Herätys

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lukijoilla on täysi syy iloita Olavi Siippaisen uudesta teoksesta. Kirjailijan tyyli on entisellään mutta hänen aihepiirinsä on monessa suhteessa uusi ja näkökulmansa entistä laveampi.
Teoksen alaotsikko ”Suomalainen sarja” kuvaa sattuvasti sen luonnetta: erillisillä tapahtumilla ja henkilöillä on vahva sisäinen yhteys, suomalaisen ihmisen teema, joka kulkee kautta koko teoksen erilaisina muunnelmina.

Riikosen Kallea elämä on hänen omasta mielestään aina kohdellut kierosti. Kun naapuri ostaa lapsilleen potkukelkan, Kalle sisällyttää elämänkatsomuksensa sanoihin: - Perkele! Vain yritetään sitä naapurissa juhlia. Eikä aikaakaan kun Kalle kaikessa hiljaisuudessa korjaa potkurin naapurin pihalta ja upottaa sen avantoon osoitukseksi siitä, ettei vääryys maailmassa menesty.

Toinen suomalainen sisutyyppi on Yläluoman Loviisa, jonka 9-vuotiaalta pojalta huoltosihteeri on evännyt kengät. Syksyn tullen Loviisa siis koppaa pojan aamuisin selkäänsä ja kantaa kouluun.

Traagillisemman sävyn ”suomalainen sarja” saa kirjailijan kertoessa slummisisar Roosasta, ’valehtelevasta’ tyttösestä Liisasta tai pyykkäri Helena Hartikaisen kääntymyksestä.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

suomalainen sarja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Julkaistu ensin itsenäisenä myöhemmin osan kokoelmaa.

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli