Jaatinen, Pekka

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Veikko Somerpuro 2011 / WSOY

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Ehkä minusta tuli kirjailija lapsuuden ja nuoruuden haaveiden tuloksena - ehkä osittain olosuhteiden pakosta. Ensimmäinen lempileluni oli isän vanha matkakirjoituskone. Lisäksi en yrityksistä huolimatta ole onnistunut hankkimaan tyydyttävää pysyväluonteista työpaikkaa.

Ensimmäisissä vakavissa romaaneissani Tilkkutäkkiplanetaario ja Z – erilainen profiili kirjoitin auki traumaattista menneisyyttäni. Kun synnyin, minulla oli huuli-ien-suulakihalkio. Kun olin 16-vuotias, äitini kuoli. Kun olin 29-vuotias, olin alkoholisoitunut nyrkkeilijä. Kun olin 34, esikoisteokseni julkaistiin.

Itseterapeuttisen kirjoittamisen jälkeen koin olevani valmis aiheisiin henkilöni ulkopuolelta, mutta kovin kauas en lähtenyt: minän jälkeen olivat vuorossa isän kokemukset. Lapsesta asti olen – aina silloin tällöin – kuunnellut isäni muisteluita Tornion taisteluista, jotka käytiin vuoden 1944 lokakuussa. Isäni oli Lapin sodan alkaessa 16-vuotias sotilaspoika, kotipaikka Tornio. Vuonna 2003 kiinnostuin aiheesta kirjailijana - isän muistelujen pohjalta. Isän haastattelut laajenivat tuota pikaa tutkijamaiseksi selvitystyöksi. Otin tavoitteekseni kirjoittaa kaunokirjallisen teoksen jokaisesta Lapin sodan keskeisestä tapahtumakokonaisuudesta.

Olen haastatellut useita kymmeniä Lapin sodassa mukana olleita henkilöitä – sekä saksalaisia että suomalaisia. Erilaisten tekstilähteiden ääressä olen kuluttanut satoja ja taas satoja tunteja. Vuonna 2006 olin mukana saksalaisessa työryhmässä, joka valmisti 2-osaisen dokumenttielokuvan Krieg in der Arktis / Pohjoiset sotanäyttämöt. Ohjelma kertoo Saksan armeijan toimista Skandinaviassa toisessa maailmansodassa.

Sodasta kertovien romaanieni sanoma on pasifistinen. Sota on taiteentekijälle otollinen aihe, koska se sisältää draaman peruselementit jo itsessään. Lapin sodan, missä aseveljet taistelivat toisiaan vastaan, näen yleispätevänä kaikkien sotien ”laboratoriona”.

Pohjoiset aiheet kiinnostavat minua edelleen. Haluan edetä yhä kauemmas henkilöstäni ja suvustani. Haluan jatkaa vieläkin etäämmäksi. Pohjoinen edustaa minulle äärialuetta, joka pelkistää asioista olennaisen esiin. Tiedän: mitä suuremmiksi etäisyydet ajassa ja paikassa kasvavat, sitä ammattilaisempi minun tulee kyetä olemaan. Ja tiedän senkin, että tästä ammattilaisuudesta ehkä joudun maksamaan jonkinlaisen hinnan.

Ehkä synnyin kirjailijaksi.

(4.10.2008)


MAKUASIOITA:

Torsti Lehtisen, Alpo Ruuthin sekä Arvi Arjatsalon kirjat vaikuttivat minuun aikanaan voimakkaasti. Suosikkielokuvaohjaajani on Aku Louhimies. Ulkomaisista elokuvista minuun on eniten vaikuttanut Kuin raivo härkä / Raging Bull. Pidän 1950-luvulla uransa aloittaneista rock and roll -artisteista. Jerry Lee Lewis ja Elvis Presley mm. ovat suosikkejani. Kotimaisista laulajista kuuntelen mm. Olavi Virtaa, Rauli Badding Somerjokea, Remua sekä Topi Sorsakoskea mielelläni. Kiehtovin aikakausi mielestäni on 1940–luku.

Elämäkertatietoa

Pekka Jaatinen syntyi 5. kesäkuuta 1966 Raahessa. Hän on suomalainen kirjailija, opiskeli merkonomiksi Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa sekä taiteen kandidaatiksi Lapin yliopistossa.

Jaatinen on kuntourheilusta voimansa ammentava taiteilija, entinen kansallisen tason amatöörikilpanyrkkeilijä.

Lapin sota -romaanisarja on ollut Rovaniemellä asuvan kirjailijan merkittävin kirjallinen työ. Jaatinen on tehnyt pohjatyön tähän romaanisarjaan muun muassa haastattelemalla aikalaisia ja tutustumalla Lapin sodan tapahtumapaikkoihin.
Jaatinen palkittiin vuonna 2008 Rovaniemen kaupungin kulttuuritekopalkinnolla. Hän on ollut myös vuoden 2007 urheilukirja -ehdokas teoksellaan "Silmää räpäyttämättä - Amin Asikaisen tarina". Lisäksi Jaatinen oli vuonna 2000 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas teoksellaan "Tilkkutäkkiplanetaario", joka oli hänen esikoisteoksensa.


vanhemmat: Martta ja Olavi Jaatinen

muut toimet: sanomalehti Kalevan kirja-arvioitsija

opinnot: Merkonomi, taiteen kandidaatti

palkinnot: Rovaniemen kaupungin kulttuuritekopalkinto 2008

harrastukset: monipuolinen kuntourheilu

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Sanomalehti Kalevan kolumnisti 2005 - 2007. Kirjallisuuskriitikkona Kalevassa vuodesta 2007 lähtien. Julkaissut myös antologioissa Homeperseen suo ja muita matkailukohteita (Johnny Kniga, 2003) sekä Yhdet vielä - baarikärpäset kertovat (Like, 2005).