Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tyttö ja sotilas

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tyttö ja sotilas on tunteita herättävä romaani, jossa kaksi hyvin erilaista ihmistä ja tarinaa kohtaavat.

On pikkutyttö, jonka isä lähtee rintamalle ja äiti laittaa tyttären sotalapseksi Ruotsiin. Tyttöä kohdellaan Ruotsissa varsin huonosti muun muassa siksi, että hänellä havaitaan sydänvika.

On huonolla viinapäällä varustettu, sotilaana erinomainen pohjalaismies, joka uhmaa kuolemaa ja menee sodan lopussa vielä rintamalle, vaikkei enää tarvitsisikaan.

Limittäin kulkevat tarinat on kerrottu niin, että lukija saa vasta lopuksi varmuuden näiden ihmisten kohtalosta ja siitä, mikä heidät yhteen liittää. Sota-ajan elämän armottomuus saa liikuttavan kuvauksen tytön kertomuksen kautta ja karhean toiminnallisen kuvauksen sotilaan kertomuksen kautta.

Sekä tytöllä että sotilaalla on omat historialliset esikuvansa.
(Johnny Kniga)

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Muistan kuinka minä istuin ihan pienenä tyttönä isän sylissä tämmösellä penkillä. Minusta se ei kuitenkaan ollu tämä sama rautatieasema, vaikka me täällä Rovaniemellä sillonki oltiin. Mutta tämä penkki näyttää kyllä tutulta. Se saatto olla tämä sama penkki. Asema oli minun mielestä valkonen ja kiviseinänen, mutta tämähän on puuta ja tässä on harjakatto. No, joka tapauksessa isällä oli sotilaspuku päällä. Muistan tuommosen harmaan sarkapuseron, niin ku teilläkin on. Se tuntu yhtä aikaa tutulta ja vieraalta. Sarka oli lämmintä. Se haisi kylmältä, pakkaselta ja isän tupakilta, ja kutitti minun poskea.
Oli paljon ihmisiä liikkeellä. Isän isot kädet rutisti minua. Muistan käsien uurteisen ihon ja työn jättämät jäljet sormissa. Meidän ympärillä kävi kova hälinä. Minä istuin isän sylissä ja minua itketti. Vieraat ihmiset tuli ja meni, eivätkä välittäneet meistä. Veturit puhisivat ja vihelsivät niin, että korviin sattu. Vaunujen teräsrenkaat vyöry kiskoilla ja kolkkasivat. Ymmärsin, että isä oli lähdössä. Asemalla oli paljon muitakin sotilaita. Ja itkeviä saattajia. Naiset työnteli junan ovista eväspaketteja sotilaille ja nyyhkyttivät. Osa volisi suoraa huutoa. Isä halasi minua. Se oli viimenen kerta. Kyllä minä jo sillon aavistin, että jotakin kamalaa taas tapahtuu. Ennen ku juna lähti, kaikki laulo kuullos pyhä vala, kallis Suomenmaa, sinuun koskea ei väkivalta saa. Minusta tuntuu, nyt ku sitä ajattelen, että kaikki pelkäs. Ne kaikki vieraat aikuisetkin pelkäs.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

177

Kustantaja

Kieli