Lukuloma 2020 – kirjavinkkejä aikuisille

Kirjahylly

10 kirjaa

24.9.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Syysloma on lukuloma! Tässä vinkkejä aikuislukijoille lomamatkoista kirjan kera. Katso nuorten vinkit Sivupiiristä ja lasten vinkit Lukemosta. Jos kaipaat lisää kirjalistoja, katso kevään tai syksyn 2020 uutuusvinkit. Jos haluat etsiä kirjastosta vanhempaa luettavaa, tutustu päivän täkyihin. Lisätietoa listan teoksista saat esittelyjen alta kansia klikkaamalla.

Romaaneja

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo (Tammi, suom. Aleksi Milonoff)
Moniääninen romaani tapahtumista tutkimusmatkailija Livingstonen kuoleman jälkeen. Saattue lähtee pitkälle vaellukselle, jotta Livingstonen ruumis saataisiin kuljetettua takaisin Englantiin.

Piia Leino: Yliaika (S&S)
Dystopia, jossa Suomen kansalaisuus loppuu 75-vuotiaana. Kirja on poliittinen ja ajankohtainen, mutta ei osoitteleva. Ironiaa henkivä kuvaus on tiivistä, kertomus etenee vauhdilla.

Janne Saarakkala: Sen pituinen se (Like)
Esikoisromaani, jonka terävään dialogiin lähtee ilolla mukaan. Välittää kokemuksia seksuaalivähemmistöjen elämän ja yhteiskunnallisten kamppailujen muutoksista viime vuosilta.

Novelleja

Marko Järvikallas: Mihin täällä voi mennä (Siltala)
Jos pidät Raymond Carverin tyylisistä novelleista, pidät todennäköisesti myös tästä teoksesta, jollaisia ilmestyy harvoin Suomessa. Iskevää lyhytproosaa elämän karummalta laidalta.

Runoja

Miia Toivio: Sukupuutot (Teos)
Nykyinen elämäntyylimme kaunistelemattomana, runomuodossa. Kieli leikkii sarkasmilla, ironialla, satiirilla – vakavien teemojen käsittelyn ei tarvitse olla ryppyotsaisen vakavaa.

Esseitä

Tommi Melender: Poika joka luki Paavo Haavikkoa (WSOY)
Esseekokoelma on täynnä kestävällä tavalla mietittyjä, tuoreita aiheita. Kirjallisia oivalluksia ja näkemyksiä arkisesta maailmankuvastamme: työstä, miehisyydestä, mielipiteistä, toivosta.

Lajiyhdistelmiä

Maggie Nelson: Jane & Punaiset osat (S&S, suom. Kaijamari Sivill)
Arvostetun amerikkalaiskirjailijan teospari kiertää tosielämän murhatapauksen ympärillä haluamatta olla true crimea. Nelson käsittelee tätinsä väkivaltaista kuolemaa runouden ja esseemäisen muistelman kautta.

Tietoa

Bill Bryson: Keho – opas asukkaalle (WSOY, suom. Nina Mäki-Kihniä)
Miksi kehosi toimii niin kuin toimii, ja millaisista asioista se koostuu? Kepeä teos sopii niin luettavaksi kuin äänikirjaksi vaikkapa lenkille, jolloin voi pohtia kehoaan liikuttavia asioita.

Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen (Otava, suom. Elina Lustig)
Miten yksi ahdistelija Ruotsin akatemian lähipiiristä murskasi perinteikkään toimijan arvovallan? Vetävästi kirjoitettu teos päästää ääneen naiset, jotka joutuivat vaikenemaan pitkään.

Trevor Noah: Laiton lapsi – värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa (Atena, suom. Jaana Iso-Markku)
Suositun juontajan ja koomikon räiskyvä omaelämäkerta kuvaa lapsuutta ja nuoruutta Etelä-Afrikan apartheidin aikaan. Yksityiskohdat tuntuvat ajoittain absurdeilta.