Siinain ketut

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

6/1975

Teosarvio

Myöhäinen tulokas joitakin vuosia sitten muodissa olleiden lähitulevaisuuteen sijoitettujen poliittisten jännärien joukkoon tämä "Siinain ketut" (suomalaisen nimen keksijä ei muuten taida olla ehtinyt itse kirjaa lukea): nyt on lähtökohtana se että Yhdysvaltain presidentti ja varapresidentti joutuvat pelistä pois samanaikaisesti vaikkakin eri tavoin ja eri osissa maailmaa. Presidentin valta siirtyy tällöin lain mukaan edustajainhuoneen puhemiehelle, mutta koska tämä sattuu olemaan heikko ja sotahaukkojen johdeltavissa, todellinen valta meneekin aivan toisiin käsiin. Omat haukkansa on myös Neuvostoliitolla, ja kun kuvioissa vielä ovat mukana israelilaiset ja Bakuninin nimeen vannovan albanialaisen anarkistin (!) johtamat omin päin toimivat arabisissit, on taitavalla teknikolla kieltämättä houkuttelevat ainekset 450-sivuisen järkäleen tehtailemiseen.
Asenteiltaan Coppel on vankan konservatiivinen - maltillisten ammattisotilaiden säätelemä Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton tasapaino on hänen ihanteensa, ja liberaaleja poliitikkoja hän pitää hyväätarkoittavina hölmöinä -, mutta tiettyä ajatusleikin kiinnostavuutta romaanilla kyllä on. Opettavaista on myös nähdä, mistä päin menestyvän poliittisen jännärin sepittäjä näinä aikoina konnansa löytää.