Lukupiirikirjoja 6. luokalle

Kirjahylly

13 kirjaa

9.2.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Ruotsalaisen Ann-Helen Laestadiuksen Terkkuja Sopperosta käsittelee etnistä identiteettiä ja sen häilyvyyttä. Kolmetoistavuotias tukholmalainen Agnes alkaa viestitellä saameksi pohjoisen poronhoitoalueella asuvan pojan kanssa. Agnes opiskelee saamea salaa äidiltään, joka on halunnut häivyttää saamelaiset juurensa. Kirjalla on kaksi jatko-osaa.

Zoe Suggin Girl Online -sarja käsittelee blogikirjoittamista, nettijulkisuutta ja teini-iän huolia humoristisella tavalla.

Anna Nuotion ja Eppu Nuotion yhdessä kirjoittama Venla T -sarja käsittelee päiväkirjan muodossa seurustelukuvioita.

L. M. Montgomeryn Runotyttö-sarja on edelleen todella vahva kuvaus tytön kehityksestä nuoreksi itsenäiseksi naiseksi 1800-luvun loppupuolen maailmassa vastoin suvun odotuksia ja perinteisiä roolimalleja uhmaten. Se on myös hieno kuvaus sinnikkyydestä, oman erityislahjansa löytämisestä ja sen kehittämisestä vaivoja säästämättä.

Jacqueline Kellyn Luonnonlapsi Calpurnia Tate kuvaa niin ikään roolimalleja vastaan kapinointia ahdasmielisessä 1800-luvun lopun Yhdysvaltojen etelävaltioiden pikkukaupungissa. Päähenkilö Calpurniaa kiinnostavat luonnontieteet ja Charles Darwin ja evoluutio. Isoisänsä kannustamana hän keräilee kasveja ja löytää mahdollisesti uuden lajin. Perinteiset "tyttöjen opinnot" ja kotirouvaksi päätyminen eivät houkuta nuorta tiedenaista.

Nimimerkki Nemo Rossin taakse kätkeytyvät historiantutkija Mika Rissanen ja latinanopettaja Juha Tahvanainen. Rooman sudet on ensimmäinen osa arkeologiaa, nettitiedonhakua ja rikollisjahtia yhdistelevää Arkeomysteerit-sarjaa. Italiassa vanhempien työn takia asuvat ystävykset Leo ja Kaius sekä Kaiuksen sisar Silva törmäävät muinaisiin mysteereihin ja lihaa ja luuta oleviin rikollisiin. Seikkailuissa oppii paljon antiikin Rooman historiasta.

Lukuisia urheiluromaaneja kirjoittaneen Mika Wickströmin Meidän jengin Zlatan sarjassa kilpailevat jalkapallo ja musiikkiharrastus päähenkilö Karrin mielenkiinnosta. Pääseekö jompi kumpi voitolle? Sarjan loppupuolella mukaan tulee myös seurustelukuvioita. 

David Walliamsin Poika ja mekko -kirjassa annetaan piut paut perinteisille sukupuolirooleille. Saako poika olla kiinnostunut tyttöjen vaatteista? Hulvaton pukeutumisleikki johtaa kieroihin tilanteisiin ja lopulta totaaliseen läpimurtoon koulussa.

Samaa teemaa käsitellään myös Arja Puikkosen hienossa romaanissa Liitopoika, jossa yläasteelle siirtyvä Aku aloittaa uudessa koulussa rankan kiusaamisvaiheen jälkeen. Mutta kun harrastuksena on ompelu ja keppihevoset, ei pojalla edelleenkään ole helppoa. Kertomuksessa on yllättävän paljon syvyyttä vaikka kirja on melko lyhyt.

Päivi Lukkarisen Kuinka saavutetaan zanshin käsittelee isän etsintää, verkkopelaamista ja kiusaamista - sekä karatea. Seitsemäsluokkalaisen Arsin äiti on sitä mieltä, että verkkopelaaminen ja e-urheilu ei ole oikeaa urheilua, ja että Arsin on aika aloittaa jokin liikuntaharrastus. Verkot ja some näyttelevät keskeistä osaa myös Arsin yrityksessä kostaa kiusaajalleen, koulun suosituimmalle pojalle. Arsia ahdistaa myös se, ettei hän tiedä biologisesta isästään mitään. Äiti ei suostu kertomaan, ja niinpä Arsi alkaa itse etsiä tätä. Helppolukuinen ja tiivistunnelmainen kirja, jossa tutustutaan myös karaten saloihin.

Isän etsintään keskittyy myös Jenny Pearsonin hersyvän hauska kesätarina Freddien superihmeellinen seikkailu vie kolmen koulupojan mukana salaiselle retkelle halki eteläisen Britannian aina Walesiin saakka. Isäpuolessa ei ole mitään vikaa, ei sen puoleen, mutta mummon kuoltua Freddie päättää vihdoin selvittää, minkälainen tyyppi biologinen isä oikein on. Äitikään ei ole sitä kertomassa. Reissussa pojat joutuvat nauruhermoja kutkuttaviin kommelluksiin ja pahaan pulaan kerta toisensa jälkeen. Tosi paikan tullen ystävyys punnitaan.

Roope Lipastin Terveisin Robinson Saarinen on fantasiaseikkailu maailmassa, jossa kaikki muut Pekka Saarista ja lastenkodin koiraa lukuunottamatta ovat kadonneet. Pekka on aina ollut ilman isää ja äitiä, mutta nyt koko kaupunki on tyhjentynyt muista ihmisistä. Aluksi elämä tuntuu ihan siedettävältä, mutta yksinäisyyden tunne saa Pekan lopulta tarttumaan kynään. Hän kirjoittaa kirjeen jollekulle jonnekin. Eräänä päivänä kirjeeseen saapuukin vastaus. Monta mysteeriä täytyy selvittää, ja kirjan loppu jääkin avoimeksi.

Roope Lipastin ja Anton Lipastin Luutarhurin arvoitus ja Leprankukka ovat Oskari Onniston seikkailuja koulumaailmassa, maan alla, kesämökillä ja omituisten aikuisten parissa. Sarjakuvahahmo, supersankari Lepramies, yrittää parhaansa mukaan pelastaa Oskarin kavereineen oudoista tilanteista.

Jari Mäkipään Masi Tulppa -sarjan kolmannessa osassa Klikkien kingi Masista tulee somejulkkis yhdessä yössä. Masi panee sankarihahmonsa Hukkajätkän seikkailemaan Youtube-videoissa, ja uuden ystävänsä Pellervon avustuksella hän koittaa selviytyä menestyksen karikoissa. Mutta kaikki julkisuuden mukanaan tuomat paineet ja velvoitteet eivät Masia innosta. Ahne manageri koittaa saada Masin suostumaan kyseenalaisiin sponsorisopimuksiin.