa sen tuhoutuessa amerikkalaisten ydinpommin seurauksena 1945. Äitiä lukuun ottamatta kaikki hänen perheenjäsenensä kuolivat.

1961 Nakazawa muutti Tokioon ja ryhtyi sarjakuvan tekijäksi sekä tuottamaan sisältöä manga-antologioihin, esimerkiksi Shonen Gaho, Shonen King, ja Bokura.

Äitinsä kuoleman jälkeen 1966 Nakazawa palasi muistoihinsa tuhoutuneesta Hiroshimasta ja alkoi tuoda tapahtumaa teoksiinsa. Kuroi Ame ni Utarete, sarjan ensimmäinen, oli fiktiivinen tarina pommeista selviytyneistä. Vuonna 1972 Nakazawa kertoi omat kokemuksensa tarinassa Ore wa Mita.

Saatuaan valmiiksi teoksen Ore wa Mita, Nakazawa aloitti päätyönsä, Hadashi no Gen (Hiroshiman poika), tekemisen. Tämä perustui samoihin tapahtumiin kuin Ore wa Mita, mutta tarina oli muokattu fiktiiviseen muotoon. Hiroshiman poika esittää pommituksen ja sen jäljet tarkkaan. Mutta tärkeämmäksi nousee japanilaisen yhteiskunnan tarkastelu, militarisoituminen ja perinteet. Nakazawan sarjakuvassa on selkeän pasifistinen lähtökohta. Hän suhtautuu kriittisesti atomipommin käyttöön, mutta esittää samaan aikaan voimakasta kritiikkiä muun muassa japanilaisten nationalismia, propagandakoneistoa ja sotarikoksia kohtaan.

Kustannus Oy Jalava julkaisi teoksen ensimmäisenä suomeksi käännettynä mangana 1985. Toinen osa ilmestyi suomeksi vasta vuonna 2006. Albumeista ensimmäinen kuvaa etupäässä hiroshimalaisten siviilien elämää ennen atomipommin pudotusta. Toinen osa keskittyy kuvailemaan osin inhorealistisesti atomipommin jälkeisiä ensimmäisiä viikkoja.