Surupukuinen nainen

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

12/1971

Teosarvio

Anu Kaipainen kertoo näkösälle pyrkivän suomalaisen kaupungin kulttuurijuhlista. joilla on hyvä nimi: kesäyön unelma. Sinne sijoittamiensa henkilöiden avulla hän puhuu myös yhteiskunnan vioista, vääristä arvostuksista ja maailman hyvyyden epätasaisesta jakautumisesta. Romaanin ja lukijan onni ja Kaipaisen taito on itse kerronnan viehätysvoimassa. Kaipainen käyttää satiiria, satua ja leikkiä ja erilaisten ainesten sekoittaminen käy häneltä pehmeästi. Hän ei yritäkään takoa kokonaisuutta lujaksi, tämä kirja on huivin heilahdus ja mietteliäs katse. Katse on Tanian, vasemmistolaisen runoilijan ja laulajan, joka tuo romaaniin
oman ihmisyytensä. Meillä ei ole juuri kuvattu sitä epävarmuutta, ahdistusta ja yksinäisyyttä, jota tällainen edistyksellinen taiteilija joutuu ihmisten ja maailman seassa kokemaan. Kaipainen kuvaa sitä nyt. Tanian kuvaus merkitsee romaanin antoisinta osuutta. Se surupukuinen nainen jää paremminkin näyttämöavustajien joukkoon, miltei lavastuksen osaksi.